Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 09

Įvyko filmo, gavusio 30 tarptautinių apdovanojimų ir nominuoto „Sidabrinei gervei“ premjera

Gegužės 8 dieną – visame pasaulyje minima Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio diena, skirta padėkoti ir įvertinti milijonų savanorių ir darbuotojų 192 pasaulio šalyse kasdienes pastangas ir atsidavimą padedant žmonėms bei kalbėti apie iššūkius, su kuriais susiduria nacionalinės draugijos visame pasaulyje, rašoma Raudonojo kryžiaus pranešime žiniasklaidai.
Filmo „Eisiu, kiek reikės“ premjera
Filmo „Eisiu, kiek reikės“ premjera / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiandien švenčiame kartu su milijonais Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio savanorių ir darbuotojų visame pasaulyje, kurie kiekvieną dieną savo šalyse, regionuose ir bendruomenėse atsidavę ir nepaisydami asmeninės naudos padeda kitam, nelaimės ištiktam žmogui, kuriam pagalba yra labai reikalinga, nepaisant ar tai būtų gamtos stichija, klimato krizė, ginkluotas konfliktas, su sveikata susijusi ar perkėlimo, migracijos krizė. Didžiuojuosi būdama šio judėjimo dalimi“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.

Lietuvos Raudonasis Kryžius šią dieną mini įvairiais renginiais ir iniciatyvomis. Vakar minint Tarptautinę Raudonojo Kryžiaus dieną kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko filmo apie pabėgėlius „Eisiu, kiek reikės“ premjera.

Serbų režisieriaus Stefano Arsenijevićiaus filmas „Eisiu, kiek reikės“ yra jau pelnęs nemažai apdovanojimų ir nominuotas „Sidabrinei gervei“ Lietuvoje pasakoja apie porą, ieškančią geresnio gyvenimo Europoje. Strahinja su žmona Ababuo į Europą pabėga iš Ganos. Strahinja kaip išmanydamas stengiasi pradėti naują gyvenimą, o Ababuo jaučiasi vis nelaimingesnė. Vieną naktį ji dingsta.

Filmo prodiuseris Kęstutis Drazdauskas sako besidžiaugiantis, kad filmo „Eisiu, kiek reikės“ premjera įvyko Tarptautinę Raudonojo Kryžiaus dieną. „Renginys buvo ypatingas ir gilus. Tikiu, kad kinas gali padėti mums įsisąmoninti procesus, kurie vyksta mūsų bendruomenės ar visuomenės, ar ir asmeniniame gyvenime. Šis filmas yra aktualus, įtaigus ir padeda geriau suprasti pabėgėlių padėties Europoje daugiasluoksnį pobūdį, taip pat kviečia kelti klausimus, apmąstyti ir diskutuoti.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Filmo „Eisiu, kiek reikės“ premjera
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Filmo „Eisiu, kiek reikės“ premjera

Be to, šis filmas yra puikus Europos šalių bendradarbiavimo pavyzdys, nes jį kūrė penkios šalys, įskaitant Lietuvą, o filmas jau laimėjo 30 tarptautinių apdovanojimų. Manau, kad toks bendradarbiavimas leidžia pasiekti aukščiausio lygio kūrybos sprendimus. Todėl norėčiau, kad kuo daugiau žiūrovų pamatytų šį filmą, ir kad jis paskatintų atviresnį ir nuoširdesnį požiūrį į kitą žmogų“, – sako K.Drazdauskas.

Prieš filmo premjerą pabėgėlių tema įvyko pokalbis su LRK Prieglobsčio ir migracijos programos vadovu Viktor Ostrovnoj, JT pabėgėlių agentūros (UNHCR) atstove Lietuvoje Renata Kuleš, Lietuvos Žmogaus teisių centro direktore Jūrate Juškaite, NARA tinklapio ir tinklalaidės redaktoriumi Karoliu Vyšniausku ir menų agentūros „ArtScape“ vadove Aiste Ulubey.

Raudonojo Kryžiaus judėjime žodis „migrantas“ apibrėžiamas taip: migrantai yra asmenys, kurie palieka savo įprastinę gyvenamąją vietą arba pabėga iš savo nuolatinės gyvenamosios vietos, kad vyktų į naujas vietas – dažniausiai į užsienį – ieškodami galimybių arba saugesnių ir geresnių perspektyvų. Tai apima darbo ieškančius migrantus, migrantus be pilietybės, migrantus, kuriuos valdžios institucijos laiko neteisėtais, taip pat prieglobsčio prašytojus ir pabėgėlius.

Pokalbio dalyviai vienbalsiai sutiko, kad Lietuvoje vienas pagrindinių iššūkių šiuo klausimu yra sąvokų painiojimas, švietimo stoka bei komunikacijos problemos, kurios neretai demonizuoja prieglobsčio prašančius žmones, o ne parodo tikruosius žmones ir jų istorijas. Buvo dalinamasi

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Filmo „Eisiu, kiek reikės“ premjera
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Filmo „Eisiu, kiek reikės“ premjera

patirtimi ir patarimais, kaip dirbti su visuomene migrantų ir pabėgėlių klausimu ir koks yra NVO vaidmuo, kai visuomenės nuomonės radikaliai priešingose stovyklose.

Didžiuosius ekranus Lietuvoje filmą išvysti bus galima jau nuo gegužės 12 d. Nuo kiekvieno parduoto bilieto 1 Eur bus skiriamas Lietuvos Raudonajam Kryžiui ir jo vykdomoms veikloms paremti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius