-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 06

Didžiausi aukso grynuoliai Australijoje: Australijos aukso ieškotojai grįžta su 7-uoju sezonu

Australijos aukso ieškotojai grįžta dar vienam sezonui į Viasat Explore ir šįkart ant kortos pastatyta kaip niekad daug. Dabar Australija pirmauja pasaulyje pagal aukso gavybą, tad komandų azartas rasti kuo didesnius aukso grynuolius dar labiau išaugęs. Tiesa, auksą rasti lengva nėra. Be kita ko, ieškotojams tenka susidurti su ekstremaliu tropiniu karščiu, gyvačių knibždančia dykuma, milžiniška finansine skola ir katastrofišku gaisru. Taigi, Australijos aukso ieškotojų gyvenime viskas klostosi įprastai. Šiame straipsnyje išvardysime didžiausius kada nors Australijoje rastus aukso grynuolius.
Didžiausi aukso grynuoliai australijoje: Australijos aukso ieškotojai grįžta su 7-uoju sezonu
Didžiausi aukso grynuoliai australijoje: Australijos aukso ieškotojai grįžta su 7-uoju sezonu / Viasat Explore nuotr.

Bet iš pradžių – trumpa istorijos pamokėlė. Pirmosios aukso karštinės kilo 1850-aisiais visame pasaulyje, tačiau turtingiausi auksu regionai buvo aptikti Australijoje, ypač Viktorijoje. Būtent ten buvo rastas didžiausias pasaulyje grynuolis „Welcome Stranger" („Sveikas atvykęs, nepažįstamasai“). Aukso medžioklė nenutrūko, todėl iki šiol girdime apie didžiulius grynuolius, randamus visame pasaulyje. Na o kalbant apie naujus radinius, Australijos žemynas ir toliau išlieka judriausiu pasaulio kampeliu. Kaip tik dėl šios priežasties žemiau pateiktas sąrašas bet kuriuo metu gali kisti.

VIDEO: Serialas „Australijos aukso ieškotoja“

1. Welcome Stranger (Sveikas atvykęs, nepažįstamasai)

Svoris: 72 kg

Didžiausias Australijos aukso grynuolis taip pat yra ir didžiausias pasaulyje. Jį 1869 m. rado du anglų ieškotojai ir jis buvo toks didelis, jog teko jį perlaužti į dvi dalis, kad būtų galima tinkamai išmatuoti. Bendras svoris buvo beveik 110 kilogramų, o grynasis svoris siekė net 72 kilogramus. Pirminės formos jis ilgai neišsilaikė, nes kai savininkai jį pardavė – už maždaug 666 000 Australijos dolerių – jis iš karto buvo išlydytas ir išsiųstas į Anglijos banką luitų pavidalu.

2. The Welcome (Pasveikinimas)

Svoris: 68,2 kg

Antrą pagal dydį pasaulyje aukso grynuolį 1858 m. atrado 22 ieškotojų grupė. Jis buvo 55 metrų ilgio tunelyje, o jo forma priminė arklio galvą. Ieškotojai buvo vieni pirmųjų, Balarate (Viktorijos valstija), pradėjusių aukso kasybai naudoti garu varomas mašinas. Legenda byloja, kad tunelio savininkai išėjo pietauti ir pasamdė žmogų su kirtikliu, kad šis surastų aukso. Supratęs ką rado, pastarasis nualpo. Grįžę po pietų savininkai išsigando, kad ant grindų gulintis vyras negyvas, todėl vienas iš jų pripuolė jo apversti ir, pamatęs iš sienos kyšantį grynuolį, taip pat prarado sąmonę. The Welcome grynuolis buvo parduotas už 10 500 svarų sterlingų ir vėliau eksponuotas Londono Haid parke esančiuose Krištoliniuose rūmuose.

Viasat Explore nuotr./Didžiausi aukso grynuoliai australijoje: Australijos aukso ieškotojai grįžta su 7-uoju sezonu
Viasat Explore nuotr./Didžiausi aukso grynuoliai australijoje: Australijos aukso ieškotojai grįžta su 7-uoju sezonu

3. Lady Hotham (Ledi Hotam)

Svoris: 44 kg

Trečias pagal dydį Australijos aukso grynuolis – ir septintas pasaulyje – taip pat buvo rastas 1854 m. rugsėjį Balarate, Viktorijos valstijoje. Jis buvo aptiktas Dalton's Flat rajone, netoli Canadian Gully, šachtoje, kurios didžioji dalis buvo užpildyta vandeniu. Ieškotojai teigė, kad grynuolis rastas 40 metrų gylio šachtoje. Jie jį pavadino sero Čarlzo Hotamo, tuometinio Viktorijos gubernatoriaus, kuris atsitiktinai lankėsi toje vietovėje, kai buvo rastas grynuolis, žmonos garbei. Grynuolis buvo įvertintas 13 000 svarų sterlingų, t. y. 1,8 mln. svarų sterlingų dabartiniais pinigais.

4. The Golden Eagle (Auksinis erelis)

Svoris: 35,3 kg

XX amžiaus 4-ajame dešimtmetyje Auksinio erelio radimas tapo didžiule sensacija, nes tai atgaivino aukso pramonę, ypač Vakarų Australijoje, kur žmonės buvo įsitikinę, kad visos kasyklos jau išsekusios. Grynuolis buvo rastas 1931 m. Larkenvilyje, kasykloje, kurios ankstesnis savininkas prieš išvykdamas pareiškė, kad „vietovė bergždžia". Vėliau Džeimsas Džozefas Larkombas pabandė laimę apleistoje teritorijoje, ir būtent jo šešiolikmetis sūnus Džimas pagaliau auksą surado. Berniukas jį rado kelio duobėje. Grynuolis buvo toks didelis, kad jis sunkiai jį panešė. Grynuolis, primenantis paukštį išskleistais sparnais, vėliau buvo parduotas už 6 000 svarų sterlingų ir iki šiol yra didžiausias Vakarų Australijoje rastas grynuolis.

Viasat Explore nuotr./Didžiausi aukso grynuoliai australijoje: Australijos aukso ieškotojai grįžta su 7-uoju sezonu
Viasat Explore nuotr./Didžiausi aukso grynuoliai australijoje: Australijos aukso ieškotojai grįžta su 7-uoju sezonu

5. The Heron ( Heronas)

Svoris: 31,4 kg

1855 m. Mount Alexander‘io aukso kasykloje grupelė nepatyrusių aukso ieškotojų užėmė plotą Aukso įduboje (Golden Gully). Buvo manoma, kad jis tuščias. Tačiau jau antrąją kasimo dieną jiems pavyko rasti didžiulį grynuolį. Jis tapo septintuoju pagal dydį grynuoliu pasaulyje ir buvo pavadintas visų numylėtinio aukso paieškų vadovo – pono Herono garbei. Taigi, išmokta pamoka: niekada nesakykite, kad kasyklų plotas yra tuščias!

Lieka klausimas: ar „Australijos aukso ieškotojai“ gali patekti į šį sąrašą? Įsitikinkite patys žiūrėdami 7 sezoną – naujos serijos tik per Viasat Explore ketvirtadieniais, 21.00

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius