Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 01 26

Baltijos šalių kino kūrėjai vienija jėgas

Talino universiteto Baltijos šalių kino, žiniasklaidos, menų ir komunikacijos mokykla ir Estijos kino kūrėjų asociacija, bendradarbiaudamos su Latvijos ir Lietuvos kino mokyklomis, netrukus pradės projektą „FilmSkills“, kurio tikslas – paremti besiplečiančią Baltijos šalių kino pramonę ir padėti parengti pagalbinį personalą kino pramonei.
Kinas
Kinas / 123RF.com nuotr.

Pasak Baltijos šalių kino, žiniasklaidos, menų ir komunikacijos mokyklos docentės ir Tarptautinės kinematografininkų federacijos prezidentės Elen Lotman, Estijos kino pramonė pastaraisiais metais išgyveno energingos plėtros etapą. Estų kalba kino studijos šalyje siūlomos jau 30 metų, o Baltijos šalių kino, žiniasklaidos, menų ir komunikacijos mokykla čia nuveikė milžinišką darbą.

„Mūsų kino pramonėje, kuri beveik žlugo dešimtojo dešimtmečio pradžioje, dabar yra tarptautinio masto kino kūrėjų ir nuolat prisijungia naujų autorių“, – teigė ji.

Tiek užsienio filmų, tiek filmų gimtąja kalba kūrimo laukia gera ateitis, o šios dvi kino pramonės šakos viena kitą papildo.

„Tačiau, kaip visada būna sparčios plėtros atveju, susiduriame su darbo jėgos trūkumu ir dėl to kylančia pramonės perkaitimo rizika, taip pat su sunkumais, susijusiais su kvalifikacijomis bei filmų gamybos sezoniškumo aspektu“, – pridūrė E.Lotman.

Remiantis Estijos darbo ir įgūdžių prognozavimo sistemos OSKA 2019 metų prognozėmis, audiovizualiniam sektoriui kasmet reikia 40 naujų pagrindinių dalykų specialistų. Estijos kino kūrėjų asociacijos generalinė direktorė Kadri Vaas teigė, kad pastaraisiais metais labiausiai trūksta darbuotojų, kurie padeda pagrindiniams specialistams ir kurie sudaro didžiausią dalį personalo filmų kūrėjų komandose.

„Nors filme yra tik vienas režisierius ir kino dailininkas, prodiuseriai juokaudami kalba, kad kai vienu metu vyksta keli tarptautiniai projektai, profesionalių apšvietimo technikų labai sunku rasti“, – teigė K.Vaas.

Projekto ateinančių dvejų metų tikslas – apibrėžti aiškius profesinius standartus ir parengti jų aprašymus, didinti informuotumą apie įsidarbinimo galimybes kino sektoriuje bei organizuoti atitinkamus mokymus.

Projekto partneriai – Baltijos kino ir medijų mokykla, Estijos kino kūrėjų asociacija, Latvijos kultūros akademija, Lietuvos muzikos ir teatro akademija bei viešoji įstaiga „Lithuanian Shorts“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius