Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 14

Į Lietuvą atvyksta Ingmaro Bergmano mūza – Liv Ullmann

Šiemet į 10-ąjį Europos kino forumą „Scanorama“ atvyksta Europos kino legenda – iškilaus kino meistro Ingmaro Bergmano mūza Liv Ullmann. Garsioji aktorė ir režisierė iš Norvegijos į festivalį buvo kviečiama jau keletą metų, tačiau labai intensyvioje jos darbotvarkėje kelionės taškui „Vilnius“ laiko vis neatsirasdavo. Šiemet L. Ullmann tikrai atvyksta.
Filmas „Sarabanda“
Filmas „Sarabanda“ / Kadras iš filmo
Temos: 1 „Scanorama“

Kino įžymybė lapkričio 18-ąją dalyvaus festivalio uždaryme.  L.Ullmann režisuotas filmas „Neištikimi“, kuriam scenarijų sukūrė legendinis režisierius I. Bergmanas, užvers 10-ąją „Scanoramą“.

Kitą dieną po festivalio uždarymo, lapkričio 19-ąją, L. Ullmann kaip UNICEF geros valios ambasadorė skaitys pranešimą Europos humanitariniame universitete. Daugelį metų Kinijoje gyvenusi garsi aktorė, remdamasi savo patirtimi, pranešimo metu kalbės apie žmogaus teises ir žodžio laisvę.

„Nuo pat pirmosios „Scanoramos“ svajojome į festivalį pakviesti legendinę aktorę. Jos įtaka Europos kinui – nepamatuojama, o sukurtus vaidmenis galime vadinti kino klasika. Kai pirmą kartą prieš gerą dešimtmetį L. Ullmann mačiau iš arti, jausmas buvo toks, kad kalbuosi ne tik su artistu, bet ir su jo herojais tuo pačiu metu. Tokiu išskirtiniu gebėjimu pasižymi didieji aktoriai, tarp kurių yra ir L. Ullmann. Su pakylėjimu jos laukiame festivalyje, kad galėtume ištarti „Velkommen, Liv“, – sako „Scanoramos“ vadovė dr. Gražina Arlickaitė.

Garsiai aktorei ir režisierei „Scanorama“ skyrė ypatingą dėmesį ir dedikavo specialiąją programą „Liv Ullmann iš arčiau“, kurioje rodomi aštuoni filmai. Programoje ir iškiliausi Europos režisieriaus I. Bergmano filmai. L. Ullmann buvo švedų režisieriaus mūza, žvaigždė, žmona.

Vieno iš didžiausių pasaulio kino meistrų ir jo mūzos bendros kūrybos bei meilės kronikos atskleidžiamos šiemet sukurtame filme „Liv ir Ingmaras“ (rež. Dheeraj Akolkaras). Šis filmas rodomas „Scanoramoje“.

Žvelgiant į L. Ullmann biografiją, I. Bergmanas beveik visą laiką žingsniuoja greta. Jie susitiko 1964 metais filmuojant „Personą“. Jai buvo 25-eri, jam – 46-eri. Taip prasidėjo visą pasaulį sujaudinusi didinga ir skausminga dviejų kino legendų meilės ir kūrybos istorija. Ji, deja, truko neilgai – tik penkerius metus. Tačiau kūrybinis tandemas kine neišsiskyrė dar daugelį metų – tinkamesnės aktorės nei Liv savo herojų portretams atskleisti Ingmaras nerado.

L. Ullmann talentą įvertino ne tik I. Bergmanas, bet ir kino profesionalai – 1972 m. ji laimėjo „Auksinį gaublį“ už geriausią moters vaidmenį filme „Emigrantai“. Ji taip pat buvo dukart nominuota „Oskaro“ apdovanojimuose, dalyvavo konkursinėje Kanų kino festivalio programoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius