Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 15

Edvinas Pukšta: Biografinė drama „Apsimetinėjimų žaidimas“ – Toronto koziris „Oskarams”

Toronto kino festivalis neturi konkursinės programos, bet paskutinę dieną tradiciškai įteikia svarios prabos neoficialius apdovanojimus. FIPRESCI kino kritikų asociacijos komisija geriausiu kanadietišku filmu pripažino režisieriaus Maxime’o Giroux dramą „Feliksas ir Meira” (Felix and Meira), kuri europietišką premjerą atšvęs San Sebastiano kino festivalio konkursinėje programoje. Kino kritikai apdovanojo amerikiečių režisieriaus Oreno Movermano dramą „Minutės pertraukėlė protui” (Time Out of Mind), kurioje aktorius Richardas Gere’as vaidina Niujorko benamį.
Keira Knightley
Keira Knightley / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15 tūkst. JAV dolerių įvertintas Toronto publikos simpatijų prizas dažniausiai tampa tramplynu į „Oskaro” nominacijas. Per pastaruosius metus pasikartojanti tendencija Toronto žiūrovų pamėgtiems filmams užtikrina ne tik nominacijas, bet ir pergales, nes Amerikos kino meno ir mokslo akademijos nariams Kanadoje vykstantis kino festivalis yra lyg kelrodė žvaigždė.

Torontas išsirinko norvegų režisieriaus Morteno Tyldumo tikrais įvykiais provokuojančią Antrojo pasaulinio karo biografinę dramą „Apsimetinėjimų žaidimas”

Šiemet Torontas išsirinko norvegų režisieriaus Morteno Tyldumo tikrais įvykiais provokuojančią Antrojo pasaulinio karo biografinę dramą „Apsimetinėjimų žaidimas” (The Imitation Game).

Joje pagrindinius vaidmenis atlieka Lietuvos žiūrovams puikiai pažįstami aktoriai Benedictas Cumberbatchas ir Keira Knightley. Londono kino festivalio atidarymo ceremonijai paskelbtą sensacingą filmą po savo sparnu priglaudė efektyviausi „Oskarų” kalviai broliai Weinsteinai.

Laimingas apdovanojimas

„12 vergovės metų” (12 Years a Slave), „Karaliaus kalba” (King’s Speech), „Lušnynų milijonierius” (Slumdog Millionaire), „Amerikos grožybės” (American Beauty) savo triumfo metais nugvelbė trokštamiausią „Oskaro” statulėlę už geriausią filmą, bet kelią į pergalingą šlovę pradėjo nuo Toronto kino festivalio publikos simpatijų prizo.

Britų prodiuserių pakviestas legionierius iš Norvegijos Mortenas Tyldumas („Draugelis”) pateisino išankstinius lūkesčius – jo režisuota drama „Imitacijų žaidimas” po pasaulinės premjeros Toronte užsitikrino patrauklias vedančiųjų kritikų recenzijas ir žiūrovų simpatijas.

Aštriai įtemptoje dramoje atskleidžiama genialaus slaptos informacijos dekoduotojo Alano Turingo pavojingo ir aistringo gyvenimo istorija. „Šiuolaikinių kompiuterių tėvu” populiariai krikštijamas matematikas Antrojo pasaulinio karo batalijose sugebėjo nulaužti „Enigmos” kodus ir iššifruoti nacių susirašinėjimą, o surinkta informacija padėjo Didžiajai Britanijai pergrupuoti pajėgas ir laimėti esminį mūšį prieš Vokietiją.

Pasibaigus karui Didžiosios Britanijos vyriausybė persekiojo Alaną Turingą ir nuteisė už tais laikais nusikaltimu pripažintą homoseksualumą. Po dvejų metų drąsusis mokslininkas nusižudė.

Vyrui teko garbė neakivaizdžiai kovoti ne tik su Hitlerio vadovaujamais priešais, bet nukentėti nuo homoseksualios orientacijos nepripažįstančių ir netolerantiškų savo šalies žmonių.

Pasibaigus karui Didžiosios Britanijos vyriausybė persekiojo Alaną Turingą ir nuteisė už tais laikais nusikaltimu pripažintą homoseksualumą. Po dvejų metų drąsusis mokslininkas nusižudė.

Antrąją vietą Toronto žiūrovų balsavime užėmė ispanų režisierės Isabel Coixet komiška drama „Mokausi vairuoti” (Learning to Drive) su nuostabia aktorių pora Patricia Clarkson ir seru Benu Kingsley.

Trečioje vietoje įsitvirtino amerikiečių debiutanto Theodore’o Melfi komedija „Šventasis Vincentas” (St. Vincent) apie vienišą Vietnamo karo veteraną, kuris prisiima atsakomybę pabūti 12-mečio paauglio auklėtoju ir pažeria padoriam berniokui gyvenimo pamokų. Prasiskolinusio, neurotiško patrakėlio ir alkoholiui pernelyg ištikimo bambeklio metodai šokiruoja kaimynus Bruklino rajone.

Pagrindiniu vaidmeniu sužibėjęs komikas Billas Murray’us netruko išgirsti prognozių apie garantuotą nominaciją „Oskarui”. Amerikiečių kritikai aktoriaus veterano pasirodymą vadina karjeros benefisu. Šaunių liaupsių nusipelnė ir darbštuolė aktorė Naomi Watts („Žmogus-paukštis”), suvaidinusi nėščią prostitutę iš Rusijos.

Brangiausias pirkinys

Torontas nemenkai didžiuojasi kino muge, kurios įtaka verslui ir industrijai stiprėja sulig kiekvienais metais. Skambiausią finansinį sandorį festivalio dienomis pasirašė Holivudo studija „Paramount”, nepagailėjusi 12,5 mln. JAV dolerių už teisę visame pasaulyje platinti populiariaus komiko Chriso Rocko (trilogija „Piko valanda”) režisuotą gyvenimišką komediją „Top Five”.

Skambiausią finansinį sandorį festivalio dienomis pasirašė Holivudo studija „Paramount”, nepagailėjusi 12,5 mln. JAV dolerių už teisę visame pasaulyje platinti populiariaus komiko Chriso Rocko (trilogija „Piko valanda”) režisuotą gyvenimišką komediją „Top Five”.

Riebių keiksmažodžių ir nepadorių juokelių nevengiančiame filme Chrisas Rockas pats vaidina komiką, kuris trokšta siekti rimto aktoriaus karjeros ir vaidinti dramose, tačiau iš publikos tesulaukia raginimų lipti ant scenos ir skaldyti atsibodusius pokštus.

Jo gyvenimą apsunkina realybės šou dalyvaujanti sužadėtinė, kuri mielaširdingai dalijasi visomis namų smulkmenomis. „Paramount” vėliava reiškia, kad anksčiau ar vėliau galime tikėtis komedijos „Top Five” Lietuvos repertuaruose.

Mūsų platintojus turėtų papildomai įkvėpti Chriso Rocko žinomumas ir ankstesnių filmų lankomumas.

Tuo tarpu apie karščiausių Toronto filmų „Apsimetinėjimų žaidimas” ir „Šventasis Vincentas” įsigijimą distribucijai kol kas nepasigyrė nė viena Lietuvos kino platinimo kompanija.

Tikriausiai tai tik laiko klausimas, nes „Oskarų” pretendentus ir įvairius medalininkus mūsų kraštuose mėgstama rodyti, nors Morteno Tyldumo biografinei dramai gali sutrukdyti atvirai propaguojama homoseksualumo tema.

Didieji kino centrai vengia tokių filmų, motyvuodami numatomu žiūrovų ignoravimu, bet pamiršdami apie Ango Lee „Kuproto kalno” sėkmę (11,5 tūkst. parduotų bilietų). Dėl šios priežasties komercinių repertuarų nepasiekė tris „Oskarus” iškovojusi tikrų įvykių drama „Dalaso klubas” (Dallas Buyers Club).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius