Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 21

Filmas, atskleidžiantis šlykščią tiesą: visi turime ką slėpti

„Tobuli melagiai“ (it. „Perfetti sconosciuti”, ang. „Perfect Strangers”) – ažiotažą sukėlusi itališka drama – komedija jau vadinama nacionaliniu Italijos fenomenu. Režisieriaus Paolo Genovese sumanymas draugų pietus paversti filmo ašimi, įvedant vieną intriguojančią detalę, atrodo toks paprastas, tačiau suveikia genialiai, nes viską apverčia aukštyn kojomis.
Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“
Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“
Temos: 2 „Telia“ Kinas

Psichoterapeutė Eva ir jos vyras, plastikos chirurgas Roko į vakarienę pakviečia savo senus draugus – Lele ir Karlotą, neseniai susituokusius Bianką ir Kosimo bei išsiskyrusį Bepę, kuris prižada atsivesti savo naująją draugę. Visi to laukia labiausiai, tačiau tenka nusivilti, nes pristatymas neįvyksta laukiamai viešniai netikėtai susirgus ir į vakarėlį Bepė atvyksta vienas. Nesibaigiantis valgymas ir plepalai apie viską bei nieką greitai atsibosta ir vakaro šeimininkė pasiūlo intriguojantį žaidimą – padėti savo mobiliuosius telefonus ant stalo ir garsiai perskaityti visas ateinančias sms žinutes bei į skambučius atsiliepti įjungus garsiakalbį. Evos argumentas tvirtas – juk mes esame seni draugai ir neturime ką slėpti vieni nuo kitų.

Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“
Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“

Filmo siužetas apima vos vieną vakarą, tačiau akivaizdu, kad per jį gali sugriūti visų susirinkusiųjų gyvenimai. Kiekvienas veikėjas ima vaikščioti tarsi plonyčiu lynu, mat viską pakeisti gali vos viena sms žinutė ar skambutis. „Mobilusis telefonas yra tarsi mūsų juodoji dėžė“, - sako šiai idėjai nepritariantis Evos vyras, bene pats išmintingiausias iš visų herojų.

Filmo režisierius drąsiai beda pirštu į mūsų visų sąžinę, teigdamas, kad, deja, kiekvienas ką nors begėdiškai slepiame nuo savo artimųjų. Atsukę šokoladinę savo asmenybės pusę mes apsimetame daug geresni nei esame iš tikrųjų. Tobuli draugai, ištikimi sutuoktiniai, geri ir rūpestingi tėvai nukritus uždangai gali pasirodyti esą „nuogi karaliai“.

Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“
Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“

Ir čia atsiveria dar viena Paolo Genovese užmačia. Kaip mes reaguojame į tai, sužinoję, kad mūsų draugai yra visai ne tokie, kokius juos įsivaizdavome? Kritinėse situacijose kaip ant delno atsiduria mūsų vertybių sistema ir paaiškėja, kad nesame tokie tolerantiški, kokie vaizduojamės.

Filmas „Tobuli melagiai“ priverčia žiūrovą nuolat „matuotis“ kiekvieną netikėtai iškilusią situaciją ir atsakyti į klausimą: „O kaip yra man?“. Ar aš turiu ką slėpti? Ar tai reikšminga mano partneriui? Ar tai sąžininga? Kas būtų, jeigu jis sužinotų? Ar aš suprantu, kokia atsakomybė man tenka už mano elgesį?

Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“
Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“

Nenagrinėsime filmo siužeto plačiau, nes jį turėtų pažiūrėti kiekvienas, turintis nors vieną paslaptį. O jų turime beveik visi. Britų mokslininkų teigimu, kas penktas vedęs žmogus turi paslaptį, kuri galėtų kaip mat išardyti jo santuoką. Beveik pusė apklaustųjų savo paslaptį ketina nusinešti su savimi į kapus.

Dažniausios santuokoje gyvenančių žmonių paslaptys yra susijusios su seksu. Nenutraukti santykiai su buvusiu partneriu, neištikimybė, naujų pažinčių paieška, pornografija ir kiti dalykėliai – visa tai kruopščiai saugoma paslapčių dėžutėje. Šį sąrašą papildo slepiama finansinė padėtis. Iš viso, anot mokslininkų, kiekviena sutuoktinių pora turi bent šešias paslaptis.

Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“
Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“

Psichologų teigimu, ką nors slepiame tada, kai bijome dėl savo elgesio būti pasmerkti arba nesuprasti, kai manome, kad kita pusė nesugebės priimti tiesos. Vadinasi, nepasitikime savo partneriais. Kodėl tuomet juos pasirinkome? Gal mūsų bendravimas yra tik paviršutiniškas žaidimas?

Gana smagiai ir nuotaikingai žiūrimas filmas kartu kelia emocinę įtampą bei daug klausimų. Ar verta jį žiūrėti kartu su partneriu, nuo kurio slepiate pusę savo gyvenimo? Na, gerai, turite bent tas šešias statistines paslaptis. Tikėtina, kad jis į paviršių iškels nemažai nuosėdų ir sąžinės priekaištų. Gal net pajusite kaltę ir nupirksite jam dar vieną kalėdinę dovaną, bandydami taip tą kaltę sumažinti.

Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“
Kadras iš filmo „Tobuli melagiai“

Bet kokiu atveju – tai vertas dėmesio filmas, susilaukęs daug dėmesio festivalyje „Kino pavasaris“, o kūrybinei jo komandai uždirbęs daugiau nei 16 mln. eurų bei dvi prestižines Italijos kino akademijos „David di Donatello“ statulėles.

Gerų komedijų, kurios skirtos ne tik pasikvatojimui, bet ir pamąstymui, nėra daug. O tai – viena iš jų. Smagaus žiūrėjimo.

VIDEO: Tobuli melagiai (Perfect Strangers) I Kino pavasaris 2017

Filmą „Tobuli melagiai“ galite legaliai pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius