Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 13

Informaciniai karai ir aktyvizmas – pagrindinės festivalio „Nepatogus kinas“ programos temos

Tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ skelbia programą, kuri sudaryta reaguojant į Lietuvoje ir visame pasaulyje vykstančius aktualius socialinius, politinius ir aplinkosaugos reiškinius. Šiemet festivalis prasidės spalio 4 dieną ir iki mėnesio pabaigos keliaus po dvylika Lietuvos miestų, rodydamas stipriausius pastarųjų metų dokumentinius filmus ir diskutuodamas nepatogiomis temomis.
Kadras iš filmo „Mūsų naujas prezidentas“
Kadras iš filmo „Mūsų naujas prezidentas“ / Festivalio „Nepatogus kinas“ nuotr.

Tradiciškai už įėjimą į filmų seansus „Nepatogus kinas“ kviečia aukoti nuo 1 euro cento.

„Žemė nėra plokščia“ – šis, atrodytų, savaime suprantamas, teiginys tapo pagrindiniu šių metų festivalio šūkiu. Ką jis nurodo? Kad gyvename laike, kuriame vėl reikia įrodinėti akivaizdžius dalykus, pavyzdžiui, kad pagarba žmogaus teisėms – gyvybiškai svarbu kiekvienai bendruomenei ir visos visuomenės saugumui. Kiti festivalio šūkiai – „Melas nėra žodžio laisvė“, „Smurtas nėra auklėjimas“, „Priekabiavimas nėra flirtas“, „Migracija nėra invazija“, „Skurdas nėra pasirinkimas“ – kvies atkreipti dėmesį į konkrečias, mūsų nuomone, labiausiai pastaruoju metu diskutuotas temas, tokias kaip dezinformaciją, smurtą prieš vaikus, seksualinį priekabiavimą, gąsdinimus dėl migracijos ir skurdo vaizdavimą kaip skurstančių žmonių problemą“, – sako festivalio vykdomoji direktorė Justė Zavišaitė.

Festivalio „Nepatogus kinas“ nuotr./Kadras iš filmo „Turto karta“
Festivalio „Nepatogus kinas“ nuotr./Kadras iš filmo „Turto karta“
Festivalio „Nepatogus kinas“ nuotr./Kadras iš filmo „Propaganda“
Festivalio „Nepatogus kinas“ nuotr./Kadras iš filmo „Propaganda“

Netikrų naujienų (angl. fake news) fenomenui tampant vis opesne problema, aktyvėjant informaciniam karui ir plečiantis dezinformacijos skleidimo mastams, vis sunkiau atrasti patikimus žinių šaltinius. „Nepatogus kinas“ kvies susipažinti su šiuo reiškiniu, būti atidesniems ir patiems patikrinti ar pavyks atskirti melagingą turinį. Festivalio metu bus rodoma specialioji programa „Post-propaganda: nuo sąmokslo teorijų iki suklastotų naujienų“, kuriai filmus atrinko dokumentikos festivalio „Watch Docs“ (Lenkija) meno vadovas Konradas Wirkowskis.

Dar vieną specialiąją programą „Aktyvizmas“ sudaro penki filmai apie išskirtinius asmenis, kurių veikla, mintys ir gyvenimo būdas savitai byloja apie žmogaus teisių reikšmę. Rengdamas šią programą, festivalis bendradarbiavo su Europos Parlamento biuru Lietuvoje, kuris kartu su fotografų asociacija „Magnum Photos“ pristatys fotografijų parodą „Jie gina mūsų laisves“, skirtą 30-osioms Sacharovo premijos už minties laisvę metinėms paminėti bei surengs diskusiją su Rusijos disidentais.

Festivalio „Nepatogus kinas“ nuotr./Kadras iš filmo „Grožis“
Festivalio „Nepatogus kinas“ nuotr./Kadras iš filmo „Grožis“

Daugiau nei penkiasdešimt festivalio dokumentinių filmų suskirstyti į septynias programas. Kaip ir kasmet aštriausi ir inovatyviausi debiutuojančių režisierių darbai varžysis konkurse, ryškiausia pasaulio dokumentika bus rodoma programoje „Panorama“, aplinkosaugos temos analizuojamos Žaliojoje, o mokiniai bus kviečiami į bendraamžių problemas sprendžiančią programą „Filmai, padedantys augti“. Dokumentika leisis į karinių konfliktų užkulisius, ieškos atsakymo kodėl žmonės trokšta turtų ir šlovės, stebės džihadistų grupuotės narius, į šiuolaikinės vergijos spastus pakliuvusią moterį, nacio kelią į prezidentus bei bandys atskleisti nutylėtus nusikaltimus.

Šiemet festivalio programą sudarė Narius Kairys, Vladas Rožėnas, Austė Zdančiūtė ir Dovilė Grigaliūnaitė. Konkursinę programą vertins tarptautinė žiuri: kino režisierius, vienas iš Berlyno kino festivalio programos „Panorama“ sudarytojų Wielandas Speckas, kino festivalio „Watch Docs“ meno vadovas Konradas Wirkowskis, kanadietis režisierius Dominicas Gagnonas, dėstytoja, kino kritikė ir filmų programų sudarytoja Barbara Wurum, viena iš internetinės filmų peržiūros platformos „Doc Alliance Films“ vadovių Diana Tabakov.

Išskirtiniu „Nepatogaus kino“ bruožu jau tapusios diskusijos ir šiais metais kvies žmogaus teisėms neabejingus žiūrovus po dokumentinių filmų seansų pasilikti ilgiau. Kartu su Lietuvos žmogaus teisių centru festivalis diskutuos apie smurto artimoje aplinkoje prevenciją, „#MeToo“ judėjimą Lietuvoje, diskriminaciją darbe bei universalias bazines pajamas.

„Nepatogus kinas“ vyks spalio 4–14 dienomis Vilniuje, o iki spalio 28 dienos keliaus po vienuolika Lietuvos miestų.

Visa filmų programa ir bilietai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius