Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 13

Geriausių Europos dokumentinių filmų dešimtuke – Matelio filmas

Šeštadienį 17.30 val. „Skalvijos“ kino centre, geriausių paskutinio dešimtmečio filmų programoje „Sunday DOX“ – lietuviškas akcentas. Čia vyks susitikimas su kino režisieriumi ir prodiuseriu Arūnu Mateliu ir bus parodytas į garbingą 10-ties geriausių Europos dokumentinių filmų sąrašą įtrauktas jo filmas „Prieš parskrendant į Žemę (2005).
Filmas „Prieš parskrendant į Žemę"
Filmas „Prieš parskrendant į Žemę" / Kadras iš filmo

Per ketverius savo gyvavimo metus šis filmas ne tik sumušė visus Lietuvos rekordus, vieną po kito rinkdamas svarbiausius Lietuvos ir pasaulinio kino apdovanojimus, bet ir peržengė įsivaizduojamas kino meno poveikio ribas, įkvėpdamas ir paskatindamas įvairias pilietinio jautrumo iniciatyvas Lietuvoje ir net už jos ribų (JAV, Japonijoje).

Vis dėlto į geriausių 1999–2009 metų Europos filmų dešimtuką „Prieš parskrendant į Žemę“ pateko visų pirma kaip kino meno reiškinys. Šį dešimtuką slaptu balsavimu sudarė žymūs Europos kino ekspertai (Leipcigo festivalio direktorius C. Danielsen, Zagrebo festivalio direktorius N. Puhovskis, European Documentary Network prezidentė L.Pasanen, tarptautinių festivalių konsultantas T.S. Muleris ir kino kritikas, New Israel Foundation for Cinema and Television direktorius D. Fisheris). Europos Kino akademija šią unikalią kolekciją kiekvieną savaitgalį pristato vis nauju filmu.

Į filmų „Sunday DOX“ sąrašą patenka ir lietuviškas Arūno Matelio filmas „Prieš parskrendant į Žemę“, turintis aukščiausią reitingą IMDb portale (tarptautinėje filmų bazėje, kurioje kaupiami profesionalų ir eilinių žiūrovų vertinimai).

Filmas „Prieš parskrendant į Žemę“ didžiausiame pasaulio kino interneto vartotojų tinkle IMDb lankytojų balsavimu kurį laiką buvo pripažįstamas geriausiu visų laikų dokumentiniu filmu pasaulyje. Šiuo metu jis patenka į visų laikų pasaulio dokumentinių filmų TOP 50‘uką (20 vietoje), būdamas greta (o tiksliau, lenkdamas) tokius legendinius ir pasauline klasika tapusius dokumentinius filmus kaip Dzigos Vertovo „Žmogus su kino kamera“ (1927), Mikhailo Rommo „Paprastasis fašizmas“(1965).

„Sunday DOX“ svečiais jau buvo trys žymiausi Europinio dokumentinio kino kūrėjai – daugybės festivalių, „Europinių Oskarų“ laureatai ir nominantai Nino Kirtadzė, Viktoras Kosakovskis ir Hubertas Sauperis. Be šeštadieninio Arūno Matelio susitikimo su žiūrovais, planuojamas ir legendinio filmo „Didžioji tyla“ autoriaus Philipo Groeningo atvykimas į Lietuvą.

„3E-dox“ programa „Sunday DOX“ yra „Vilniaus –Europos kultūros sostinės 2009“ ir Europos kino akademijos bendras projektas, kuriuo geriausi Europos dešimtmečio filmai kiekvieną savaitgalį pristatomi Vilniaus, o nuo lapkričio pabaigos – ir kitų Lietuvos miestų kino mylėtojams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius