-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 07 20

Filmo „Rūgštus miškas“ kormoranai tebepelno prizus ir nutūpė internete

Po pasaulį tebekeliaujantis Venecijos meno bienalės „Auksinio liūto“ laureatės Rugilės Barzdžiukaitės filmas „Rūgštus miškas“ sulaukė dar vieno įvertinimo. Šįkart jis apdovanotas Rumunijoje vykstančiame filmų apie aplinką ir žmones festivalyje „Pelicam“. Dėl pasaulinės pandemijos šiais metais internete organizuoto festivalio žiuri filmą pripažino geriausiu Rytų ir Centrinės Europos dokumentinių filmų programoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kadras iš filmo „Rūgštus miškas“
Kadras iš filmo „Rūgštus miškas“

„Smagu, kad pasaulinė filmo premjera įvyko prieš dvejus metus, o filmas vis dar aktualus ir įvertinamas. Dažniausiai filmas rodomas kino teatrų, kartais muziejų ekranuose, o šįkart rumuniškoje premjeroje Juodrantės kolonijos kormoranai suplasnojo žiūrovų namuose. Džiaugiuosi, kad namuose „Rūgštų mišką“ nuo šiol galės pamatyti ir daugiau Lietuvos žiūrovų. Mūsų filmo kormoranai lizdus susisuko ir internetinėje namų kino platformoje“, – apie tai, jog nuo šiol filmą „Rūgštus miškas“ galima rasti ir „Žmonės Cinema“ repertuare, pasakoja režisierė R.Barzdžiukaitė.

Tris pavasarius kartu su Dovydu Korba kurtoje juostoje kameros objektyvas nukreipiamas į Juodkrantės pakraštyje įrengtą turistų apžvalgos aikštelę. Čia kormoranų išmatomis išdeginto miško ploto atvyksta pažiūrėti dešimtys tūkstančių smalsuolių iš viso pasaulio. Beveik 40 festivalių 5 žemynuose apkeliavo ir pats filmas. Apdovanojimus pelnęs „Lokarno“, „Zinebi“, „Dokufest“, „Baltijos banga“ kino festivaliuose, šįkart „Rūgštus miškas“ įvertintas aplinkosaugos temomis kalbančių filmų festivalyje „Pelicam“.

VIDEO: Filmo „Rūgštus miškas“ anonsas

Nuo 2012 m. tarptautinis kino festivalis vyksta šalia Dunojaus deltos įsikūrusiame Tulčos mieste. Organizatorių teigimu, unikali aplinka leidžia dar labiau priartėti prie festivalyje keliamų ekologijos klausimų, iniciatyvų ir projektų. Be to, „Pelicam“ priklauso Žaliųjų filmų tinklui (angl. „Green Film Network“), vienijančiam 40 festivalių visame pasaulyje. Kasmet šis tinklas organizuoja savarankišką filmų konkursą, kuriam „Pelicam“ siūlo savo konkursinės programos nugalėtoją. Tai reiškia, jog R.Barzdžiukaitės kurtas filmas net ir po šio apdovanojimo tęs konkursų estafetę.

„Apie šį įvertinimą sužinojome svečiuodamiesi Kuršių nerijoje, kur apie kormoranus išgirdome tiek daug skirtingų nuomonių, užfiksavome įvairiausių reakcijų ir interpretacijų. Šįsyk pamatėme, kad kormoranų kolonijos apžvalgos aikštelė rekonstruojama, naujoji turėtų būti su stogu, tad atkartoti fimo rakurso iš viršaus jau nebegalėtume“, – pastebi režisierė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius