-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 23

Filmas „12 Angry Men“ ir garsioji O.J.Simpsono byla: kodėl prisiekusiųjų sudėtis yra itin svarbi

Juodai-baltame 1957 m. režisieriaus Sidney Lumeto filme (scenarijaus aut. Reginaldas Rose'as) rodomas dvylikos prisiekusiųjų posėdis po teismo JAV, kuriame juodaodis paauglys kaltinamas papjovęs savo tėvą. Jis esą su gimdytoju vakare susipyko, subadė, po to ėjo žiūrėti filmų ir grįžo namo, kur jį sulaikė policija. Atkreipkite dėmesį, kad tarp prisiekusiųjų nėra juodaodžių, ispanakalbių, kiniečių.
12 Angry Men
12 Angry Men / Vida Press nuotr.

Vienuolika prisiekusiųjų lengva ranka nusprendžia, kad įtariamasis yra kaltas ir vertas mirties bausmės. Tačiau, kad būtų priimtas sprendimas, reikia absoliučios balsų daugumos. Tik vienas prisiekusysis balsuoja prieš, aiškindamas, kad bylą, kuria sprendžiamas žmogaus likimas, reikia analizuoti kreipiant dėmesį į abejones dėl pateiktų įrodymų, nes būtina įsitikinti, kad sprendimas dėl kaltės yra tvirtai pagrįstas.

Pasak architekto (akt. Henris Fonda), žmonės turi teisę į savo nuomonę, net jei ji nėra pagrįsta, tačiau, kai kalba eina apie žmogaus likimą – atsakomybės laipsnis yra žymiai didesnis. Architektas pabrėžia, kad įtariamajam advokatą skyrė teismas, todėl jo darbą teks atlikti jiems.

Architektas aiškina, kad jis nežinantis tiesos, bet žinantis, kas jam trukdo tos tiesos siekti – tai išankstinis nusistatymas. Disidentui, nepaisant grupės spaudimo, pavyksta vieną po kito įtikinti kolegas balsuoti už tai, kad jaunuolis nekaltas. Tačiau tai sekasi itin sunkiai, nes kolegoms nemalonu prisipažinti, kad prieš tai balsavo lengvabūdiškai. Prisiekusiuosius kambaryje kamuoja tvankus oras (nepatogios dvasinės būsenos simbolis), iš kurio jie negali išeiti, kol nepriėmė sprendimo.

Kodėl architekto taktika sėkminga? Jis naudoja dziudo principą — priešininko teiginius prieš jį patį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius