-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 28

Festivalyje „Vilniaus kino šortai“ – Marato kino debiutas

Lietuviško kino mėgėjai gali džiūgauti – kinas Lietuvoje tikrai nesiruošia mirti. Į Lietuvos kino industrijos areną žengia nauji režisieriai! Jau spalio 2 d., penktadienį, 20 val. festivalis „Vilniaus kino šortai 2009“ kino teatre „Skalvija“ pristatys tris intriguojančius naujosios kartos režisierių darbus: Roko Eltermano filmą „Laisvas kritimas“, Marato Sargsyano „Lernavan“ bei Ievos Veiverytės „Kryžiažodį“.
Maratas Sargsyanas
Maratas Sargsyanas. / „Scanpix“ nuotr.

Šiais metais baigę Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kino ir TV režisūros specialybę, režisieriai nusprendė savo diplominius darbus pristatyti plačiajai auditorijai. Į pagalbą pasitelkę tiek žymius ir patyrusius, tiek jaunus ir talentingus Lietuvos aktorius, režisieriai pasakoja kartais kiek keistas, bet kartu ir įtraukiančias istorijas, netikėtu rakursu žvelgdami į herojų gyvenimus ir išgyvenimus. „Vilniaus kino šortai“ suteikia puikią progą kiekvienam išvysti jaunųjų kino kūrėjų debiutą.

R.Eltermanas savo filme „Laisvas kritimas“ pasakoja apie šių dienų jauną žmogų, kuris yra tiek nusivylęs dabartimi, kad jokia palankesne ateitimi net nebegali tikėti. Visa, kas aplink jį, yra uždaras kritimo į bedugnę ratas.

Vilius – nihilistas, darantis kas jam patinka, bet nenorintis nieko skaudinti. Vilius studijuoja istoriją, kuri jam nerūpi. Vilius turi moterį, tačiau pats nežino, ar ji jam rūpi. Vilius dirba kelio darbuose, nes reikia išgyventi. Vilius groja grupėje, nes tai užsiėmimas, kurio jis neprivalo daryti ir jam tai kartais visai malonu. Alkoholis, nešvankybės, užmuštas noras pokyčiams – purvina srovė, nešanti herojus ratu. Sausomis akimis, be ašarų.

Filme pagrindinius vaidmenis atlieka Vilniaus mažojo teatro aktorius Josifas Baliukevičius bei Sauliaus Bareikio ir Vlado Bagdono kurso aktorė, muzikos grupės „Liūdni slibinai“ narė Aistė Lasytė.

Marato Sargsyano filmas „Lernavan“ pasakoja apie vyrą, svajojantį kartu su sūnumi nuvykti į savo gimtinę, tačiau stotyje paaiškėja, kad į jo gimtąjį miestą Lernavan nebevažiuoja nė vienas autobusas. Visai netikėtai prie jųdviejų privažiuoja senas keistas autobusas su dar keistesniu vairuotoju. Autobusas vyksta į Lernavaną. Keleiviai įsėda, tačiau pasiekę kelionės tikslą jie išvysta ne vyro atmintyje išlikusį miestą, o tik tylius baltus kalnus. Šioje keistoje vietoje tėvas ir sūnus bando atrasti dingusią savo praeitį ir suteikti vilties ateičiai.

Filme vaidina Vytautas Šapranauskas, Ferdinandas Jakšys ir jaunasis aktorius Martynas Jasevičius.

Filmas „Kryžiažodis“ (rež. Ieva Veiverytė) – tai istorija apie jauną psichoanalitiką Jurgį Hišą, kuris vieną sekmadienio rytą pradeda ramybės neduodančia mintimi: jo pacientas Franekas jį užmuš... Vis augant baimei ir bejėgiškumo jausmui, jo namuose netikėtai pasirodo ir pats Franekas, nešinas gražiai supakuota dovanėle – siurprizu. Pareikšdamas priekaištus dėl netinkamai atliktų gydytojo pareigų ir apeliuodamas į sąžinę, verčia atsakinėti provokuojančius klausimus ir žaisti keistą žaidimą: galiausiai Jurgutis turi atspėti, kas dėžėje…

Istorija rutuliojasi kaip tikro kryžiažodžio sprendimas: tik naujai atsiradusi raidė po raidės, susideda į vientisą žodį…

Filmas sukurtas pagal to paties pavadinimo Michalo Choromanskio novelę.

Pagrindiniai aktoriai – Marius Jampolskis bei Robertas Aleksaitis.

Įpusėjus rudeniui, už lango pučiant žvarbiam vėjui, kviečiame visus sušilti jaukioje kino teatro „Skalvija“ salėje žiūrint naujųjų kino kūrėjų darbus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius