-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 02

Filmas „Iš meilės Pablui“: gaudant Escobaro populiarumo bangą

Kai juodame fone pasirodė vienos iš filmo gamybos kompanijų pavadinimas –„Escobar Films“ – pasijaučiau kiek nejaukiai. Iš pradžių maniau, kad „Iš meilės Pablui“ („Loving Pablo“) finansavo Pablo Escobaro šeimynėlė, kad jų užsakymu ispanų režisierius Fernando Leónas de Aranoa sukūrė pagražintą narkotikų baronu vadinto kolumbiečio portretą – labiau kaip Robino Hudo, kokiu dalis vietinių žmonių jį ir laikė, nei kaip žiauraus nusikaltėlio.
Javieras Bardemas ir Penelope Cruz filme „Iš meilės Pablui“
Javieras Bardemas ir Penelope Cruz filme „Iš meilės Pablui“ / Kadras iš filmo

Greitai atmečiau šią versiją – nors kompanijos istorijoje daugiau filmų neradau – ir pradėjau svarstyti apie šio nusikaltėlio populiarumo mastą ir priežastis. Kodėl žiūrovus taip jaudina filmai apie gangsterius? Kokia jų populiarumo paslaptis? Apie šį fenomeną parašytas ne vienas straipsnis ir studija, kurių autoriai ne paskutinėje vietoje įvardija ir labai paprastą priežastį: mums tiesiog patinka matyti veikėjus, kurie turi viską – pinigų, greitų automobilių, prabangių jachtų, nuosavų lėktuvų, gražių kostiumų, bet finale viską praranda. Iš pradžių pasaulis jiems po kojomis, o tada prasideda nuopuolis, kažkur giliai sąmonėje, matyt, patvirtinantis mūsų pačių doro ir kuklaus aštuoniomis darbo valandomis apibrėžto gyvenimo prasmę.

Jeigu filmai apie banditus paremti tikrais faktais, populiarumas šokteli. O jei tie įvykiai, kaip Escobaro atveju, yra palyginti neseni, jaudina dvigubai. Jau nekalbant apie tai, kad Escobaras yra idealus kino personažas tiek dėl savo charizmos, apie kurią kalba jį pažinoję, tiek dėl spalvingos biografijos, kurioje būta labai prieštaringų momentų: ne tik užsiėmė narkotikų prekyba, bet ir statė mokyklas, ligonines, bažnyčias, rūpinosi vargšais, dalyvavo politikoje. Vaikščiojanti dramos, detektyvo ir trilerio samplaika.

Apie narkotikų imperijos vadovą sukurtas ne vienas vaidybinis ir dokumentinis filmas, ant kurių populiarumo bangos akivaizdžiai šliuožia ir „Iš meilės Pablo“. Skirtumas tik tas, kad režisierius atspirties tašku renkasi mažą narkotikų prekeivio biografijos epizodą – meilės romano su žurnaliste Virginija Vallejo istoriją. Nors apetitas auga bevalgant ir pabaigoje pasakojimas jau išsikeros į Escobaro gaudynių pasiutpolkę.

Didžiausiu koziriu, matyt, turėjo tapti pora gyvenime ir kine – Javieras Bardemas ir Penélope Cruz, bet, paradoksalu, tarp jų ekrane nerasta jokios chemijos, ir ši problema matyti jau ne pirmame filme, kuriame aktoriai pasirodo kartu. Aistringas meilės romanas, apie kurį skelbė aprašymas, subliūkšta dar net neprasidėjęs. Matome tik gražuolę ir pabaisą be lašelio psichologijos – bedvases figūras, kurios su kūrybine grupe pasipinigauja iš populiarios temos. Tuos didesnius pinigus turėjo atnešti ir sprendimas kurti anglų kalba su ispanišku akcentu. Tačiau kai veikėjai, lyg vartydami karštą bulvę burnose, kalba angliškai, o keiksmažodžius pro dantis košia visgi ispaniškai, sunku nesijuokti ir nevertinti viso to kaip parodijos.

Kadras iš filmo/Javieras Bardemas filme „Iš meilės Pablui“
Kadras iš filmo/Javieras Bardemas filme „Iš meilės Pablui“

Jei Escobarą vaidinančiam Bardemui dar pavyko sukurti bent kiek įsimintinesnį portretą, išlaikyti distanciją su personažu, tai Cruz, priešingai, įkūnydama į psichologinius spąstus įkliuvusią heroję, kuri turi pasirinkti tarp meilės ir pareigos, iš esmės vaidina televizinę muilo operą – tirština spalvas, forsuoja ir atrodo taip dirbtinai, jog akimirką suabejoji jos aktoriniais sugebėjimais.

Bet net ne aktoriai didžiausias trūkumas, o neįtraukiantis scenarijus ir blanki režisūra, kuri, kaip tas dirbtinis Bardemo pilvas, nesujuda nė menkiausiu originalumo raumenėliu ir nesugurgia prasme. Gali iš anksto nuspėti, kaip dviejų žmonių pažinties istorija prasidės, plėtosis, kada ir kaip nutrūks, o jei kam nors bus neaišku, Cruz veikėjos balsas už kadro dalį įvykių iliustratyviai pakomentuos.

Dvi valandas kęsti šį režisūrinį spazmą įmanoma nebent tik iš didelės meilės aktoriams arba, neduokdie, iš meilės Pablui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius