Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 03 06

Filmas „Meilutė“ pelnė laurus nepriklausomo kino apdovanojimų ceremonijoje (nuotraukos, video)

Filmas „Meilutė“ (Precious: Based on the Novel „Push“ by Sapphire), pasakojantis apie juodaodę merginą, tapusią tėvo kraujomaišos auka ir mėginančią pakeisti savo gyvenimą, penktadienį „Spirit Awards“ apdovanojimų ceremonijoje susišlavė laurus, kurie yra laikomi „Oskarų“ analogu nepriklausomo kino pasaulyje.
Dainininkė Mariah Carey, aktorė Gabourey Sidibe ir režisierius Lee Danielsas
Dainininkė Mariah Carey, aktorė Gabourey Sidibe ir režisierius Lee Danielsas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „Meilutė“

Šis filmas pelnė penkis apdovanojimus, iš jų geriausio aktoriaus ir režisieriaus. Jame vaidinančiai didžiojo ekrano debiutantei Gabourey Sidibe ir komikei Mo'Nique atiteko apdovanojimai geriausios aktorės ir geriausios antrojo plano aktorės kategorijose.

„Meilutėje“ dukra manipuliuojančios motinos vaidmenį sukūrusi Mo'Nique šiemet pelnė daug kitų kino apdovanojimų ir gali tikėtis gauti „Oskarą“ sekmadienį vyksiančioje JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų ceremonijoje.

Tačiau 42 metų aktorė „Spirit Awards“ ceremonijos kuluaruose sakė, jog dar negalvoja apie padėkos už „Oskarą“ kalbą.

„Manau, Visata gali pasakyti: „Esi labai įžūli“, – sakė ji.

26 metų G.Sidibe išgarsėjo suvaidinusi beraštę moksleivę, susilaukusią jau antro vaiko nuo savo tėvo.

Reuters/Scanpix nuotr./Filmo Meilutė (Precious) režisierius Lee Danielsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Filmo „Meilutė“ (Precious) režisierius Lee Danielsas

Jaunoji aktorė prisiminė, kad motina kasdien einant į mokyklą duodavo jai po du dolerius. Mergaitė taupė šiuos kišenpinigius, kol 1995 metais galėjo nusipirkti bilietą į pirmąjį jos pamatytą nepriklausomą filmą – „Sveiki atvykę į lėlių namus“ (Welcome to the Dollhouse).

 „Tikriausiai tada užgimė mano nepriklausoma dvasia“, – sakė G.Sidibe, kuri save vadino „kažkokia nevėkšla“.

„Oskarų“ perspektyvos „Meilutė“ taip pelnė „Spirit Awards“ apdovanojimą už geriausią scenarijų, kurį sukūrė Geoffrey Fletcheris.

Lee Danielsas (Li Danielsas), atsiimdamas apdovanojimą už geriausią režisūrą, sakė, jog per šį kino apdovanojimų sezoną ant scenos tikriausiai kopia paskutinį kartą.

„Kathryn Bigelow šį vakarą čia nėra. Esu aš“, – pridūrė apsiašarojęs L.Danielsas, turėdamas omenyje filmo „Išminuotojų būrys“ (The Hurt Locker) režisierę, laikoma viena iš pagrindinių kandidačių pelnyti „Oskarą“.

Už kulisų režisierius pasakė: "Mes jau laimėjome", kai buvo paklaustas apie galimybes pelnyti „Oskarą“. L.Danielso filmas, bylojantis, kaip kino kūrėjams tenka kovoti kiekvieną dieną, yra nominuotas šešiose Kino akademijos apdovanojimų kategorijose.
 
Naujasis L.Danielso filmas kainavo 10 mln. dolerių, o jį finansavo Denverryje gyvenantys sutuoktiniai Sarah Siegel–Magness ir Gary Magnessas. Režisierius ilgai ieškojo kandidatės į pagrindinį vaidmenį, kol galiausiai pasirinko G.Sidibe, suvokęs, kad ji yra visiškai pagrindinės veikėjos priešingybė.

„Meilutės“ premjera įvyko praeitų metų sausį kino festivalyje „Sundance“, o režisierius kukliai

Reuters/Scanpix nuotr./Dainininkė Mariah Carey, aktorė Gabourey Sidibe ir režisierius Lee Danielsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dainininkė Mariah Carey, aktorė Gabourey Sidibe ir režisierius Lee Danielsas

tikėjosi, kad jam pavyks susitarti bent dėl DVD versijos išleidimo. Tačiau po peržiūros tarp kino studijų užvirė kova dėl teisės platinti šį filmą, kuri galiausiai atiteko nepriklausomai kompanijai „Lionsgate“.

„Meilutę“ kino teatruose buvo pradėta rodyti praeitų metų lapkritį ir sulaukė kritikų pagyrų bei komercinės sėkmės.

Dar vienu iš „Oskarų“ favoritų laikomas Jeffas Bridgesas laimėjo „Spirit Awards“ apdovanojimą geriausio aktoriaus kategorijoje už prasigėrusio kantri muzikos dainininko vaidmenį filme „Crazy Heart“. 60 metų Holivudo veteranas, kuris dar nėra pelnęs „Oskaro“, sakė žurnalistams „jokių viščiukų neskaičiuojantis“.
 
„Crazy Heart“ taip pat buvo pripažintas geriausiu debiutiniu filmu.
Kasmet kai kurie „Spirit Awards“ laureatai laimi „Oskarų“, iš dalies dėl mažo biudžeto filmų sėkmės.

Tačiau šiemet pagrindine Kino akademijos apdovanojimų favorite laikoma milžiniško biudžeto mokslinės fantastikos drama „Įsikūnijimas“ (Avatar) ir nepriklausomas filmas apie karą Irake „Išminuotojų būrys“. Pastarasis šiemet negalėjo dalyvauti „Spirit Awards“ konkurse, nes buvo jame nominuotas praeitais metais.

„Meilutė“ buvo nominuota penkiose „Spirit Awards“ kategorijose, kaip ir filmas „Paskutinė stotis“ (The Last Station), vaizduojantis rusų literatūros klasiko Levo Tolstojaus gyvenimą. Pastaroji kino juosta jokio apdovanojimo nepelnė.

Geriausio antraplanio aktoriaus apdovanojimas atiteko Woody Harrelsonui už vaidmenį filme „Pasiuntinys“ (The Messenger). Šis 48 metų aktorius suvaidino JAV armijos kapitoną, informuojantį artimuosius apie kovinėse misijose žuvusius karius.

Britų kostiuminė drama „Auklėjimas“ (An Education) buvo pripažintas geriausiu užsienio filmu. Apdovanojimas geriausio dokumentinio filmo kategorijoje atiteko filmui „Anvil! The Story of Anvil“, pasakojančiam apie sunkiojo metalo grupė „Anvil“. Pastaroji per šią ceremoniją taip pat surengė savo pasirodymą.

„Spirit Awards“ ceremonijose, vykstančiose jau 25–tus metus, pagerbiami Jungtinėse Valstijose sukurti mažo biudžeto filmai. Nominacijos skiriamos, atsižvelgiant į originalumą, provokuojantį siužetą ir nepriklausomo finansavimo dalį.
 
Šias apdovanojimų ceremonijas organizuoja pelno nesiekianti organizacija „Film Independent“, remianti avangardinį kiną. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius