Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 04

Išskirtinis „Kino pavasario“ filmų dešimtukas: ką verta žiūrėti ir kodėl?

Jau daugiau nei du dešimtmečius vykstančio kasmetinio „Kino pavasario“ misija – suteikti žiūrovams galimybę išvysti kuo daugiau pripažintų, diskusijų sukėlusių, žinomuose kino festivaliuose apdovanotų nepriklausomų kino filmų iš viso pasaulio. Kokius filmus verta prisiminti iš šių metų „Kino pavasario“ repertuaro?
Televizija
Televizija / 123rf.com

Pateiktame dešimtuke – įvairių žanrų auditorijos pamėgti festivalio filmai ir atradimai.

1. „Mustangės“ (2015) / Drama / Kritikų pasirinkimas

Bene didžiausias publikos simpatijas pelnęs debiutinis turkų režisierės Deniz Gamze Ergüven kino darbas pasakoja apie mažame Šiaurės Turkijos kaimelyje augančių penkių seserų gyvenimą. Mergaitės yra auklėjamos itin konservatyvioje šeimoje, kur moters pareiga vis dar yra suprantama kaip tarnystė vyrui. Tačiau gyvenimas namuose skiriasi nuo to, kuris vyksta peržengus namų durų slenkstį. Ar ilgai pavyks dėvėti dvigubas kaukes? Ir kokia šio konflikto kaina?

VIDEO: Mustang Official Trailer 1 (2015) - Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu Movie HD

2. „Juoda“ (2015) / Kriminalinė veiksmo drama / Metų atradimai

Dviejų jaunų režisierių Adilo El Arbio ir Bilallo Fallaho kino juostoje tarsi atsikartoja klasikinė Romeo ir Džulijetos drama, perkelta į šių dienų kontekstą. Filmo veiksmas vyksta Briuselyje, kur siaučia per 40 skirtingų nusikalstamų gaujų. Filmo herojai – įsimylėjėliai Marvela ir Marvanas – priklauso skirtingoms grupuotėms, todėl jų jausmai turi būti paslėpti nepriekaištingai. Tačiau meilę, kaip ir priešiškumą, slėpti sunku. Momentas, kai tiesa išaiškės, gali virsti kraujo ir žudynių valanda.

VIDEO: Filmo „Juoda“ anonsas

3. „Avinai“ (2015) / Drama / Kritikų pasirinkimas

Filme „Avinai“ pasakojama istorija apie kalnų izoliuotame Islandijos slėnyje gyvenančius du brolius – avių augintojus. Nors brolius sieja ne tik kraujo ryšys, bet ir bendra ūkinė veikla, tačiau, konkuruojantys tarpusavyje dėl geriausio turimo avino titulo, šeimos nariai nebendrauja jau 40 metų. Deja, ramų ir monotonišką slėnio gyvenimą netikėtai sukrečia klastingas avių virusas, dėl kurio broliai gali netekti vienintelio pragyvenimo šaltinio. Aišku tik viena – jeigu broliai ir toliau nebendraus, jie nebeturės pasirinkimo.

VIDEO: RAMS Trailer (2016)

4. „Berniukas ir pasaulis“ (2013) / Animacija / Filmai šeimai

Teigiama, jog animacija gali pavaizduoti tai, ko negali vaidyba. Brazilų režisieriaus Alê Abreu pasakojime regimas dviejų tikrovių – kaimo ir miesto – susidūrimas, kurį išgyvena mažasis Kukas. Begalinių gatvių labirintai, neoninių iškabų „orkestras“, industriniame peizaže paklydę gyvūnai – vaizdiniai, išryškinantys gamtiškojo ir civilizacinio pasaulių skirtybes. Žengdamas gilyn į betoninio miesto užkulisius, Kukas išvysta vis platesnį pasaulio spalvų spektrą, ir šioje kelionėje išgyventos patirtys nejučia keičia jo požiūrį į gyvenimą. „Berniukas ir pasaulis“ – pieštinės animacijos šedevras, raktą atrasiantis ir į vaiko, ir į suaugusio žmogaus širdis.

VIDEO: „Berniukas ir pasaulis“ anonsas

5. „Vyrai ir viščiukai“ (2015) / Juodojo humoro satyra / Komedijos

Kultinės juodosios komedijos „Adomo obuoliai“ režisierius Andersas Thomas Jensenas žiūrovus ir vėl džiugina to paties kalibro satyra. Teigiama, jog Danijoje komedija „Vyrai ir viščiukai“ į kino sales pritraukė per 358 tūkst. žiūrovų. Tai filmas apie du brolius (Eliją ir Gabrielį), kurie po tėvo mirties sužino, jog buvo įvaikinti. Tikėdamiesi surasti savo biologinius tėvus, jie leidžiasi į kelionę, kuri jiems atskleidžia žiaurią ir pribloškiančią tiesą apie jų tikrosios šeimos priedermę.

VIDEO: MEN & CHICKEN Trailer | Festival 2015

6. „Trumanas“ (2015) / Komedijinė drama / Festivalių favoritai

Ispanijos kino mylėtojus šis filmas gali patraukti jau vien tuo, kad jame vaidina du kultiniai ispanų aktoriai – tai Ricardo Darínas ir Javieras Cámaras. Be to, dar visai neseniai šio katalonų režisieriaus – Cesco Gay'o – komedinė drama „Pilnos rankos pistoletų“ buvo rodoma mūsų kino teatruose ir sulaukė daugelio žiūrovų simpatijų. Tiesa, „Trumanas“ – kiek kitoks nei minėtasis filmas. Subtilesnis ir labiau dramatiškas. Tai pasakojimas apie du geriausius draugus (Chulianą ir Tomą), kurie susitinka paskutinį sykį. Chulianui diagnozuota paskutinė vėžio stadija, ir šis ruošiasi mirti. Tačiau prieš mirtį reikia surasti jo numylėtiniam Trumanui naujus namus. Dramatiškas šio filmo siužetas ir satyriškas humoras, gimstantis akistatoje su mirtimi, privers žiūrovus juoktis pro ašaras.

VIDEO: Filmo „Trumanas“ anonsas

7. „Evoliucija“ (2015) / Mistinė siaubo drama / Lietuviai svetur

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimą už filmą „Sangailės vasara“ praėjusiais metais pelniusi režisierė ir scenaristė Alantė Kavaitė šių metų „Kino pavasaryje“ žiūrovus stebino nauju formatu. Lietuvos kino kūrėjų darbuose retai sutinkamą žanrą – siaubo dramą – A.Kavaitė kūrė kartu su bosnių kilmės prancūzų režisiere Lucile Hadžihalilović. Filme „Evoliucija“ yra perteikiamas distopinio kaimelio gyvenimas: visą gyvenvietės populiaciją sudaro moterys ir jauni berniukai. Vienas jų – dešimtmetis Nicolas, akylai stebėdamas ant vandenyno pakrantės berniukams taikomas medicinines procedūras, ima nujausti kažką siaubingo. Ieškodamas slepiamos tiesos, Nicolas susiduria su košmariška realybe.

VIDEO: Filmo „Evoliucija“ anonsas

8. „Hitchcockas/Truffaut“ (2015) / Kino dokumentika / Kritikų pasirinkimas

Šis filmas neabejotinai jau yra tapęs viena sinefilų mylimiausių ir labiausiai vertinamų kino dokumentikų. Mat joje – „kinas“ kalba apie kiną. Niujorko kino festivalio direktoriaus režisuotame filme pagal Prancūzijos sinematekos vadovo Serge'o Toubiana'os scenarijų užfiksuota, kaip du legendiniai kino režisieriai – François Truffaut ir Alfredas Hitchcockas – kalba apie kino sampratą ir režisieriaus vaidmenį kine. Jų dialogas, įvykęs 1962 m., pirmiausia materializavosi knygoje „Hitchcockas pagal Truffaut“. Šiandien šis pokalbis atgimsta nauja forma – su autentiškais garso įrašais, kurie ilgai buvo laikomi dingusiais, Hitchcocko filmų ištraukomis ir dešimties režisierių komentarais.

VIDEO: Filmo „Hitchkockas/Truffaut“ anonsas

9. „Karas“ (2015) / Karinė kriminalinė drama / Baltijos žvilgsnis

Geriau nei bet kokia medijų meno forma, kinas žiūrovui gali perteikti (tarsi savo kailiu pajusti) išgyvenimus, kuriuos patiria šeimos, išleisdusios savo narį į karo zoną. Apie tokią šeimos dramą neseniai pasakojo ir „Scanoramos“ festivalio metu rodytas Eriko Poppe'o filmas „Tūkstantį kartų labanakt“, kurio istorija mezgasi apie vieną žymiausių karo fotografių, dirbančių toli nuo namų. O šių metų „Kino pavasario“ žiūrovai turėjo galimybę išvysti Tobiaso Lindholmo karinę kriminalinę dramą „Karas“, kurios pagrindinis herojus Klausas, palikęs šeimą namuose, leidžiasi globoti Talibano terorizuojamų Afganistano gyventojų. Tačiau neeilinės operacijos metu Klausui tenka priimti nekonvencinius sprendimus, dėl kurių jam tenka stoti prieš karo teismą. Dramą „Karas“ Danijos kino ekspertai pasiūlė „Oskaro“ nominacijai. Svarbu ir tai, kad filme dalį vaidmenų atlieka Afganistane tarnavę kareiviai.

VIDEO: A War - Official Trailer

10. „Ševaljė“ (2015) / Komedija / Festivalių favoritai

Vyrai žūklėje – nuo senų laikų anekdotais ir komiškais pasakojimais apipinta tema. Galbūt todėl šios temos ėmėsi moteris – graikų režisierė Athina Rachel Tsangari. Ji į vyrų žūklę pažvelgė kaip į žaidimą, pagal kurį kiekvienas žvejotojas prisiima tam tikrą, rolę atitinkančią, pareigą. Šeši vyrai, vienas laivas ir Egėjo jūros platybės – trys sąlygos, sukuriančios prielaidas kraują stingdančiam konkurenciniam lošimui. Kuris iš jų bus vainikuotas pergale ir užsimaus žiedą „Ševaljė“?

VIDEO: CHEVALIER - INTERNATIONAL TEASER TRAILER

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius