Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 09 11

Detektyvinis meno projektas: iš pelenų prikelta lietuviškų kino filmų muzika

Jaunimo simfoninio orkestro dirigentas, maestro Gintaro Rinkevičiaus mokinys Ričardas Šumila ir kino prodiuserė Radvilė Šumilė šeštadienį pristatys unikalų projektą „Muzika kaip kinas“. Jis svarbus ne tik todėl, kad Vilniuje, Technikos bibliotekos kiemelyje įvyks didžiulis koncertas. Ir ne tik todėl, kad kino muzika Lietuvoje gyvai atliekama labai retai. R.Šumila atliko didelį atkuriamąjį darbą – daugumos kino filmų muzikos natos buvo tiesiog pradingusios.

Prodiuserė Radvilė Šumilė sako, kad konceto „Muzika kaip kinas“ idėja gimė Šumilų duetui kartu su kino režisierium Audrium Stoniu galvojant, kaip išaukštinti lietuvių kino muziką. Jie sąmoningai atsisakė žinomų miuziklų melodijų – „Velnio nuotakos“ garso takelio melodija neskambės.

Tikslas – atgaivinti tai, kas jau pamiršta – tuos kūrinius, kurių dabartinė karta galbūt net nėra girdėjusi.

Šio projekto tikslas – atgaivinti tai, kas jau pamiršta – tuos kūrinius, kurių dabartinė karta galbūt net nėra girdėjusi. Beveik visi kūriniai viešai nuskambės pirmą kartą (klasikų E.Balsio, B.Kutavičiaus, G.Kuprevičiaus ir kitų).

„Kai pradėjome žiūrėti lietuviškus filmus, specialiai klausydamiesi muzikos, atradome naujus klodus. Tiesiog alpome nuo grožio“, – dūsauja R.Šumilė. 

Detektyvo kvapas

Prodiuserės teigimu, kino filmų natų paieška – tikras detektyvas. Ieškodami partitūrų, projekto sumanytojai perėjo daugybę institucijų, muzikos žmonių ir jau buvo beveik atsidūrę aklavietėje. Radvilės manymu, dauguma natų buvo tiesiog sudegintos. Netgi Lietuvos kino studijos archyvuose neliko jokių kopijų. Išliko tik kompozitoriaus Eduardo Balsio ranka rašytos natos. O kitų natų R.Šumila ieškojo kompozitorių bibliotekose, rinko po mažą išlikusį fragmentą iš juodraštinių variantų ir lygino juos su garso įrašais.

VIDEO: Neda Malūnavičiūtė - apie muziką kino filme DŽIAZAS

Šeštadienį koncerte „Muzika kaip kinas“ skambės muzika iš kino filmų „Gražuolė“, „Niekas nenorėjo mirti“, „Moteris ir keturi jos vyrai“, „Adomas nori būti žmogumi“, „Mano vaikystės ruduo“, „Naktibalda“, „Herkus Mantas“, „Paskutinė atostogų diena“, „Jausmai“, „Vasara baigiasi rudenį“ ir kitų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius