-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 28

Internetinės dokumentikos kūrėja Sarah Trevillard: „Svarbiausia – nepatirti piniginių nuostolių, o apie uždarbį nėra ką ir kalbėti”

„Tai būdas kurti naują, interaktyvų pasakojimą. Interaktyvumas – puiki istorijos kūrimo priemonė, įtraukianti ir žiūrovą“, – apie internetinius dokumentinius filmus pasakojo iš Prancūzijos atvykusi kūrėja Sarah Trevillard. Šie, iš pirmo žvilgsnio kompiuterinius žaidimus primenantys filmai, yra nauja srovė dokumentikoje, apjungianti vaizdą, garsą, animaciją ir tekstą.
Lektorė Sarah Trevillard
Lektorė Sarah Trevillard / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalio kūrybinėse dirbtuvėse viešėjusi S.Trevillard festivalio svečius supažindino su savo pragyvenimo šaltiniu – internetinės dokumentikos kūryba. S.Trevillard yra kompanijos „Honkytonk Films“ gamybos vadovė ir prodiuserė. Ši kompanija nuo 2007 m. gamina ir platina interaktyvius dokumentinius filmus, skirtus tarptautinei auditorijai. Dokumentinių kino istorijų temos svyruoja nuo pramogų iki politikos, o savo interaktyvumu šie filmai primena kompiuterinius žaidimus, turinčius daugybę pasirinkimų, lemiančių jų tolimesnę eigą.

„Daugeliui žmonių internetiniai dokumentiniai filmai savo išore primena kompiuterinius žaidimus, tačiau tai nėra tas pats. Tokiam kinui būdingas interaktyvumas yra tik istorijos pasakojimo būdas, tačiau žiūrovas neturi galimybės manipuliuoti veikėjais. Jis gali pasirinkti, kiek laiko nori skirti konkrečiam filmo personažui“, – internetinių dokumentinių filmų specifiką atskleidė S.Trevillard. Tokie filmai dėl savo įvairiapusiškumo yra skirti įvairių kultūrų žmonėms: jie apjungia vaizdą, garsą, animaciją, kūrybą, dizainą, ekspresiją ir muziką. Šių filmų žiūrėjimui tinka ne tik kompiuterio ekranas, bet ir elektroninės skaityklės bei išmanieji telefonai.

„Režisieriui internetinės dokumentikos kūrimas yra nauja saviraiškos forma, nes šiais laikais viskas paremta internetu“, – kalbėjo S.Trevillard. Anot prodiuserės, „sukurti įprastą dokumentinį filmą yra lengviau nei internetinį, nes režisierius žino, ką ir kaip reikia daryti. Su internetine dokumentika yra šiek tiek kitaip – istorija vystoma visai kitu būdu.“ Žiūrovas pats gali spręsti, nuo kurios dalies pradėti žiūrėti filmą, nes jis susideda iš daugybės trumpų vaizdo klipų.

„Geras internetinis dokumentinis filmas yra toks, kurį žmonės norės žiūrėti daugybę kartų, – kokybiškos dokumentikos apibrėžimą pateikė S.Trevillard. – Mūsų kompanija nori, kad žmonės priprastų prie naujo dokumentikos pateikimo būdo. Šiam darbui paskiri visą savo laiką ir kūrybinę energiją, todėl tikimės pačio geriausio rezultato.“

Interaktyvioji, įvairias medijas apjungianti internetinė dokumentika adaptuojasi prie šiuolaikiško vartotojo, tačiau ar pelninga tokių filmų kūryba?

„Prancūzijoje norint užsidirbti iš dokumentikos vien internetinių dokumentinių filmų nepakanka – reikia kurti ir įprastą dokumentiką, – pasakojo S.Trevillard. – Svarbiausia – nepatirti piniginių nuostolių, o apie uždarbį nėra ką ir kalbėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius