Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 10 27

Brangiausio Baltijos šalyse šnipų trilerio „Operacija „O2“ išskirtinumas – specialieji efektai

„Operacija „O2“ (orig. „O2“) yra naujausias Baltijos šalyse sukurtas istorinis trileris, įkvėptas realių istorinių įvykių, pasirodysiantis Lietuvos kinuose jau lapkričio mėnesį. Filmas nukelia į paskutines 1939-ųjų metų rugpjūčio dienas, kuomet Estija praranda savo nepriklausomybę, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Operacija „O2“
„Operacija „O2“ / Organizatorių nuotr.

„Mūsų filmas „Operacija „O2“ yra istorinis šnipų trileris. Scenaristai įkvėpimo sėmėsi iš realių istorinių įvykių, įvykusių būtent 1939 metais. Perspektyva, iš kurios pasakojame istoriją, sąmoningai vengia pagrindinių istorinių asmenybių, kurias visi žinotų. Vietoje to mes žiūrovą vedame į paslaptingą žvalgybos tarnybos pareigūnų pasaulį.“ – brangiausią Baltijos šalyse sukurtą istorinį trilerį apibūdina filmo režisierius Margus Paju.

„Nors šios rugpjūčio ir rugsėjo dienos istoriniu požiūriu buvo lemiamos prarandant nepriklausomybę, tada gyvenę žmonės jų taip nesuvokė. Žvalgybos pareigūnai turėjo milžinišką pranašumą prieidami prie slaptos informacijos, tačiau jie taip pat buvo paprasti žmonės, kurie, be šalies likimo, taip pat nerimavo ir dėl savo sutuoktinių, meilužių, vaikų ar turtų“, – kiek plačiau scenarijų apibūdina režisierius.

Neskaitant menininkų darbo, kostiumų ar butaforijų, laiko autentiškumas buvo pasiektas naudojant Holivudo lygio, aukščiausio klasės vaizdo efektus, kurių indėlis į bendrą filmo atmosferą yra ypač ryškus, originalią medžiagą palyginus su galutiniu rezultatu. Vis dėlto, kiek režisierius turėdamas savo viziją gali pasikliauti vaizdiniais efektais?

„Visa tai įmanoma, tačiau, kalbant apie Baltijos šalių filmus, deja, mes vis tiek turime pripažinti faktą, kad biudžetas yra ribotas. Kadangi yra mažai žiūrovų, mažai kino lankytojų, negalime dėti beprotiško kiekio pinigų vien į efektus. Mes pasidarome prioritetų sąrašą prieš ir po filmavimų, kur specialieji efektai yra svarbiausi perteikiant filmo istoriją, o kur ne. Iš šių mažiau svarbiems tenka mažiau finansų. Kadangi tą patį rezultatą galima padaryti ir brangiau, ir pigiau, stengiamės rasti aukso viduriuką.“ – darbo ypatumus apibūdina režisierius M. Paju.

VIDEO: OPERACIJA „O2“ | Kinuose nuo lapkričio 27 d. | Vaizdo efektas 1 [HD] | 2020

Kad kine viskas atrodytų nepriekaištingai, reikia atlikti daug sąmoningų ir tiksliai išmatuotų pasirengimo darbų jau filmavimo aikštelėje, todėl vaizdo efektai visada eina kartu su inovacijomis.

„Kad ir kaip gerai viską suplanuotume iš anksto, kažkas visada nutinka ir tenka suktis iš padėties net pakeliui į filmavimo aikštelę. Pavyzdžiui, kai vienas iš pagrindinių aktorių netikėtai pasitempia pėdos raiščius, tenka traukti žalią ekraną“, – tvirtina filmo vaizdo efektų vadovas Jan Viljus.

VIDEO: OPERACIJA „O2“ | Kinuose nuo lapkričio 27 d. | Vaizdo efektas 3 [HD] | 2020

Jau daugiau nei 10 metų kine dirbantis J.Viljus savo galutiniu darbu buvo labai patenkintas: „Mums viskas pavyko ypač gerai. Manau, kad labai ryškiai atkūrėme 1930-ųjų jausmą. Labiausiai padėjo mažiausios šio filmo detalės.“

Vilniuje buvo sukurti ne tik vizualieji kompiuteriniai efektai, bendradarbiaujant su postprodukcine įmone „Triplenode“, kurie filmui suteikė puikų paskutinį prisilietimą ir užbaigė visą filmą kadras po kadro, bet ir filmo garso takelis.

Baltijos šalyje kuriama labai nedaug šio žanro filmų, bet trilerį „Operacija „O2“ ypatingu paverčia ir tai, kad jį kartu kūrė kelios šalys – filmavimo grupę sudaro filmų kūrėjai ir aktoriai iš Estijos, Suomijos, Latvijos bei Lietuvos. Filmavimas truko 43 dienas, įskaitant Taline, Narvu, Tartu, Helsinkyje bei kituose miestuose.

Daugiau nei 2 milijonų eurų biudžeto filmas „Operacija „O2“ yra paremtas realiais gyvenimo įvykiais, kurie suteikia naują požiūrį į 1939-uosius. Filmas suteikia peno apmąstymams, bet visų pirma tai yra išgalvota istorija, kuriame kažką sau ras visi. Istorijos mylėtojai prisimins Baltijos šalims lemtingą Molotovo-Ribentropo paktą, atėmusį iš mūsų visų 50 nepriklausomybės metų. Romantikos mėgėjai galės mėgautis net keletu slaptų meilės istorijų, o detektyvų gerbėjai galės sukti galvas dėl šnipų mezgamų intrigų autorystės.

O estetikai bei gurmanai varvins seilę, matydami autentiškai atkurtą ketvirtojo dešimtmečio atmosferą – prabangioje aplinkoje besisukiojančius orius džentelmenus su skrybėlėmis ir geležiniais cigarų laikikliais bei savo grožiu akinančias damas, pasipuošusias žėrinčiomis suknelėmis ir perlų vėriniais.

Tai – tikrais faktais paremtas, brangiausias Baltijos šalyse sukurtas istorinis trileris, kuriame telpa viskas: šnipai, intrigos, meilė ir karo grėsmė.

„Operacija „O2“ yra bendras Estijos, Lietuvos, Suomijos ir Latvijos filmas. Juostos gamybą dalinai finansavo Estijos Kino Institutas, Suomijos Kino Fondas, Nacionalinis Latvijos Kino Centras, Lietuvos Kino Centras ir Europos Komisijos programa „Kūrybiška Europa“.

Ambicingiausias Baltijos šalių istorinis šnipų trileris „Operacija „O2“ kinuose nuo lapkričio 27 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius