Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 20

Britė, kelis dešimtmečius pragyvenusi savo furgone, tapo filmo heroje

Kuomet prieš keletą metų nuščiuvome, perskaitę istoriją apie žymųjį sostinės benamį Vitą Marcinkevičių, krūva paltų ir maišų apsikrovęs žmogus tapo tikra sensacija. Pasirodo, už šios valkatiškos „odos“ slypi veterinarijos gydytojo išsilavinimą įgijęs žmogus, kažkada sukūręs šeimą, turintis mylinčius tėvus, suaugusį sūnų.

Remiantis paties benamio ir jo artimųjų pasakojimu, sykį V.Marcinkevičiui nutikusi nelaimė pakeitė jo gyvenimą. Kažkuriuo gyvenimo etapu jis atsiribojo nuo artimųjų ir pradėjo gyventi gatvėse.

Dažniausiai tokios biografijos lieka paraštėse ir tik kai kurios (išimtinai) susilaukia bendruomenės dėmesio. Štai apie Londono gatvėse dešimtmečius gyvenusią Mary Shepherd buvo prašyta ne tik knyga, bet ir pastatytas spektaklis. 2015-ais metais kino teatrus pasiekė Nicholaso Hytnerio režisuotas filmas „Dama furgone“ (orig. „Lady in the Van“). Kaip atrandamos tokios istorijos?

Paslaptinga moteris

Lemtis ar atsitiktinumas – sykį M.Shephard savo gyvenamą furgoną pasistatė gatvėje palei rašytojo Alano Bennetto namų duris. Kurį laiką jis leido moteriai naudotis jo rezidencijos tualetu. Vėliau – įvaryti furgoną į jo stovėjimo aikštelę, kur šis pasiliko likusiems 15-kai metų.

Portalui Telegraph.uk.com A.Bennettas atviravo, jog jiedu su M.Shephard nebuvo draugai, greičiau, kaimynai. Tačiau per tokį ilgą laiką vis dėlto sugebėjo viens kitą pažinti.

Štai apie Londono gatvėse dešimtmečius gyvenusią Mary Shepherd buvo prašyta ne tik knyga, bet ir pastatytas spektaklis.

Rašytojui pavyko sužinoti, jog valkatos skarmalais apsirėdžiusi senutė kalba taisyklinga prancūzų kalba, yra baigusi muzikos konservatoriją Paryžiuje. Kaip atrodė M.Shephard ir jos furgonas galite pamatyti čia.

Tačiau kodėl moteriškė gyvena furgone? Teigiama, jog šia keista gyvenimo vaga ji pasuko po lemtingo įvykio – kraupios avarijos, kurią manomai ji sukėlė. Nuo to laiko, slapstydamasi nuo teisėsaugos, moteris visą likusį savo gyvenimą praleido furgone.

Atkurta autentika

Britų komedijos žanrui priskiriamas filmas „Moteris furgone“ – autentiškas M.Shephard ir A.Bennetto gyvenimų susidūrimo atpasakojimas. Kadangi filmas buvo kurtas remiantis rašytojo memuarais, dalis filme girdimų dialogų – atkurti beveik žodis į žodį.

Pagrindinės filmo scenos buvo filmuojamos Londono Camden Town rajone, Gloucerter Crescent gatvėje esančiame A.Bennetto name. Filmo kūrimo procese dalyvavo ir pats rašytojas, kurio prisiminimų dėka buvo atkurta 1970-iais jo namuose tvyrojusi aura.

„Moteris furgone“ – autentiškas M.Shephard ir A.Bennetto gyvenimų susidūrimo atpasakojimas.

Be to, filmo kūrimo metu kaiminystėje vis dar gyveno žmonių, kurie buvo realiai vykusios istorijos liudytojai. Įdomu ir tai, jog filmavimų pradžioje, kai į A.Benneto kiemą buvo atgabentas filmavimui skirtas furgonas, nakčia jame iš tikrųjų apsistojo porelė prasigėrusių valkatų.

Aktore, įkūnijusia filmo heroję M.Shepard, buvo pakviesta vaidinti britų įžymybė Dame Maggie Smith, kurią daugelis puikiai prisimena iš filmų apie Harį Poterį. 60 metų patirtį kine turinti aristokratiškų bruožų artistė sugebėjo keistuolę benamę įkūnyti taip, jog, A.Bennetto pastebėjimu, būtų sunku atskirti tikrąją nuo fiktyvios.

Kadras iš filmo „Dama furgone“ (orig. „Lady in the Van“)
Kadras iš filmo „Dama furgone“ (orig. „Lady in the Van“)

Subtili komedija

Filme „Dama furgone“ yra regimas žmonių, kurie pasitraukė iš bendruomenės, gyvenimas. Kaip jie leidžia savo dienas? Apie ką jie mąsto? Tai klausimai, į kuriuos filmo metu yra įtraukiami žiūrovai.

Nors ir gyvendama vienatvėje, skurde M.Shephard aktyviai domisi politika, klauso žinių ir netgi turi rimtų politinių ambicijų! Neturėdama jokio darbo bei antrinės veiklos, kurią įprastai vadiname laisvalaikiu, ji nuolat atrodo užsiėmusi.

Sykį, kai policininkas jos užklausia, ką ji veikia viename iš Londono rajonų, moteris jam atkerta: „Tvarkau savo privačius reikalus“. Jos veiksmuose ir žodžiuose galima rasti ir racionalumo, ir pamišimo, ir ironijos, kylančios iš pačių netikėčiausių gyvenimo situacijų.

Filmo lengvumą ir patrauklumą lemia jo forma – komedijos žanras, kurio skiriamasis bruožas – autoironiškas birtų humoras, siūlantis į gyvenimo dramą pažvelgti su šypsena.

VIDEO: Filmo „Dama furgone“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius