Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 24

Festivalio „Šeršėliafam“ žiuri narys Dainius Gavenonis: man visada patiko moterys!

Su tradiciniu šūkiu „Iš jos gali tikėtis visko!“ pavasarį kovo 1-17 dienomis aštuoniuose Lietuvos miestuose pasveikins moterų kino festivalis „Šeršėliafam“. Dešimtyje festivalio programų žiūrovai galės išvysti per 40 filmų iš 20 pasaulio šalių bei dalyvauti įvairiuose moteriškos dvasios renginiuose.
Dainius Gavenonis
Dainius Gavenonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šių metų programa yra stipri, vientisa, joje nėra nieko nereikalingo – didžiuojamės keliais ypatingai ryškiais filmais, – džiaugėsi festivalio iniciatorė Greta Akcijonaitė. – Festivalį  atidarysime belgų komedija „Fėja“, kurioje moteris savo vyrui pasiūlo išpildyti tris jo norus. Tikimės, kad filmas privers svajoti ir užkrės gera nuotaika.“

Pagrindinėje festivalio programoje žiūrovams bus pristatyti devyni filmai iš šešių šalių. Prancūzų aktorė Julliete Binoche įkūnys žurnalistę, rengiančią straipsnį apie studenčių prostituciją, lenkų režisierės Malgorzatos Szumowskos filme „Jos“, kuris dalyvavo ir šių metų Berlinalėje.

„Tai – labai drąsus filmas tiek savo idėjomis, tiek scenomis, tiek aktorių pasirinkimu“, – tikino festivalio siela.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Greta Akcijonaitė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Greta Akcijonaitė

Prancūzų kino žvaigždė Catherine Deneuve pasirodys detektyvinėje kino juostoje „Paslėptas dienoraštis“, kurioje atskleidžiama paslaptinga vienos šeimos drama. Ypatingo dėmesio, anot G.Akcijonaitės, verti filmai „Kambarys Nr. 304“, „Anapus sniego“, „Vien meile ir vandeniu“

Šiemet jau trečią kartą festivalyje rengiamoje konkursinėje programoje pristatomi keturi debiutiniai moterų režisierių sukurti filmai. „Šeršėliafam“ žiuri šiemet dirbs režisierius Donatas Ulvydas, aktorius Dainius Gavenonis ir reklamos specialistas Tomas Bartninkas, kurie ir išrinks geriausiąjį darbą.

„Moterys man visada patiko, – šypsojosi D.Gavenonis, kuris, stebėdamas konkursinės programos filmus, padarė išvadą, kad moterų kinas skiriasi nuo vyrų. – Kuo skiriasi – pasakysiu per apdovanojimų ceremoniją.“

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Gabija Jaraminaitė-Ryakuvienė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Gabija Jaraminaitė-Ryškuvienė

Ši įvyks festivalio uždarymo vakarą kovo 11 dieną. Tada pirmą kartą festivalio istorijoje bus išrinkta metų kino moteris. Jai bus įteiktas išskirtinis juvelyrinis dirbinys – „Kino fėjos“ sagė. Už kandidates į metų kino moters internetu balsuoti galės ir žiūrovai.

Be pagrindinės ir konkursinės programų, žiūrovai turės galimybę susipažinti su ispanakalbių režisierių darbais programoje „Lotynų Amerikos moterys“, skandinaviškam kinui skirta programa padės atrasti tikrą švedų kino lobį – aktorę ir režisierę Mai Zetterling, atskiromis retrospektyvomis bus pagerbtos kino divos – prancūzų aktorė Catherine Deneuve ir lietuvių aktorė Gabija Jaraminaitė-Ryškuvienė.

„Žinią, kad festivalis pristatys mano filmų retrospektyvą sutikau su droviu džiaugsmu, tačiau labai vertinu festivalio iniciatyvą prisiminti vieną lietuvių aktorę. Juk yra ne tik C.Deneuve, be kurios negali gyventi Prancūzijos kinas“, – šypsojosi artistė, kuri noriai stengsis po visų filmų susitikti ir gyvai  pabendrauti su žiūrovais.

Specialiuosiuose seansuose žiūrovai išvys du dokumentinius filmus. Kerno Wardropo debiutinis filmas „Jo ir jos“ pasakoja devyniasdešimties metų senumo meilės istoriją septyniasdešimties moterų kolektyviniu balsu. O slovakų režisierė Diana Fabiánovosa filme „Mėnulis tavyje“ laužo tabu tyrimu apie menstruacijas.

„Šeršėliafam“ pristatys ir vieną lietuvišką premjerą – taip pat dokumentinį Godos Rupeikaitės filmą „Variacijos kaukių tema“.
Mėgstantys naktinėti su geru kinu, bus kviečiami į trumpametražių filmų naktį, kur galės ilgiau nei tris valandas mėgautis rinktine ir smagia kino mozaika.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Spaudos konferencija

Festivalis šiemet kvies į renginius, kuriuos sies kinas ir moterys: į moterų pokerio turnyrą, slem poezijos vakarą, „Šeršėliafam“ turgelį ir Aisčio Mickevičiaus kvepalų pristatymą.

Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ kovo 1–11 d. vyks Vilniuje kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“, o vėliau festivalio filmai iškeliaus į septynis Lietuvos miestus: Kauną, Klaipėdą, Panevėžį, Ukmergę, Druskininkus, Palangą ir Nidą.

„Šiemet kaip niekada stipri kitiems Lietuvos miestams skiriama programa. Toliau nuo sostinės gyvenantys žiūrovai tikrai nebus nuvilti šių metų filmų pasirinkimu“, – džiaugėsi festivalio miestų programos sudarytoja Birutė Masaitytė, kviesdama į seansus ne tik moteris, bet ir vyrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius