-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 11

Gudruoliai tarakonai iš filmuko „Ogis ir tarakonai“ – ne tik kūrėjų išmonė, bet ir mokslininkų patvirtintas faktas

Į Lietuvos kino teatrus jau netrukus atkeliaus animacinis filmas visai šeimai „Ogis ir tarakonai“ (angl. „Oggy And The Cockroaches“). Šioje komedijoje gudrūs ir pašėlę tarakonai bei mėlynplaukis katinas Ogis aršiai grumsis dėl vietos po saule nuo pat Akmens amžiaus iki tolimos ateities. Tiesa, nereikėtų stebėtis, kodėl kino kūrėjai pavaizdavo kenkėjus tokiais gudročiais – tarakonai yra itin protingi įnamiai ne tik filmuke – mokslininkai įrodė, kad šie vabzdžiai turi tokių pat refleksų, kaip geriausiais žmonių draugais laikomi šunys.
„Ogis ir tarakonai“
„Ogis ir tarakonai“ / „ACME Film“ archyvo iliustr.

Dar 2007-aisiais Japonijos mokslininkai paskelbė netikėtą tyrimų rezultatą – kenkėjais laikomi vabzdžiai turi atmintį ir gali išmokti tam tikrų refleksų. Su tarakonais buvo atliekami panašūs eksperimentai, kaip kad prieš šimtmetį rusų fiziologas Ivanas Pavlovas atliko su šunimis. Tada jis pagrindė, kad fiziologinius pokyčius, tokius kaip seilių išsiskyrimas, sukelia ne tik įgimti, bet ir išmokti – sąlyginiai refleksai. Pagal garsųjį I.Pavlovo bandymą kurį laiką šunims maistas buvo patiekiamas skambinant varpeliu. Paaiškėjo, jog po to, net jei maistas nebuvo duodamas, o varpelis skambėjo, šunims išsiskyrė seilės.

VIDEO: Ogis ir tarakonai

Moksliniame žurnale „Public Library of Science“ nurodoma, kad tyrimų su tarakonais japonai ėmėsi norėdami geriau perprasti sudėtingas ir vis dar menkai ištirtas žmogaus smegenis. „Nors vabzdžių smegenys ne tokios sudėtingos, daugybė detalių ir procesų yra panašūs. Norime surasti konkretų neuroną, kuris sąlygoją šios reakcijos refleksą“, – tąsyk sakė Tohoku universiteto mokslininkas Makoto Mizunami.

O kol mokslininkai mėgina perprasti tarakonų smegenis, jau nuo šio penktadienio maži ir dideli gali prisiminti padūkėlių animacinių tarakonų niūniuojamą melodiją „Zai-za-zai-za...“ iš animacinio serialo „Ogis ir tarakonai“. Pilnametražiame filme žiūrovai keliaus per visą Žemės planetą, išvys gilią senovę, karalių ir princesių laikus, Šerloko Holmso Londoną ir net kosminę ateitį. Drauge su Ogiu iš ekranų sveikinsis jo arogantiškas pusbrolis Džekas, sesuo Monika ir žavingoji simpatija Olivija. Žinoma, neapsieis ir be pikčiurnos kaimyno buldogo Bobo.

Spalvinga kelionė laike ir nenurimstančios gaudynės tikrai užkrės gera nuotaika Lietuvos kino teatruose jau nuo lapkričio 15 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius