-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 01 23

D.Narkevičiaus filmas nominuotas Roterdamo kino festivalio Archyvinės medžiagos prizui

Šiuolaikinio meno ir eksperimentinio kino kūrėjas Deimantas Narkevičius tarptautiniame Roterdamo kino festivalyje nominuotas 2019 m. Archyvinės medžiagos prizui („Found Footage Award“) už kūrinį „Dėmės ir įbrėžimai“ (2017 m., Lietuva).  Naujai įsteigtas festivalio prizas, kurio fondas – 2500 eurų, šiemet antrus metus skiriamas su archyvine dokumentine medžiaga dirbantiems režisieriams ir videomeno kūrėjams už išskirtinį šių kadrų panaudojimą bei interpretavimą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Deimantas Narkevičius „Dėmės ir įbrėžimai“
Deimantas Narkevičius „Dėmės ir įbrėžimai“

Deimanto Narkevičiaus filmas „Dėmės ir įbrėžimai“ („Stains and Scratches“) 3D kino formate naujai aktualizuoja XX a. 8 dešimtmečio pradžioje studentų iniciatyva Vilniuje įvykusį Andrew Lloydo Webberio roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ („Jesus Christ Superstar“) pastatymą – išskirtinį, nors visuomenei mažai žinomą, sovietmečio alternatyvios kultūros įvykį.

Filmas pirmą kartą pristatytas to paties pavadinimo menininko personalinėje parodoje Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje 2017 m. 2018 m. už šį kūrinį Narkevičius gavo pagrindinį „Centaur“ prizą eksperimentinio kino kategorijoje 18-ame tarptautiniame kino festivalyje „Žinutė žmogui“ Sankt-Peterburge ir didįjį 64-ojo tarptautinio Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalio prizą. Pastaraisiais metais kūrinys taip pat rodytas 62-ajame tarptautiniame Londono BFI kino festivalyje, 20-ajame tarptautinio kino festivalio „Belo Horizonte“ konkursinėje programoje Minas Gerais, Brazilijoje ir menininko filmų programoje Pompidou centre Paryžiuje.

Tarptautinis Roterdamo kino festivalis yra vienas didžiausių pasaulio filmų festivalių, per 12 dienų gausiai mėgėjų ir profesionalų auditorijai pristatantis nepriklausomų kino ir videomeno kūrėjų darbus, iš viso – daugiau nei penkis šimtus ilgo ir trumpo metro filmų iš daugiau nei penkiasdešimties pasaulio valstybių.

Jau 48-asis festivalis šiemet Roterdame vyks sausio 23-vasario 3 dienomis ir tarp visų kitų konkursinių programų pristatys ir Archyvinės medžiagos prizo selekciją. Apdovanojimo laureatą išrinks šiųmetinė prizo žiuri – kino kūrėjas Ericas Baudelaire’as, kino istorikas James’as Steffenas ir „Sound and Vision“ archyvų departamento vadovas Tomas de Smetas. Narkevičiaus kūrinys yra vienas iš vienuolikos šiam prizui nominuotų darbų, tarp kurių – pretendentai iš Didžiosios Britanijos, Belgijos, Vokietijos, Kanados, Kolumbijos ir Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius