-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 18

Filmo „Karalių pamaina“ režisierius Ignas Miškinis: „Šiandien pareigos, žmogiškumo klausimas yra labai svarbus“

„Kino pavasaryje“ pristatytas ir dvi „Sidabrines gerves“ pelnęs Igno Miškinio filmas „Karalių pamaina“ grįžta į kino teatrus. Trečiajame režisieriaus pilnametražiame kūrinyje pasakojama apie policininką, saugantį komoje gulintį ligonį, įtariamą Antrojo pasaulinio karo nusikaltimais. Pareigūno pamaina seniai baigėsi, tačiau jis toliau nesitraukia iš posto – toks įsakymas.
Ignas Miškinis
Ignas Miškinis / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Temos: 1 Režisierius

Antradienį spaudos konferencijoje „Karalių pamainą“ pristatęs I.Miškinis sutiko, jog pareiga ir žmogiškumas yra pamatinės filmo temos, tačiau atsakyti, kuri iš šių vertybių svarbesnė – labai sunku. „Galima tik diskutuoti, kas nulemia vieną ar kitą sprendimą. Tai amžinas klausimas ir tai visai nepriklauso nuo kartos, laiko, klasės, luomo“, – sakė režisierius.

Filmo tema neatsiejama nuo to, kas vyksta aplink mus, to, kokioje situacijoje yra mūsų valstybė, – sakė I.Miškinis.

Pasak jo, jiedu su filmo scenarijaus autoriumi Sauliumi Drunga temos atžvilgiu jokių atradimų nepadarė – veikiau patys sau uždavė šį klausimą, priminė jį savo kartos žmonėms. „Filmo tema neatsiejama nuo to, kas vyksta aplink mus, to, kokioje situacijoje yra mūsų valstybė. Manau, kad šiandien pareigos, žmogiškumo klausimas yra labai aktualus tiek kalbant apie pastarąsias savaites, tiek apie paskutinius 25-erius metus“, – sakė I.Miškinis.

Režisieriaus nuomone, „Karalių pamaina“ nėra lėtas filmas. „Filmo pradžia lėta, bet toliau veiksmas vystosi pakankamai intensyviai. Tai, kiek personažas atlieka fizinio judesio, anaiptol nelemia filmo tempo“.

Pats S.Drunga teigė, jog darbas kartu buvo nuotykis: „Ignas repetuodavo dienomis, aš naktį rašydavau. Didelis tempas, labai greitai rašiau, su niekuo dar nesu taip dirbęs“.

Ankstesnio režisieriaus filmo „Artimos šviesos“ premjera įvyko 2009 m. Paklaustas, ką veikė per septynerius metus trukusią pertrauką, režisierius atsakė lakoniškai: „Baldus dariau. Buvo ir kitų veiklų, ne tik kūrybinių. Bandėm kažką parašyti, ne viskas išėjo. Per tą pertrauką „Karalių pamaina“ užėmė mažiausiai laiko, prie jos buvo dirbta paskutiniuosius dvejus metus“, – sakė I.Miškinis.

Su scenaristu S.Drunga režisierius dirbo ir anksčiau, tik, jo paties žodžiais tariant, pirmą kartą drauge nuėjo visą kelią. Pats S.Drunga teigė, jog darbas kartu buvo nuotykis: „Ignas repetuodavo dienomis, aš naktį rašydavau. Didelis tempas, labai greitai rašiau, su niekuo dar nesu taip dirbęs“.

Visą ligoninės personalą šokdinančio paciento vaidmenį atlikęs aktorius Vidas Petkevičius tikino, jog jo personažas, nors ir paliegęs, sergantis, bet galingas žmogus. „Sovietmečiu jis buvo tam tikras pilkasis kardinolas – jis valdė informaciją, ryšius, pinigus. Todėl daug kam gali kelti baimę“, – sakė V.Petkevičius.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Filmo „Karalių pamaina“ spaudos konferencija
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Filmo „Karalių pamaina“ spaudos konferencija

Režisieriaus teigimu, panašių personažų netrūksta ir per rinkimus: „Jie tarsi kelia susižavėjimą ir pagarbą, bet pradedi analizuoti ir supranti – padugnė“.

Režisieriaus teigimu, panašių personažų netrūksta ir per rinkimus: „Jie tarsi kelia susižavėjimą ir pagarbą, bet pradedi analizuoti ir supranti – padugnė“.

Jau ne pirmą kartą I.Miškinio filmuose vaidinantis aktorius Dainius Gavenonis juokavo, jog visą šį laiką jis režisierių saugo prie savęs, nieko neprileidžia ir iki šiol bando atriboti nuo talentingų aktorių. „Ignas į mane šauna jau antram filme, bet niekaip neužmuša“, – sakė D.Gavenonis. Režisierius patikslino – pirmajame filme D.Gavenonio personažą vis dėlto nužudė.

Filmo prodiuserė Ieva Norvilienė džiaugėsi, jog tarptautinė filmo premjera įvyko Monrealio kino festivalyje, filmas savo kelionę tęsia Europoje. „Karalių pamainos“ premjera Azijoje įvyks jau lapkričio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius