Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 02 24

Berlyne „Pinokį“ pristatęs „Oskaro“ laureatas R.Benigni prasitarė: tą patį vaidmenį jam siūlė F.F.Coppola

Berlyno kino festivalyje pristatant Matteo Garrones filmą „Pinokis“, kuris pateko į specialiųjų gala seansų kategoriją, „Oskaro“ laureatas Roberto Benigni spaudos konferencijoje pasidalijo istorija – prieš 20 metų Pinokio tėčio Džepeto vaidmenį jam siūlė ir legendinis režisierius Francis Fordas Coppola.
Roberto Benigni Berlyno kino festivalyje
Roberto Benigni Berlyno kino festivalyje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tai įvyko apie 2000-uosius. Robinas Williamsas pakvietė mane į savo namus San Franciske pavakarieniauti su jo draugais. Atvykau. Ir ten buvo Francis Fordas Coppola – na, žinote, tiesiog draugas (juokiasi). Vakarienės pabaigoje Coppola pasakė: „O kas, jei tu suvaidintum Džepetą mano „Pinokyje“?“, – pasakojo R.Benigni.

Pasak aktoriaus, jiedu buvo ne kartą susitikę aptarti šio projekto, tačiau jis netikėtai žlugo. Vis dėlto, R.Benigni, praėjus dviem dešimtmečiams, gavo progą suvadinti Džepetą M.Garrones filme.

Pasak M.Garrones, „Pinokio“ istorija yra belaikė ir niekada neprarasianti aktualumo: „Ji yra apie mus, apie tai, kaip kiekvienas iš mūsų grumiasi, kad išgyventų, kad nepasiduotų pagundoms, kad būtų laimingas. <...> Nors tai tekstas, kuris kalba apie Italiją, – jame netrūksta alegorijų apie Italijos visuomenę – tačiau, kaip ir visi literatūros šedevrai, jis kuria už šalies ribų išeinantį, universalų pasakojimą. Labai tikiuosi, kad per šį filmą žmonės vėl grįš prie knygos, prie Carlo Collodi šedevro.“

„Scanpix“/AP nuotr./Režisierius Matteo Garrone
„Scanpix“/AP nuotr./Režisierius Matteo Garrone

Režisieriaus teigimu, vienas didžiausių iššūkių buvo kurti filmą plačiai auditorijai – nuo jauniausių iki vyriausių žiūrovų – neišduodant savo vizijos ir kino kalbos.

Apie tai, kad „Pinokis“ yra knyga, aktuali ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, kalbėjo ir R.Benigni. Aktorius teigė, jog „Pinokis“ jam yra nepaprastai svarbus kūrinys: „Knygą skaičiau pats, kadangi mano mama nemokėjo skaityti. <…> Tai istorija, kuri moko mus gyventi.“

Tiesa, R.Benigni nepraleido progos pajuokauti, kad yra vienintelis aktorius pasaulyje, kuriam teko vaidinti ir Pinokio tėtį, ir Pinokį – omenyje jis turėjo savo paties režisuotą, tiesa, kritikų prastai įvertiną 2002 m. filmą „Pinokis“, kuriame taip pat atliko pagrindinį vaidmenį: „Jei paklaustumėt manęs, tai buvo likimo ženklas“, – sakė R.Benigni.

VIDEO: Filmo „Pinokis“ anonsas

Jis negailėjo pagyrų režisieriui M.Garronei: „Esu dirbęs su Federico Fellini, Costa-Gavras, Jimu Jarmuschu, Woody Allenu, Bernardo Bertolucci ir kt. Darbas su M.Garrone privertė mano širdį plakti greičiau. <....>

Nežinojau, koks Džepetas turėtų būti šiame filme, režisuotame M.Garrone. Jis turėjo man parodyti kelią ir jį man parodė žingsnis po žingsnio, papasakojo paslapčių apie savo režisūrinį stilių, savo žvilgsnį į kiną. Jis yra vienas geriausių režisierių pasaulyje – aš nuolat tai pabrėžiu. Šiame filme atsipalaidavau ir atidaviau save į M.Garrones rankas“, – sakė R.Benigni.

Režisieriaus teigimu, R.Benigni įkvėpė gyvybę labai svarbiam personažui: „Visi žino, kad „Pinokis“ yra tėvo ir sūnaus meilės istorija. Todėl Džepeto rolė buvo nepaprastai svarbi. Pinokis, žinoma, taip pat buvo labai svarbus, tačiau be puikaus Džepeto šalia, filmas nebūtų nė perpus toks, koks yra dabar.“

Kaip teigė M.Garrone, Italijoje premjerą jau atšventusio filmo tarptautinė kelionė prasidės netrukus, pasibaigus Berlyno kino festivaliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius