Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 05

Filmo „Paskutinė šeima“ premjera – tą pačią dieną ir kino teatruose, ir internete

Penktadienį Lietuvos kino teatruose ir internetinėje platformoje epasaka.lt bus galima išvysti išskirtinę dramą – realiais faktais paremtą pasakojimą apie intriguojantį garsaus lenkų dailininko Zdzislawo Beksinskio ir jo ekscentriškos šeimos gyvenimą. Jano P.Matuszyńskio darbas „Paskutinė šeima“ (Ostatnia rodzina, 2016) – tai žvilgsnis į intymią kasdienybę, kurioje telpa ir dramatiški likimo posūkiai, ir banalios buities detalės.
Filmo „Paskutinė šeima“ stop kadras
Filmo „Paskutinė šeima“ stop kadras

Z.Beksińskis (akt. Andrzej Seweryn) tapo siurrealistinius, seksualinių fantazijų paženklintus paveikslus ir nuosekliai dokumentuoja savo šeimos kasdienybę: filmuoja, fotografuoja, įrašinėja pokalbius. Jo žmona Zofija (akt. Aleksandra Konieczna) laiko visus keturis namų kampus, rūpinasi vyru, talentingu, bet problemišku sūnumi ir savo bei Zdzislawo senstančiomis motinomis. Tomaszas (akt. Dawid Ogrodnik), kultinis to meto Lenkijos didžėjus bei filmų vertėjas, kelia nuolatinę įtampą savo pykčio ir desperacijos protrūkiais.

Jis pradėjo kurti realybės šou dar tada, kai šis žanras nebuvo atrastas.

Tris dešimtmečius trunkantis pasakojimas išsiskiria dėmesiu subtilioms detalėms, autentiškai atkurta vaizduojamo laikmečio atmosfera. Zdzislawas Beksinskis obscesiškai fiksavo savo ir savo šeimos kasdienybę – didžioji filmo scenarijaus dalis paremta tiksliai atkurtais filmuotoje medžiagoje bei audio kasetėse įamžintais dailininko gyvenimo epizodais. Režisierius juokaudamas Beksinskius vadina geriausiai dokumentuota Lenkijos šeima. „Jis pradėjo kurti realybės šou dar tada, kai šis žanras nebuvo atrastas,“ – į tiems laikams neįprastą dailininko pomėgį dėmesį atkreipia Matuszyńskis.

Filmas jau pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą tarptautiniuose kino festivaliuose, sulaukė palankaus kino kritikų vertinimo ir žiūrovų simpatijų. „Paskutinė šeima“ tapo „Scope100“, originalaus devyniose šalyse vykusio projekto, nugalėtoju. Didesnį auditorijos susidomėjimą filmų platinimo procesu skatinęs projektas subūrė kino entuziastų bendruomenę, turėjusią galimybę nuspręsti, koks filmas atkeliaus į jų šalies kino teatrus.

Filmo „Paskutinė šeima“ stop kadras
Filmo „Paskutinė šeima“ stop kadras

Lietuvoje, šiemet pirmąkart prisijungusioje prie iniciatyvos, žiūrovai galėjo rinktis iš septynių naujausių europietiškų filmų, pristatytų Lokarno, San Sebastiano, Karlovi Varų, Toronto bei kituose žymiausiuose Europos ir pasaulio kino festivaliuose. „Paskutinė šeima“ pelnė Lietuvos ir kitų projekte dalyvavusių šalių žiūrovų simpatijas. Iš aštuonių šalių šią juostą pasirinko net keturios – ją taip pat išvys Prancūzijos, Austrijos bei Čekijos publika.

Filmo anonsas čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius