Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 19

Į Jutos kalnus grįžta Sandanso kino festivalis

Nepriklausomų filmų kūrėjai ir Holivudo žvaigždės susikrovė sniego batus ir pirmą kartą per trejus metus išvyko į Jutos kalnus, ketvirtadienį grįžtant gyvai vyksiančiam Sandanso kino festivaliui.
Park Sitis
Park Sitis / „Scanpix“/AP nuotr.

Festivalis, kurio vienas iš įkūrėjų yra aktorius, kino režisierius Robertas Redfordas ir kuris vyksta vietovėje, esančioje 2150 metrų aukštyje, su filmų peržiūromis ir diskusijomis kasmet tampa svarbia atspirtimi geriausiems nepriklausomiems ir dokumentiniams filmams.

Pastaruosius kelerius metus festivalius dėl COVID-19 teko rengti internetu, o Sandanso festivalis yra paskutinis didelis kino festivalis, atsigavęs po pandemijos.

Nepaisant negandų, užklupusių „rimtojo“ kino filmų ir arthausinio kino teatrų rinką, įtampa auga ir tarp grįžtančių renginio veteranų, ir tarp festivalyje debiutuojančiųjų.

„Jie labai susijaudinę“, – sakė programos direktorė Kim Yutani apie filmų kūrėjus, atrinktus pristatyti savo projektus šių metų 110 filmų repertuare.

„Galų gale, tą akimirką, kai darbas susitinka su publika, mes visi labai branginame, – kalbėjo ji. – Kino kūrėjo jaudulys prieš seansą, buvimas prieš tą publiką, reakcijos ir klausimų bei atsakymų sesijos patyrimas, ir visi tie dalykai – tam nėra pakaitalo.“

Dokumentiniai filmai paprastai yra Sandanso duona, o šiais metais festivalyje pristatomas Jasono Momoa įgarsintas filmas „Deep Rising“ – akis atveriantis ir nerimą keliantis žvilgsnis į varžybas siekiant išgauti retų metalų vandenyno dugne, prisidengiant „vadinamąja žaliąja revoliucija“.

Dakota Johnson rodys savo žvaigždės galią filme „The Disappearance of Shere Hite“ įgarsinusi stulbinančią, bet pamirštą „The Hite Report“ – novatoriško tyrimo apie moters seksualumą, kurio parduota milijonai kopijų, bet paskatinusio įnirtingą, mizoginistinę reakciją – autorės istoriją.

Panaši istorija filme „Judy Blume Forever“ pasakoja, kaip ši Jungtinių Valstijų rašytoja supažindino jaunų merginų kartą su brendimu ir seksu, bet sulaukė konservatyvių aktyvistų puolimo.

Supermodelis aktorė Brooke Shields, dainininkas Little Richardas ir aktorius Michaelas J.Foxas taip pat yra dokumentinių filmų dėmesio centre.

Tarp kitų aktualių ir išsiskiriančių dokumentinių filmų temų – Ukraina ir Irano moterys.

„Iron Butterflies“ – tai avangardinis apmąstymas apie Rusijos remiamų separatistų Ukrainoje numuštą MH17 reisu skridusį lėktuvą ir apie tai, kaip pasekmių nebuvimas atsakingiems asmenims yra susijęs su šiandieniniu karu, kuris pats yra filmo „20 Days in Mariupol“ tema.

Giliai asmeniškas dokumentinis filmas „Joonam“ pasakoja apie tris moterų kartas iš JAV gyvenančios režisierės Sierros Urich persų šeimos, jai stengiantis susipažinti su protėvių tėvynės, kurią trokšta aplankyti, kultūra, istorija ir kalba.

Vaidybiniai filmai „The Persian Version“ ir „Shayda“ taip pat tyrinėja Irano ir jo diasporos moterų istorijas, tuo metu, kai šalį drebina protestai dėl griežto moterų aprangos kodo.

Holivudo žvaigždės

Nors Sandanse vyrauja mažo ir vidutinio biudžeto filmai, dešimtys Holivudo žvaigždžių keliaus į Park Sitį, kur vyks daugybė didelio atgarsio sulauksiančių premjerų.

Ketvirtadienio atidarymo vakarą „Sostų karų“ („Game of Thrones“) žvaigždė Emilia Clarke ir aktorius Chiwetelis Ejioforas dalyvaus pirmojoje pasaulyje filmo „The Pod Generation“ – socialinės satyros apie netolimą ateitį, kurioje kompanija išrado nuimamą gimdą, leidžiančią poroms pasidalinti savo nėštumu – peržiūroje.

Vėliau šią savaitę Anne Hathaway pasirodys filme „Eileen“, pasakojančiame apie jauną kalėjime dirbančią sekretorę, kuri susidraugauja su žavinga konsultante, turinčia tamsią paslaptį.

Aktorė Emilia Jones grįžta į festivalį, kuriame pirmą kartą buvo parodytas jos „Oskarą“ už geriausią filmą pelnęs „CODA“, su juosta „Cat Person“, sukurta pagal garsią žurnalo „The New Yorker“ istoriją, ir „Fairyland“, paremtu bestseleriu apie San Fransisko AIDS krizę.

K.Yutani prognozavo, kad publiką stulbins Jonathano Majorso paveikus pasirodymas filme „Magazine Dreams“, kurio veiksmas vyksta pavojingai konkurencingame mėgėjiško kultūrizmo pasaulyje.

Kai kuriuos Sandanso festivalio filmus jau įsigijo didžiosios studijos, o daugelis kitų tikisi pradėti varžytines Park Sityje, jei renginio žiūrovai juos gerai įvertins.

Tačiau tokioms kompanijoms kaip „Netflix“ ir „Warner Bros“ pastaraisiais metais sumažinus, regis, begalinį internetu transliuojamo turinio srautą, daugiau dėmesio gali būti skiriama patiems filmų kūrėjams.

„Mums įdomu pristatyti tiek daug naujų filmų kūrėjų“, – sakė Sandanso festivalio generalinė direktorė Joana Vicente ir pažymėjo, kad daugelis pirmuosius savo ilgametražius filmus pristatančių režisierių festivalyje debiutavo su savo trumpametražiais filmais.

2023 metų Sandanso kino festivalis vyks sausio 19–29 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius