Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 02 16

Berlyno kino festivalyje „Auksinį lokį“ pelnė N.Lapido filmas „Sinonimai“

Šeštadienio vakarą, užveriant 69-ąjį Tarptautinį Berlyno kino festivalį, apdovanojimų ceremonijos metu paaiškėjo šių metų festivalio laureatas. Juo tapo ir „Auksinį lokį“ pelnė Nadavo Lapido filmas „Sinonimai“ (Synonyms).
Nadav Lapid
Berlyno kino festivalio apdovanojimų ceremonija / „Scanpix“/AP nuotr.

Atsiimdamas apdovanojimą režisierius dėkojo festivalio atrankos komisijai, žiuri ir savo komandai, o dedikavo neseniai Anapilin išėjusiai mamai, kuri buvo montažo režisierė visuose N.Lapido filmuose.

Filmas pasakoja apie iš Izraelio kilusį Yoavą, kuris siekia pamiršti savo šaknis ir tapti prancūzu. Paryžiuje jis kratosi hebrajų kalbos ir visomis išgalėmis bando susikurti naują identitetą.

„Sinonimai“ yra bendra bendra Prancūzijos, Izraelio ir Vokietijos produkcija.

François Ozonas už filmą „Ačiū Dievui“ (By the Grace of God) pelnė Didįjį žiuri prizą.

Alfredo Bauerio prizas už naujų perspektyvų atvėrimą kine buvo įteiktas režisierei Norai Fingscheidt, sukūrusiai juostą „Sistemos laužytoja“ (System Crasher).

geriausią režisūrą įvertinta filmo „Aš buvau namie, bet“ (I Was at Home, But) režisierė Angela Schanelec.

Geriausiu aktoriumi pripažintas Wang Jingchiun, suvaidinęs Wang Xiaoshuai dramoje „Iki, mano sūnau“ (So Long, My Son). „Sidabrinį lokį“ už geriausią moters vaidmenį pelnė ta pačiame filme suvadinusi Yong Mei.

geriausią scenarijų apdovanoti filmo „Piranijos“ (Piranhas) scenaristai Maurizio Barucci, Claudio Giovannesi ir Roberto Saviano.

„Sidabrinis lokys“ už ypatingą indėlį į kino meną atiteko Rasmusui Videbækui, Hanso Petterio Mollando filmo „Vogti arklius“ (Out Stealing Horses) operatoriui.

Žiuri, kurią sudarė kino kritikas Justinas Changas, aktorė Sandra Hüller, režisierius Sebastiánas Lelio, kino kuratorius Rajendra Roy, režisierė, aktorė ir prodiuserė Trudie Styler, vadovavo aktorė Juliette Binoche.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Berlyno kino festivalio žiuri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Berlyno kino festivalio žiuri

J.Binoche apgailestavo, kad žiuri neturėjo progos įvertinti Zhang Yimou filmo „Viena sekundė“ (One Second), kuris paskutinę minutę pasitraukė iš konkursinės programos. Nors oficiali priežastis yra problemos, susijusius su postprodukcija, festivalyje netrūko kalbų, jog filmo rodyti Berlyne neleido Kinijos valdžia.

Pasak J.Binoche, Z.Yimou yra ypatingai svarbus balsas tarptautiniame kine nuo tada, kai prieš 31-erius metus tapo „Auksinio lokio“ laureatu.

„Mums reikia menininkų, kurie padeda suprasti istoriją ir emocijas. Viena sekundė meno kine gali pakeisti mūsų gyvenimus ir mintis. Kinas tai gali. Mes tikimės greitai pamatyti šį filmą rodomą visame pasaulyje. Mums jo nuoširdžiai trūko čia, Berlynalėje“, – aidint plojimams sakė J.Binoche.

Šis fetsivalis buvo paskutinis ir ilgamečiam Berlynalės vadovui Dieteriui Kosslickui, vadovavusiam festivaliui beveik du dešimtmečiui. Toliau už Berlynalės vairo stos naujasis meno vadovas Carlo Chatrianas, anskčiau vadovavęs Lokarno kino festivaliui, ir už festivalio plėtrą atsakinga būsianti Mariette Rissenbeek, lig šiol vadovavusi kompanijai „German Films“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius