-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 26

Iki tobulumo nugludinta animacija – „Vajaną“ kūrė astronomai, Taičio konsultantai bei šlapi savanoriai

Keturi režisieriai, Taičio kultūros konsultantai, daugybė šlapių savanorių, šimtai havajiečių moterų balso perklausose, polineziečių choras, astronomai ir dizaineriai. Kai sužinai, kiek pastangų buvo įdėta į filmo „Vajana“ (angl. „Moana“) kūrimą, visai negaila, kad jis iš pasaulio kino žiūrovų susišlavė daugiau nei 640 milijonų dolerių. „Po 80-ies metų bandymų, „Disney“ pagaliau sukūrė tobulą filmą“ – rašė portalo theverge.com kritikai.
Filmo „Vajana“ personažai
Filmo „Vajana“ personažai / Vida Press nuotr.

Iš kritikų tikrai retai išgirsti tokia pagyras. 2012-aisiais režisierius Johnas Muskeris su kolega Ronu Clementsu atvyko apžiūrėti Fidžio, Amerikos Samoa ir Taičio salų. Ne, ne – kokios dar atostogos?! Režisieriai čia rimtai dirbo – J. Muskeris ką tik buvo baigęs skaityti knygą apie Polinezijos salų dievybes ir jam kilo mintis sukurti apie tai animacinį filmą. Jį ypač sudomino vietinių garbinamas pusdievis Mauis.

„Vajanos“ kūrėjai konsultavosi su astronomais ir filme sukūrė tokį vaizdą, koks preliminariai turėjo matytis pažvelgus į dangų virš Ramiojo vandenyno salų prieš 2000 metų.

Šalia pusdievio dar vertėjo parodyti pasauliui Polinezijos moterų drąsą, darbštumą ir muzikalumą. Filmo pagrindine heroje tapo genties vado dukra, nutarusi leistis į pavojingą kelionę per vandenyno bangas. Taip gimė „Vajana“ – filmas, pritraukęs gausybę žiūrovų visame pasaulyje, pelnęs du Kino akademijos apdovanojimus ir uždirbęs daugiau nei 600 milijonų dolerių.

Šiandien organizuojami vaikų gimtadieniai „Vajanos“ tema (tokį savo sūnui surengė net aktorė Jessica Simpson), o parduotuvėse galima rasti „tatuiruoto Maui“ kostiumą. Tačiau sėkmė nenukrito iš dangaus – filmą kūrę režisieriai šįkart įdėjo milžiniškas pastangas jį gludindami iki tobulumo ir kruopščiai ištyrinėjo Polinezijos vietos kultūrą.

Filmą „Vajana“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje, o žemiau pateikiame 10 faktų apie šį filmą.

1. Svajonė tapti „Disney“ princese gali išsipildyti.

„Scanpix“/AP nuotr./Aktorė  Auli'i Cravalho
„Scanpix“/AP nuotr./Aktorė Auli'i Cravalho

Princesės – pieštos, tačiau dalis jų charakterio atsiskleidžia per balsą. Kuriant „Vajaną“ režisieriams teko išklausyti šimtus vietinių moterų balsų. 14-metė havajietė Auli'i Cravalho buvo paskutinė mergina, dalyvavusi perklausoje.

Vajanos balso savininkė yra stebėtinai panaši į pačią animacinę heroję, tačiau filmo kūrėjai tikina, jog tuo metu animatoriai jau buvo sukūrę Vajanos išvaizdą. Aktorės šaknys – tikras tautybių kokteilis – ji turi kinų, havajiečių, portugalų, airių ir puerto rikiečių kraujo.

„Nuo kūdikystės iki šiol pirmiausia svajojau tapti kuria nors „Disney“ princese, o tada – aktore ir dainininke“, – žurnalistams sakė A. Cravalho.

VIDEO: Filmo „Vajana“ pristatymo klipas


O dabar ji taps dar vieno animacinio filmo princese – aktorė jau garsina antrąją 2018-aisiais kino teatrus pasieksiančio filmo „Ralfas Griovėjas“ dalį.

2. Plikas maoris? Nė už ką. Režisieriai labai atsargiai naudojosi Polinezijos turtais – buvo pasamdyta daugybė vietinių kultūros ir istorijos konsultantų, o filmo siužetas turėjo net 9 variantus – iš jų atsirinktas tas, kuris tiksliausiai atitiko vietos gyventojų tikėjimą, dievybes, kultūrą ir nežeidė jų jausmų.

Taičio konsultantai kategoriškai pasipriešino tam, kad pagrindinis herojus, pusdievis Mauis, būtų plikas.
Filme jis gavo vešlius garbanotus plaukus (ir taip tapo nebepanašus į jį įgarsinusi kovinių filmų aktorių Dwayne‘ą Johnsoną). Taip pat iškirpta scena, kurioje įsiutusi Moana mėto į bendrakeleivį kokoso riešutus – su pusdieviais, net ir įžūliais, negalima taip elgtis!

„Telia“ nuotr./Filmo „Vajana“ stopkadras
„Telia“ nuotr./Filmo „Vajana“ stopkadras

3. Šlapi vardan realistiško vaizdo. Vaikai į animacinius filmus eina pamatyti linksmos istorijos, suaugusieji (ypač dirbantys animacijos srityje) – kaip tobulai kurio nors padaro kailis plevena vėjyje. Plaukai ir gaurai yra ta sritis, kur animatoriai gali pademonstruoti visą savo meistriškumą.

„Vajanos“ atveju jos sunkios garbanos atrodo realistiškai, tačiau animatoriams kilo klausimų, kaip tiksliai jie turėtų atrodyti, kai sušlampa. Todėl buvo surinkta savanorių, turinčių panašios struktūros plaukus, komanda ir jie gausiai laistyti vandeniu.

4. Kam gaidžiui protas?

Neįtikėtinai žioplas filmo personažas gaidys pirminiame scenarijuje buvo protingas ir drąsus paukštis. Tačiau filmo kūrėjams pasirodė, jog tokios antraeilio personažo savybės labai neoriginalios.

„Telia“ nuotr./Filmo „Vajana“ stopkadras
„Telia“ nuotr./Filmo „Vajana“ stopkadras

Kuo labiau šio paukščio IQ buvo mažinamas, tuo juokingesnis jis tapo. Nors gaidys filme nekalba, jo įgarsinimui samdytas atskiras aktorius – amerikietis Alanas Tudykas.

5. Astronomų „surinktas“ dangus. Žiūrovai turbūt neįvertina, kiek pastangų įdėta į naktinį vandenyno dangų. „Vajanos“ kūrėjai konsultavosi su astronomais ir filme sukūrė tokį vaizdą, koks preliminariai turėjo matytis pažvelgus į dangų virš Ramiojo vandenyno salų prieš 2000 metų – tuomet, kai vyko animacinio filmo veiksmas.

6. Šoka ne kaip moka, o kaip tikri maoriai. Filmo kūrėjai samdėsi Polinezijos salų choreografus – jie ne tik mokėsi, kaip atrodo kiekvienas senovinių šokių judesys, tačiau ir ką jis reiškia.

7. Vargas dėl drabužių tik iš plaušų.

Vajana filme iš viso „persirengia“ 7 kartus, tačiau jos pagrindinė apranga – tapa medžiagos topas (senovės Polinezijos salose ši medžiaga gaminta iš šilkmedžio plaušų) ir pandano (augalo, spygliuotais lapais) plaušų sijonas. Apskritai visi personažai filme vilki tik tais drabužiais, kuriuos buvo įmanoma pagaminti prieš du tūkstančius metų, juos sukūrė dizainerė

„Vajana“ šį rudenį turėtų trumpam sugrįžti – filmukas bus įgarsintas maorių kalba.

8. Pasirodo, ten ne tik gražios palmės. Kelionių organizatoriai džiūgauja: filmas „Vajana“ paskatino susidomėjimą Polinezijos salomis. Nors fantastiški paplūdimiai, žydras vandenynas ir palmės ir taip masino turistus, šiandien aktyviau pradėta domėtis polineziečių senąją kultūra. Havajų žurnalistai rašo, jog turistus vietiniai vaikai pasitinka Taičio kalba dainuodami pagrindinę filmo dainą „Kiek toli aš nuplauksiu“ („How far I‘ll go“).

9. Įgarsins dar kartą. „Vajana“ šį rudenį turėtų trumpam sugrįžti – filmukas bus įgarsintas maorių kalba. Šiam tikslui jau rasta antra būsima žvaigždutė – 16-metė Jaedyn Randell. Tai yra pirmas „Walt Disney“ filmas, kuris pačių kūrėjų bus dubliuotas kita kalba.

„Telia“ nuotr./Filmo „Vajana“ stopkadras
„Telia“ nuotr./Filmo „Vajana“ stopkadras

10. „Disney“ velykiniai kiaušiniai. Egzistuoja teorija (ir gana daug jos įrodymų), jog visi „Disney“ filmai yra vienaip ar kitaip susiję tarpusavyje ir viename filme galima rasti užuominų į kitą. „Vajanoje“ yra bent trys užuominos: iš filmų „Ledo šalis“ („Frozen“), „Beieškant Nemo“ ir „Aladinas“.
Vieną detalę atskleisime – ant „blogiečio“ krabo Tamatoa šarvo tarp kitų blizgučių guli įstrigusi ir Aladino lempa. O kitas galite atrasti patys, atidžiai žiūrėdami „Vajaną“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius