-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 21

Filmo „Pilietis Keinas“ kūrėjui įteikta „Oskaro“ statulėlė parduota aukcione už 861 tūkst. dolerių

„Oskaro“ statulėlė, kuri prieš 70 metų buvo įteikta JAV kino režisieriui Orsonui Wellesui už kritikų pripažinimo sulaukusį filmą „Pilietis Keinas“, buvo parduota aukcione už beveik 900 tūkst. JAV dolerių, pranešė organizatoriai.
„Piliečiui Keinui“ skirta statulėlė
„Piliečiui Keinui“ skirta statulėlė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarp norėjusių įsigyti šią paauksuotą statulėlę, buvo iliuzionistas Davidas Copperfieldas, tačau ji atiteko neįvardytam pirkėjui, sumokėjusiam 861 542 dolerius (2,27 mln. litų), nurodė Los Andželo aukcionų namai „Nate D Sanders“.

Šiek tiek apsitrynęs „Oskaras“, įteiktas už geriausią scenarijų 1941 metų filmui, tapo viena iš nedaugelio JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų statulėlių, parduotų už milijonui dolerių artimą sumą.

„Tai liudijimas apie Orsono Welleso ir jo didžiojo kūrinio „Pilietis Keinas“ populiarumą. Didžiuojuosi pristatęs šį fantastišką apdovanojimą kino kolekcininkų bendruomenei“, – sakoma antradienio vakarą paskelbtame aukcionų namų savininko Nate'o D.Sanderso pranešime.

Šios statulėlės nepavyko parduoti, kai ji prieš metus buvo išstatyta viename Niujorko aukcione.

„Wellesas šį apdovanojimą gavo už geriausią originalų scenarijų, kuris, kad ir kaip neįtikėtina, buvo vienintelis „Oskaras“, skirtas „Piliečiui Keinui“ arba Orsonui Wellesui“, – nurodė aukcionų namai.

„Pilietis Keinas“ buvo pirmasis O.Welleso filmas, kurį jis sukūrė būdamas tik 25 metų. Vėliau jis buvo pripažintas kinematografo šedevru ir geriausiu visų laikų filmu tiek Amerikoje, tiek Didžiojoje Britanijoje.

Šis nespalvotas filmas, kuris nedaug teuždirbo už parduotus bilietus ir nebuvo nominuotas „Oskarui“ geriausio filmo kategorijoje, pasakoja apie itin valdingą laikraščių magnatą, kurio prototipas, kaip manoma, buvo JAV žiniasklaidos baronas Williamas Randolphas Hearstas.

„Pilietis Keinas“ buvo nominuotas „Oskarams“ geriausio scenarijaus, geriausio režisieriaus ir geriausio pagrindinio aktoriaus kategorijose, tačiau apdovanojimą pelnė tik už scenarijų. Šis „Oskaras“ taip pat buvo vienintelis, pelnytas O.Welleso per visą gyvenimą.

Šios statulėlės istorija gana paini: O.Wellesas manė ją pametęs, tačiau ji vėl atsirado 1985 metais ir buvo perduota režisieriaus dukrai Beatrice 1994 metais.

2002 metais ji laimėjo bylą prieš Kino akademiją ir įgijo teisę parduoti statulėlę. Nagrinėjant bylą, šis „Oskaras“ buvo įkainotas milijonu doleriu, nurodė N.D.Sandersas.

Per nepavykusį aukcioną Niujorke 2007 metų gruodį šį „Oskarą“ mėgino parduoti vienas JAV labdaros fondas, perėmęs jį kartu su O.Welleso turtu.

Šįkart 30 centimetrų aukščio 3,3 kilogramo sverianti statulėlė buvo parduodama iš šio „Oskaro“ ankstesnių savininkų sąrašas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius