Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 16

Filmo „Tyli naktis“ premjeroje – iš spintos ištraukti griaučiai ir atviras geismas

Naujasis režisieriaus Mario Martinsono filmas „Tyli naktis“ vienus žiūrovus žada šokiruoti, o kitiems tiesiog parodyti slepiamą gyvenimo realybę. Per trečiadienį įvykusią pirmąją filmo peržiūrą salėje skambėjo ir juokas, ir tvyrojo mirtina tyla – žiūrovai naująją kino juostą galės įvertinti jau trečiadienio vakarą per oficialią filmo premjerą.
Filmo „Tyli naktis“ komanda
Filmo „Tyli naktis“ komanda / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes nesame bepročiai ir žiūrovams kino salėje nelinkime patirti širdies smūgio. Tačiau filmo amžiaus cenzas „N-18“ žmones turėtų įspėti, kad filmas yra aštrus, – po peržiūros sakė režisierius M. Martinsonas, prieš tris dienas grįžęs iš Los Andželo, kur filmuoja naują kino juostą. – „Tylioje naktyje“ 40 proc. yra komedija, 40 proc. – romantinė drama ir 20 proc. erotinis trileris. Rašydamas knygą, pagal kurią pastatytas šitas filmas, savęs neredagavau, nevaržiau ir necenzūravau. Ne paslaptis, kad šiame filme dešimt mano kviestų aktorių atsisakė vaidinti. Dėl to aš labai branginu šio filmo komandą, kurioje dirbo mano bendraminčiai, suprantantys mano ir savo personažų humorą.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Maris Martinsonas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Maris Martinsonas

Jau pirmosios filmo „Tyli naktis“ scenos leidžia pajusti, kad patogu nebus – Kūčių vakaras ir naktis septyniems žmonėms bus tikrai netradicinė.

„Mes traukiame griaučius iš spintos ir rodome, kad nesame tobuli, turime labai daug geismo, kurį kasdien stengiamės retušuoti maloniomis frazėmis ir elgesiu. O juk iš tiesų esame velnio nešti it pamesti. Tas kontrastas tarp Kūčių ir to, kas slypi viduje, man buvo labai įdomus. Autorius nesistengia iškastruoti mūsų gyvenimo ir padaryti jį steriliu“, – sprendimą sutikti vaidinti filme aiškino aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytautas Rumaas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytautas Rumšas

Jo kurso draugas Leonardas Pobedonoscevas prisiminė, kad apsispręsti vaidinti filme turėjo greitai.

„Perskaičius scenarijų, vienas pirmųjų mano klausimų Mariui Martinsonui buvo – „Kas parašė scenarijų?“. Nustebau, kai Maris kukliai pasakė: „Aš“. Mes, aktoriai, esame skeptikai ir cinikai, todėl mums nėra lengva įtikti, o skaitydamas „Tylią naktį“ keliose vietose aš labai daug juokiausi, – pasakojo aktorius, atlikęs dvigubą gyvenimą gyvenančio Tomo vaidmenį. – Žinoma, kai kurie dalykai skaitant mane šokiravo, bet aš Marių pažįstu ir juo pasitikiu.“

Pagrindinį moters Anos vaidmenį filme sukūrusi Valda Bičkutė prisipažino jau ne kartą girdėjusi, kad yra drąsi aktorė. Ji vienintelė iš aktorių „Tylią naktį“ pamatė Talino kino festivalyje prieš premjerą Lietuvoje.

„Buvo sunku žiūrėti – jaučiau didžiulę įtampą, buvau kiaurai šlapia. Tačiau filmui artėjant link finalo, užliejo poetinio pakylėjimo jausmas. Nors apie mano personažą buvo kalbama kaip apie labai atvirą, erotinį, tačiau kino juostoje mano vaidmuo man pasirodė jautrus ir poetiškas. Pajutau didelę režisieriaus meilę mano herojei, per kurią ir vyksta filmo pasakojimas – tai didžiulė poezija“, – pozityviais įspūdžiais dalijosi artistė, drąsiai apsinuoginusi prieš kino kameras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valda Bičkutė ir Maris Martinsonas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valda Bičkutė ir Maris Martinsonas

Pirmą kartą su M.Martinsonu dirbęs aktorius Gytis Ivanauskas neslėpė pasiilgęs darbo kine.

„Tai – mano sugrįžimas į kiną po dešimties metų. Scenarijuje mane užkabino svorių tarp rimtos temos ir subtilaus humoro neatitikimas. Tai mane papirko, – šypsojosi menininkas. – Filmavimo aikštelėje buvo labai daug laisvės, todėl galėjome improvizuoti ir pasibandyti įvairias scenas, kad jos atrodytų gyvos.“

Filme „Tyli naktis“ avantiūrai sukurti ryškius vaidmenis ryžosi ir Kostas Smoriginas, Dalia Storyk, Viktorija Kuodytė. Personažus muzikiniu takeliu nuspalvino kompozitorius Mario Bosanov.

„Iš žmonių dažnai girdėdavau atvirų prisipažinimų, kad Kūčių tradicijos yra kaip bandymas paslėpti tam tikrą tuštumą, santykių nebuvimą. Prie šventinio stalo jie dažnai veidmainiauja, šypsosi. Todėl man norėjosi pasakoti šią istoriją, kad žmonės pamatytų, kas slypi po gražiu fasadu ir suprastų, kad žmogus gali pasitaisyti ir susitvarkyti savo gyvenimą“, – filme paslėptą intenciją išdavė M.Martinsonas, laukdamas, kaip naująjį jo darbą įvertins Lietuvos publika.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Filmo Tyli naktis komanda
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Filmo „Tyli naktis“ komanda

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius