-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 25

Festivalis „Northern Lights“ Vilniuje pristatys filmus apie Baltarusiją

Baltarusijos, Šiaurės ir Baltijos šalių kino festivalis „Northern Lights“ pristatys nepriklausomų Baltarusijos režisierių filmų programą Vilniuje, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Baltarusijos, Šiaurės ir Baltijos šalių kino festivalis „Northern Lights“
Baltarusijos, Šiaurės ir Baltijos šalių kino festivalis „Northern Lights“ / Organizatorių nuotr.

Nuo 2015 m. rengiamas festivalis „Northern Lights“ siekia pristatyti išskirtinius festivalinius filmus, A klasės kino festivalių lauretus, talentingus debiutus iš Šiaurės ir Baltijos šalių bei Baltarusijos. Kino festivalio įkūrėja ir vadovė Volia Chajkouskaja pristatys tris konkursinės programos „Northern Lights 2022“ filmus Vilniaus kino centre „Skalvija“.

„Pasaulio kraštas“, 2021, Belgija, Lietuva

Kada? 2022-12-22, 19:20

Kur? Kino centras „Skalvija“

Anos Savčenko filmas „Pasaulio kraštas“ tyrinėja likimus šeimų, kurias išskyrė Baltarusijos ir Lietuvos siena. Filme analizuojamas teritorinis padalijimas ir pasienio punkto atsiradimo įtaka žmonių gyvenimams. Tai puikus dokumentinis tyrimas, pasakojantis apie radikaliai skirtingas laisvės sampratas Europoje ir Baltarusijoje.

Trumpoje filmo scenoje pasirodo Alesas Bialiatskis, „Viasnos“ žmogaus teisių centro įkūrėjas, 2022 m. Nobelio taikos premijos laureatas.

Pasižiūrėkite filmo anonsą ir įsigykite bilietą. Po peržiūros vyks klausimų ir atsakymų sesija su režisiere.

„Shirey Mara“, 2021, Baltarusija

Natos Kornejevos dešimties minučių filosofinis animacinis filmas. Tai užburiančiai poetiška istorija apie susitaikymą su mylimo žmogaus netektimi, pirmojo sniego laukimą ir vyšnių lapų kvapą.

Filmą „Shirey Mara taip pat bus galima žiūrėti internetu (nuo 00:00 iki 23:59 Baltarusijos laiku) lapkričio 22 d. iš bet kurios pasaulio vietos. Pasižiūrėkite filmo anonsą ir įsigykite bilietą.

„Mara“, 2021, Prancūzija, Didžioji Karalystė

Kada? 2022-12-23, 19:10

Kur? Kino centras „Skalvija“

Filmas „Mara“ pasakoja apie prezidento rinkimų ir protestų Baltarusijoje stebėtoją. Dokumentinė kronika jungiama su vaidybinėmis scenomis, kuriose pagrindinė veikėja bėga nuo realybės. Filmas įkvėptas baltarusių pasakų, kuriose dvasia Mara lanko miegančius žmones nešdama jiems gražius sapnus arba košmarus. „Mara“ – antropologinė dokumentinė esė, kupina skausmo, vilties, moteriškumo ir kovos už laisvę.

Filmo režisierė Saša Kulak paliko Baltarusiją būdama 16-os, bet 2020-aisiais grįžo į tėvynę dalyvauti įvykiuose, kuriuose sprendžiasi šalies likimas. Pripažintų juostų „Salamanka“ ir „Gyvsidabrio kronikos“ autorė neplanavo kurti filmo, tačiau ilgainiui suprato turinti išreikšti kilusius jausmus ir idėjas. Anot režisierės, šis filmas yra baimės tyrinėjimas.

Po peržiūros vyks klausimų ir atsakymų sesija su režisiere. Pasižiūrėkite filmo anonsą ir įsigykite bilietą.

Filmai „Pasaulio kraštas“, „Shirey Mara“ ir „Mara“ įtraukti į baltarusių filmų konkursinę programą ––„Northern Lights 2022“. Filmus vertins ir nugalėtoją rinks tarptautinė žiūri, kurią sudaro režisierius ir scenaristas Sakaris Stora (Farerų salos), prodiuserė Natalija Libet (Ukraina), aktorė, rašytoja ir režisierė Pamela Tola (Suomija).

8-asis Baltarusijos, Šiaurės ir Baltijos šalių kino festivalis „Northern Lights“ šiemet vyks lapkričio 20–30 dienomis. Užsiregistravus internetinėje kino festivalio platformoje, filmus galėsite žiūrėti nemokamai. Taip pat galite paremti festivalį ir jo plėtrą.

Organizatorius: Volia Films

Pagrindiniai partneriai: Nordisk Kultur Fund, Norvegijos Karalystės ambasada Lietuvoje, Danijos kultūros instituras Lietuoje, Latvijoje ir Estijoje, EU4Culture, Current Time TV.

Partneriai: Danijos filmų institutas, Estijos filmų institutas, Islandijos kino centras, Nacionalinis Latvijos kino centras, Lietuvos kino centras, Norvegijos kino institutas, Švedijos kino institutas, Suomijos kino fondas.

Informaciniai partneriai: 34mag.net, citydog.io, Будзьма беларусамі, Наша Ніва, The Village Belarus.

Kūrybiniai partneriai: Talino kino festivalis „Juodosios naktys“, kino centras „Skalvija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius