Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 19

Iranas protestuoja prieš Berlyno kino festivalio apdovanojimą Jafarui Panahi

Iranas išreiškė nepasitenkinimą Berlyno kino festivalio organizatoriais, kad šie apdovanojo Irano režisierių Jafarą Panahį už jo alegorišką filmą, nepaisydami Teherano paskirtų 20 metų galiojančių apribojimų šiam kūrėjui.
Jafaras Panahi
Jafaras Panahi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iraniečių režisierius disidentas J.Panahi ir jo ilgametis bendradarbis Kambuzia Partovi festivalyje pasidalino geriausio scenarijaus apdovanojimą už filmą  „Užtrauktos užuolaidos“ (Parde), kurį slapta, nepaisydami Teherano draudimo, jie kūrė.

Tiesa, J.Panahi kolegai atsiimant apdovanojimą ceremonijoje nedalyvavo, nes jam nebuvo duotas leidimas išvykti iš šalies.

„Berlyno kino festivaliui mes išreiškėme protestą. Jo pareigūnai turėtų pakeisti savo elgesį, nes kultūriniuose ir kinematografiniuose mainuose tai nėra korektiška“, – sakė Irano nacionalinio kino organizacijos vadovas Javadas Shamaqdaris, kurio žodžius pirmadienį citavo Irano naujienų agentūra ISNA.

Namų arešto sąlygomis gyvenantis režisierius anksčiau save vadino neteisingumo auka, o po teismo nuosprendžio pasirodžiusiame organizacijos „Amnesty International“ pareiškime buvo sakoma, kad jis bet kada gali būti išsiųstas į kalėjimą.

Iraniečių filmas pasakoja apie du nuo valstybės saugumo pareigūnų besislapstančius bėglius. Kritikų teigimu, šiame daugiasluoksniame darbe galima įžvelgti, kaip režisieriui taikomi darbo ir judėjimo laisvės suvaržymai kelia depresiją ir net skatina mintis apie savižudybę.

2010 metais I.Panahi buvo suimtas už dokumentinį filmą, kurį kūrė po 2009 metų rinkimus lydėjusių neramumų ir apkaltintas „antivyriausybine propaganda“. Jam buvo skirtas namų areštas ir 20 metų uždrausta kurti filmus. Vėliau jis buvo skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė, bet iki šiol jis gyvena namų arešto sąlygomis.

Namų arešto sąlygomis gyvenantis režisierius anksčiau save vadino neteisingumo auka, o po teismo nuosprendžio pasirodžiusiame organizacijos „Amnesty International“ pareiškime buvo sakoma, kad jis bet kada gali būti išsiųstas į kalėjimą.

„Visi žino, kad mūsų šalyje reikia licencijos filmams kurti ir siųsti juos į užsienį, tačiau yra tokių, kurie daro filmus ir juos siunčia be tokio leidimo. Tai yra nusikaltimas... bet iki šiol (Irano) Isamo Respublika buvo kantri“, – nurodo J.Shamaqdari pareiškime, kuriame nei režisieriaus vardas, nei filmo pavadinimas tiesiogiai nenurodomi.

52-jų J. Panahi, pripažintas tarptautiniuose festivaliuose už savo tikroviškus, socialiai kritiškus filmus, šių metų Berlyno kino festivalyje nedalyvavo.

Praėjusią savaitę Berlinalėje vykusioje spaudos konferencijoje K.Partovi kalbėdamas apie filmą vengė jautrių temų. Jis sakė, kad „iki šiol nieko neįvyko“, tačiau jis nežino, kas laukia ateityje.

„Užtrauktos užuolaidos“ yra jau antras I.Panahi filmas, kurį jis pastatė ignoruodamas draudimą kurti. 2011 metais jo susukta juosta vadinasi „Tai ne filmas“. Kokios nuobaudos gresia už draudimo nepaisymą, nežinoma.

Paskutinis filmas buvo skurtas tuščioje viloje Irane, kaip manoma, prie Kaspijos jūros.

Jo herojus, kurį vaidina K.Partovi, drauge su savo šuniu atvyksta į tą namą, užsitraukia užuolaidas ir atsiriboja nuo išorinio pasaulio, taip neleisdamas tikriems arba įsivaizduojamiems pareigūnams matyti, kad darosi vilos viduje.

Netyčia šuniui įjungus televizorių žiūrovas pamato siužetą, kuriame gaudomi ir žudomi benamiai šunys. Tai paaiškina, kodėl šuo čia atkeliavo paslėptas krepšyje ir yra laikomas tik namuose.

Staiga į namus įsiveržia jaunas vyras ir moteris, kurie bėga nuo policijos. Moteris pasilieka namuose, bet jos ir minėto vyro egzistavimas kelia abejonių – žiūrovai turi patys nuspręsti, ar šie veikėjai yra išgalvoti I.Panahi scenarijaus herojai, ar tikri žmonės.

Daugiau realybės įneša paties I.Panahi pasirodymas juostoje ir plakatai, kuriuose reklamuojami kai kurie anksčiau jo statyti filmai. Plakatai randami po paklodėmis ir vėl paslepiami.

I.Panahi gyvenimas namų arešto sąlygomis ir galimybės laisvai dirbti suvaržymas vaizduojamas alegoriškai, o jo žengimas į jūrą gali būti suprastas kaip užuomina į savižudybę.

„Visą laiką jis negalvojo apie savižudybę, ne, nes tada jis nebūtų galėjęs sukurti šio filmo, – K.Partovi praėjusią savaitę sakė žurnalistams Berlyne. – Bet jeigu aš pats negalėčiau dirbti ir tik sėdėčiau namuose, neabejoju, kad pradėčiau galvoti apie savižudybę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius