Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 02 27

Egipto cenzūra uždraudė rodyti filmą apie krikščionės ir musulmono meilę „Cairo Exit“

Egipto filmų kūrėjai ir kritikai pirmadienį pasmerkė šalies vadovybę, kuri uždraudė juostos, pasakojančios apie krikščionės ir musulmono meilės istoriją, peržiūrą filmų festivalyje.
Kadras iš filmo „Cairo Exit“
Kadras iš filmo „Cairo Exit“ / Kadras iš vaizdo įrašo

„Mes smerkiame patį faktą, kad cenzūra uždraudė rodyti Heshamo Issawi filmą „Cairo Exit“  Luksoro Afrikos filmų festivalyje“, – sakoma kelių dešimčių filmų  kūrėjų ir kritikų pasirašytame pareiškime.

Be to, festivalio organizatoriai nesulaukė atsakymo į klausimą, ar negalėtų surengti slaptos kino peržiūros, neįtraukus jos į bendrą festivalio programą.

„Festivalio organizatoriai pasiūlė cenzoriams leisti filmą rodyti tik festivalio komisijos nariams, kritikams ir žurnalistams, tačiau  atsakymo taip ir negavo“, – sakoma pareiškime.

Egipto įstatymai numato, kad šalyje rodomiems filmams turi būti išduodas specialus cenzūros leidimas juos demonstruoti.  Už šios tvarkos nesilaikymą numatyta įkalinimo bausmė.

„Cenzūros institucijos vilkino šį klausimą“, todėl filmas nebuvo parodytas pirmadienį, kaip buvo numatyta vasario 21 dieną prasidėjusioje ir iki antradienio truksiančio festivalio programoje.

Egipto įstatymai numato, kad šalyje rodomiems filmams turi būti išduodas specialus cenzūros leidimas juos demonstruoti.  Už šios tvarkos nesilaikymą numatyta įkalinimo bausmė.

Filme „Cairo Exit“ paliesta labai jautri musulmono ir koptų krikščionės meilės tema.  Praėjusiais metais filmas dalyvavo „Tribeca Film“ festivalyje Niujorke.

„Juosta pasakoja apie daug dalykų, susijusių su Egipto visuomenės sandara“, – sakė filmo režisierius ir scenaristas H.Issawi, kurio pareiškimas skelbiamas „Tribeca Film“ festivalio interneto svetainėje.

„Musulmonų ir koptų religinių bendruomenių konfliktas yra didelis tabu Egipto žiniasklaidoje“, – sakoma jame.

Cenzūros kritikai išreiškė „apgailestavimą dėl užsitęsusios cenzūros praktikos Egipte ir po 2011 metų sausio 25 dienos revoliucijos“, kuri nuvertė  ilgus metus šalį geležiniu kumščiu valdžiusio Hosni Mubarako režimą.

Pati cenzūros idėja šalyje, kurioje neseniai baigėsi autokratinį režimą nuvertusi revoliucija, „yra juokinga“, skelbiama pareiškime.

Koptai, kurie sudaro 10 proc. iš 82 mln. Egipto gyventojų, nuolat skundžiasi esą diskriminuojami. Dar didesnį nerimą dėl jų padėties kelia islamistų triumfas pirmuosiuose rinkimuose po H.Mubarako režimo žlugimo praėjusiais metais.

15min.lt siūlo pasižiūrėti filmo „Cairo Exit“ anonsą:

VIDEO: Cairo Exit _ Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas