-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 28

Dėl filmo apie migrantų krizę Lenkijos valdžia pjudo legendinę režisierę

Garsios lenkų režisierės Agnieszkos Holland filmas „Žalioji siena“, kuriame nagrinėjama 2021 metais Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje kilusi migrantų krizė, šiomis dienomis kaimyninėje šalyje sukėlė tikrą ažiotažą. Apie filmą nevienareikšmiškai pasisakė žinomi Lenkijos politikai, o neapykantos banga užlieta režisierė buvo priversta imtis saugumo priemonių ir pasisamdyti apsaugą.
Režisierė Agnieszka Holland
Režisierė Agnieszka Holland / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia leidinys „Politico“, vos pradėjus Lenkijos kino teatruose rodyti šį meninį filmą, režisierė sulaukė daugybės įžeidžiančių komentarų, taip pat ir iš Lenkijos prezidento, ministro pirmininko bei kitų valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ pareigūnų.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda filmą „Žalioji siena“ pavadino „antilenkišku“ ir pacitavo Antrojo pasaulinio karo laikų lenkų pasipriešinimo šūkį: „Kino teatruose sėdi tik kiaulės“. Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis teigė, kad A.Holland filmas yra „begėdiškas melo rinkinys“.

Tuo tarpu valdančiųjų partijos „Teisė ir teisingumas“ pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis filmą įvardijo „gėdingu, atgrasiu, bjauriu“, o 74-erių režisierę apkaltino tuo, kad ji „moko žmones nekęsti savo šalies“.

Filmo premjeros dieną šią juostą Lenkijos kino ekranuose matė 137 tūkst. žiūrovų. Šių metų Venecijos kino festivalyje filmas pelnė specialųjį žiuri prizą.

Į audringas politikų reakcijas ir pasisakymus apie filmą sureagavo ir pati filmo režisierė.

„Tikėjausi vyriausybės reakcijos, bet tikrai ne šitokios“, – teigė A.Holland, kuri suskubo pasisamdyti apsaugininkus, nes, pasak jos, „valdžia kursto neapykantą ir visada gali atsirasti kas nors nestabilios būsenos, kas gali man pakenkti“.

Pasak režisierės, šis filmas yra meninė 2021 m. įvykių interpretacija, kai tūkstančiai migrantų iš Artimųjų Rytų, palaikomi Baltarusijos valdžios, bandė pereiti sieną. Anot jos, daugelis jų atsidūrė tarp dviejų pasienio tvorų, niekieno žemėje, kur jų laukė badas, dehidratacija ir mirtis pelkėse.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, tuo metu žuvo mažiausiai 43 žmonės. Tuos, kuriems pavykdavo patekti į Lenkiją, pasieniečiai dažnai sugaudydavo ir grąžindavo atgal į Baltarusiją.

Spalio 15 dieną Lenkijoje vyks parlamento rinkimai, kuriuose trečią kadenciją iš eilės ketina laimėti antiimigracinę politiką propaguojanti partija „Teisė ir teisingumas“. Kartu su rinkimais bus surengtas ir šios partijos pasiūlytas referendumas, kuriame, be kita ko, bus kviečiama pasisakyti klausimu „Ar pritariate tūkstančių nelegalių imigrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos priėmimui?“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius