Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 08 23

Filmo recenzija. „Florence“ – neblogai apie blogai

Jei svajonės yra didesnės už talentą, bet kišenės pilnos šlamančiųjų ir pasitikėjimo savimi, belieka panaudoti visa tai geresniems tikslams ir tų svajonių siekimui. Na, bent jau tokį moralą mums bando įteigti dėl tokių filmų kaip „Karalienė“ ir „Filomena“ žinomas režisierius Stephenas Frearsas naujausiame savo darbe „Florencija“.
Filmo „Florence“ stop kadras
Filmo „Florence“ stop kadras

Florencijos Foster Jenkins muzikos karjera jau yra tapusi legenda. Jeigu niekada neteko girdėti šio vardo – nieko tokio. Jis labiau žinomas stipriau XIX amžiaus muzika besidomintiems žmonėms. Buvusio bankininko dukra Florencija (ją vaidina aktorė Meryl Streep), paskyrusi muzikai visą savo gyvenimą ir rėmusi Niujorko kultūrinį gyvenimą, niekada nesiskundė skoniu, todėl, apsvaigusi nuo asmeninės svajonės, ir pati stengėsi tapti operos soliste.

Filmo „Florence“ stop kadras
Filmo „Florence“ stop kadras

Tai ne pirmas šios moters gyvenimo istorijos atgaivinimo bandymas. Keletas filmų, keletas adaptacijų teatre, ir štai dabar – garsaus režisieriaus bandymas komedijoje su dramos elementais parodyti XIX amžiaus Niujorko sensaciją.

Šios moters gyvenimui tinka posakis: „Toks blogas, kad geras“.

Kita vertus, filmas nėra toks blogas. Nepriekaištinga vaidyba beveik viską atsveria – net ir nevykusį bandymą pasakyti kažką svarbaus šių dienų auditorijai. Režisierius akimirksniu įsuka mus į pajuokos objektu tapusios moters, turinčios beribių svajonių, tačiau apsuptą žmonių, kuriems muzika niekada taip nerūpės kaip jų mecenatei, dramą.

Filmo „Florence“ stop kadras
Filmo „Florence“ stop kadras

Humoras yra vienas iš pagrindinių filmą palaikančių elementų, tačiau jam pasibaigus ir prasidėjus dramai, iškila didžiulis klausimas: „Kur tai veda?“ Didžiulė filmo spraga yra ta, kad jis neišpildo biografinio filmo privalumų. Filmas, paremtas tikrų žmonių gyvenimo istorijomis, paprastai įkvepia ar priverčia susimąstyti. Būtent to nėra „Florence“. Tai filmas, kuris neveda niekur. Tai filmas, kuris neturi stipraus moralo, pabaigos ar šių dienų pasauliui tinkančios temos. Na, galbūt vieną temą ir rastumėm – kartais publika tikrai myli scenos nevykėlius.

Filmo „Florence“ stop kadras
Filmo „Florence“ stop kadras

S.Frearsas puikiai sugeba išryškinti personažų paveikslus su visais dialogais, motyvais ir kiekvieno savitu stiliumi. Paskutinius potėpius, žinoma, užtikrina aktorių darbas. Smagu matyti, kad Hugh Grantas pagaliau kyla iš pelenų ir stengiasi įsitvirtinti rimtesnių projektų radare. Puikiai atliktas Bayfieldo vaidmuo privers kino mėgėjus suprasti, kaip atrodo kompleksuotas ir gilus personažas. Kalbant apie Meryl Streep, kuriai atiteko pagrindinis vaidmuo, ji tik dar kartą primena, kaip atrodo auksčiausio rango aktorė. Vien tik faktas, kad šiai tikrai neblogai dainininkei reikėjo tyčia prastai dainuoti, kad gerai atliktų savo vaidmenį, verta pagarbos. Nuojauta kužda, kad būtent už šį vaidmenį ji bus nominuota prestižiniams apdovanojimams.

Filmo „Florence“ stop kadras/Filmo „Florence“ stop kadras
Filmo „Florence“ stop kadras/Filmo „Florence“ stop kadras

Nors esminė filmo citata „Žmonės gali sakyti, kad aš nemoku dainuoti, bet niekas negali pasakyti, kad aš nedainavau“ skamba gražiai, tačiau iš tiesų mes čia turime tik humoru pripildytą istoriją, kuri neturi vietos rimtesnių biografinių filmų žanre. Pasidžiaukime tuo, kad režisierius Stephenas Frearsas puikiai sugeba atpirkti savo kaltes, diriguodamas Meryl Streep ir Hugho Granto vaidybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius