Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 07

Europos Parlamente pristatytas filmas apie pirmąjį atkurtos Lietuvos vadovą Vytautą Landsbergį

Tęsiant Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininko, Europos Parlamento nario, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, profesoriaus Vytauto Landsbergio 80-osioms gimimo metinėms skirtus renginius vakar Europos Parlamente pirmą kartą tarptautinei bendruomenei pristatytas Lietuvos televizijoje Giedrės Žičkytės ir Liepos Rimkevičienės sukurtas dokumentinis filmas „Laisvės džiazas".
Konservatorių rinkimų štabas
Vytautas Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiame filme išryškinamas Vytauto Landsbergio – politiko, atvedusio Lietuvą į nepriklausomybę, mąstytojo, kūrėjo, humanisto, portretas.

Filmo peržiūrą surengusi Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė pabrėžė, kad Vytautas Landsbergis buvo pirmasis Lietuvos politikas, jau 80-ųjų pabaigoje ėmęsis derinti meną su politika, nebijojęs improvizuoti net ir priimdamas sudėtingus sprendimus.

Asmeninė laisvė, improvizacija ne tik muzikoje, bet ir politikoje, drąsa – bruožai, išskyrę V. Landsbergį iš kitų to meto politikų.

Anot filmo pristatyme kalbėjusio Europos liaudies partijos frakcijos EP vicepirmininko švedo G. Hokmarko, V. Landsbergis  – mūsų dienų herojus, labiau nei bet kas kitas parodęs, kiek vienas žmogus gali nuveikti laisvei ir demokratijai. 

Europarlamentarės R. Morkūnaitės nuomone, Lietuvos nepriklausomybės judėjimo Sąjūdžio sėkmės priežastis ir buvo drąsa: „drąsa nesilankstyti ir nesidangstyti, sakyti tiesą, netgi pavojingiausių aplinkybių akivaizdoje".

Nors nemažai Lietuvos žmonių pasižymėjo šia drąsa, tačiau Landsbergio drąsa, jos įsitikinimu, buvo ypatinga. "Ją netgi galima būtų įvardinti terminu „landsbergiška drąsa".

„Muzika, jausmingumas, improvizacija suteikė grynai drąsai papildomą krūvį, neleido stagnuoti ir kūrė stebuklus".

Taip meno ir politikos sintezės galią apibūdino R. Morkūnaitė, visiems vakaro dalyviams linkėdama, landsbergiškos drąsos visuose svarbiuose darbuose savo valstybei, Europai, pasauliui.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius