Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estų kino šventėje – apdovanojimais įvertintos ekranizacijos: naujakurio kova, juoda it anglis komedija ir pokaris vaiko akimis

Vasario 8, kovo 7 ir balandžio 4 d. 18 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje vyks trijų prestižiniais apdovanojimais įvertintų vaidybinių filmų peržiūra. „Nors filmas ir knyga yra du skirtingi dalykai, šios ekranizacijos – puikus būdas pažinti estų literatūrą“, – teigia renginio kuratorė, vertėja Danutė Sirijos Giraitė, rašoma pranešime spaudai.
Estų kino šventės stop kadrų koliažas
Estų kino šventės stop kadrų koliažas

Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga 2024-uosius yra paskelbusi Estų literatūros metais ir ta proga kviečia į tris filmų peržiūras. Tai – žymiausio estų klasiko Antono Hanseno Tammsaare`s pentalogijos „Tiesa ir teisingumas“ pirmosios dalies ekranizacija, taip pat filmai pagal žymaus prozininko, dramaturgo Mačio Unto romaną „Rudens puota“ ir vienos mėgstamiausių šiuolaikinių autorių Leelo Tungal knygą „Draugė mergaitė“.

Režisieriaus Tanelo Toomo filmas „Tiesa ir teisingumas“ sukurtas 2019 metais – Estijos Respublikos šimtmečiui. Kino juosta šiuolaikiniu rakursu vaizduoja Estijos tautinio atgimimo metą, naujakurio kovą su gamtos ir būties negandomis. „Pavadinimas galbūt klaidina. Filmas pasakoja apie tai, kaip du kaimynai bylinėjasi dėl visokių smulkmenų. Pagrindinis herojus nuolat ieško tiesos“, – apie gražių gamtovaizdžių kupiną kino juostą sako D. Sirijos Giraitė.

Filmas dalyvavo keliuose festivaliuose, „International Press Academy Satellite Award 2019“ tarptautinių vaidybinių filmų kategorijoje laimėjo pirmąją vietą, pelnė Estijos kino žurnalistų sąjungos metų premiją „Neitsi Maali“.

M. Unto „Rudens puota“ – romanas apie Talino miegamojo rajono gyvenimą – įkvėpė režisierių Veiko Õunpuu 2007 metais sukurti taip pat pavadintą vaidybinį filmą. V. Õunpuu apibūdina filmą kaip „juodą it anglis komediją apie vienatvę, desperaciją ir beviltiškumą“. Ironijos bei saviironijos nestokojančiame, ir šiandien aktualiame kūrinyje, pasak vertėjos D. Sirijos Giraitės, – nykūs, bedvasiai blokiniai namai ir gana nelaimingų žmonių likimai.

Filmas pelnė nemažai apdovanojimų, tarp jų ir 2007 m. Tarptautinio Venecijos kino festivalio programos „Horizontai“ pagrindinį prizą; 2007 m. Tarptautiniame Salonikų kino festivalyje – geriausio režisieriaus apdovanojimą; 2007 m. Tarptautiniame Bratislavos kino festivalyje – geriausio režisieriaus apdovanojimą.

2018 m. visą Estiją sužavėjęs filmas „Draugė mergaitė“ – autobiografinis L. Tungal pasakojimas apie rūstų pokario gyvenimą, regėtą guvaus vaiko akimis (režisierė Moonika Siimets), irgi pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą: 2016 m. Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje „Berlinale“; 2017 m. Lokarno kino festivalyje – „Le Film Français“ premiją; 2018 m. buvo apdovanotas Tarptautiniame Busano kino festivalyje (Pietų Korėjoje).

Nors tema sunki, vis tik filmą renginio kuratorė apibūdina kaip „mielą ir šiltą, įvykiai perteikti su vaikišku nuoširdumu ir humoru. Tai – juokas pro ašaras. Seansas puikiai tiks šeimoms, seneliams ir anūkams“.

LLVS veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius