Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 02 22

Berlynalėje už gyvenimo nuopelnus apdovanotas W.Dafoe: „Šiandien turiu daugiau galimybių nei bet kada anksčiau“

Berlyno kino festivalyje už viso gyvenimo nuopelnus „Auksiniu lokiu“ buvo apdovanotas amerikiečių aktorius Willemas Dafoe – per jau keturis dešimtmečius trunkančią karjerą jis triskart buvo nominuotas „Oskarui“ ir dirbo su tokiais režisieriais kaip Larsas von Trieras, Davidas Lynchas, Martinas Scorsese, Davidas Cronenbergas, Abelis Ferrara ir kt.
Willemas Dafoe
Willemas Dafoe / AFP/„Scanpix“ nuotr.

62-ejų metų aktorius prieš apdovanojimų ceremoniją vykusioje spaudos konferencijoje teigė, jog būtent dabar išgyvena karjeros piką: „Manau, taip yra dėl to, kad sutikdavau dirbti skirtinguose filmuose, dirbti skirtingose vietose ir kultūrose. Šiandien turiu daugiau galimybių nei bet kada anksčiau. Džiaugiuosi dėl to“, – sakė aktorius.

W.Dafoe taip pat teigė, jog renkantis filmus jam kur kas svarbesnė komanda ir filmo idėja, o ne jo paties atliekamas vaidmuo: „Apie jį galvoju paskutinėje vietoje. <…> Vaidindamas stengiuosi apleisti save patį – tai padeda įsijausti į kitas tapatybes ir skirtinguose filmuose atlikti skirtingus vaidmenis. Iš tiesų, kartais jaučiu tiek pat laimės kurdamas nedidelį vaidmenį, kaip ir būdamas pagrindiniu aktoriumi. Man patinka būti tik spalva paveiksle.“

Kalbėdamas apie tolesnius karjeros tikslus, W.Dafoe sakė, jog metams bėgant jie smarkiai nesikeičia: „Vaidyba kine ir teatre man vis dar yra paslaptinga, nuolat besikeičianti ir visad visiškai kitokia. Todėl ir mano tikslai yra daugiau mažiau tie patys: ieškoti to, kas mus visus sujungia, būti naudingam ir įsitraukti taip, kaip kartais negali įsitraukti tikrame gyvenime. Nes pasišventimas ir koncentracija vaidinant sukuria įspūdį, jog pasaulis šiek tiek sumažėja ir gali tiesiog būti čia ir dabar – tai ne visada lengva pajusti realybėje.

Visada mėginu to siekti ir renku akimirkas, kai taip jaučiuosi, siekdamas, jog tai taptų viena ilga buvimo čia ir dabar juosta. Tokia yra mano ambicija“, – kalbėjo W.Dafoe.

Paklaustas apie mėgstamus režisierius, su kuriais teko dirbti, W.Dafoe paminėjo danų autorių L.von Trierą – aktorius vaidino jo filmuose „Manderlis“ (2005), „Antikristas“ (2009) ir „Nimfomanė“ (2013).

„Larsas puikiai jaučia, kas yra kinematografiška. Jis yra vienas geriausių režisierių, tikiuosi, dar turėsiu šansą su juo dirbti. <…> Jis yra puikus pavyzdys režisieriaus, kuris yra aistringas, moka vadovauti ir su kuriuo smagu dirbti“, – teigė aktorius.

Tiesa, nors W.Dafoe puikiai sekasi kine, apie darbą televizijoje jis teigia negalvojantis: „Manęs netraukia televizija. Nuoširdžiai manau, kad skirtumas tarp kino ir televizijos egzistuoja. Pastaruoju metu daug energijos ir resursų yra atiduodama televizijai, kuri tampa populiaresnė už kiną. Tačiau kine vis dar randu daug galimybių ir manau, kad kinas gali sukurti poeziją ir paslaptį, kurių užčiuopti televizijoje beveik neįmanoma.“

W.Dafoe šiemet yra nominuotas „Oskarui“ geriausio antro plano aktoriaus kategorijoje už vaidmenį filme „Floridos projektas“ (rež. Seanas Bakeris).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius