Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 18

Dokumentinių filmų festivalyje – daugiau nei 30 darbų

Vilniuje esančiame „Skalvijos“ kino centre prasidėjo 12-asis dokumentinių filmų festivalis, kurio metu žiūrovai galės pamatyti daugiau nei 30 filmų. Specialioji festivalio programa skirta holokaustui ir istorinės atminties puoselėjimui.
Kino teatras „Skalvija“
Kino teatras „Skalvija“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Festivalis prasidėjo paskutiniu Alberto Meiselo filmu „Airis“, pasakojančiu istoriją apie 93-ejų metų mados ekspertę ir jos svarbą Niujorko mados scenai. Šių metų programoje itin daug dėmesio skiriama brolių režisierių Alberto bei Davido Maiselų kūrybai.

„Jie yra labai svarbūs kino istorijoje todėl, kad pradėjo ir visą gyvenimą vystė tokį labai ypatingą dokumentinį žanrą – tiesioginį kiną, kuomet labai svarbu pati realybė. Režisieriai į filmavimo aikštelę ateina be jokio išankstinio nusistatymo, scenarijaus, noro komentuoti ir kažkaip paveikti patį veiksmą“, – pasakojo kino centro „Skalvija“ direktorė Vilma Levickaitė.

Festivalyje bus parodytas ir filmas „Amy“, dokumentuojantis trylika paskutinių atlikėjos Amy Winehouse gyvenimo metų. Iš viso pagrindinėje programoje – aštuoni filmai.

Dalis jų – debiutiniai, tarp kurių bus galima išvysti ir Rusijos meno bei kino kritikės Tamaros Dandurey pirmąjį filmą „21 diena“, nukeliantį į senelių namus, kur pokalbiai apie mirtį yra kasdienybė. Filmą pristatyti atvyks ir režisierė.

„Taip jau nutiko, kad ši programa yra labai jauna bei atskleidžia jaunų režisierių požiūrį į gyvenimą. Mes galvojame, kad tai galėtų būti tokio atsinaujinusio dokumentinio kino programa“, – sakė V.Levickaitė.

„Fotolia“ nuotr./Kinas
„Fotolia“ nuotr./Kinas

Specialioji festivalio programa skirta holokaustui bei istorinės atminties puoselėjimui. Čia svarbiausias daugiau nei 9 valandas trunkantis Klodo Lazmano filmas „Šoa“, kurtas 12 metų. Jį žiūrovai galės pamatyti per 4 seansus.

Specialioji festivalio programa skirta holokaustui bei istorinės atminties puoselėjimui.

„Jis yra ypatingas ir dėl to, kad režisierius pasirinko labai ypatingą formą kalbėti apie šiuos dalykus. Kita vertus, toks kino žurnalas kaip „Sight & Sound“ išrinko šį filmą antru svarbiausiu dokumentiniu filmu po Dzigo Vertovos „Žmogus su kino kamera“, – teigė kino centro „Skalvija“ direktorė Vilma Levickaitė.

Festivalio filmai bus rodomi kino centre „Skalvija“, kino teatre „Pasaka“, taip pat pirmą kartą festivalio filmai bus rodomi ne tik Vilniuje, bet ir „Kultūros fabrike“ Klaipėdoje.

Ketvirtadienio vakarą prasidėjęs festivalis truks iki rugsėjo 27 dienos, o jį baigs režisieriaus Artūro Jevdokimovo filmas apie Vilniuje veikusią garsią kavinę „Suokalbis“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius