Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 29

Izolda Keidošiūtė: Lenkų kino savaitėje – nuo spermos, alkoholio ir keiksmažodžių fontanų iki gilių tapatybės paieškų

Gero kino mėgėjai rugsėjo 6–12 dienomis Vilniaus kino teatruose „Multikino“, „Pasaka“ ir „Skalvija“ galės įvertinti tryliktosios Lenkų kino savaitės naujus ir klasika jau tapusius filmus. Lenkų instituto direktorė dr. Malgorzata Kasner džiaugėsi, kad kai kurie apdovanojimus jau pelnę filmai Lietuvoje bus parodyti anksčiau nei pačioje Lenkijoje, o dalis jų – įtraukti į netrukus vyksiančio Gdynės kino festivalio konkursinę programą.
Izolda Keidošiūtė
Izolda Keidošiūtė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Visos lenkų kino tradicijos tęsiasi ir šiuolaikiniame kine. Lenkų kine yra daugybė sėkmingų debiutantų, naujų vardų, kuriančių filmus labai įvairia tematika“, – gyrė kino kritikė Izolda Keidošiūtė.

Šių metų Lenkų kino savaitėje žiūrovai galės pamatyti 11 naujų filmų ir specialiąją programą „Auksinis Lenkų kino mokyklos kanonas“, kurioje – keturi skaitmeniniu būdu rekonstruoti Lenkijos klasikų filmai.

Ypatingą dėmesį žiūrovai turėtų atkreipti į režisieriaus Tadeuszo Krolio filmą „Paskutinis aukštas“.

„Tai – vienas naujausių lenkų filmų, dar nepasirodęs Lenkijos kino ekranuose. Jis dalyvaus Gdynės kino festivalyje ir, mano nuomone, bus vienas realiausių pretendentų į pagrindinį prizą, – mintimis dalijosi I.Keidošiūtė. – Dauguma vaidybinių lenkų filmų sukurti, remiantis realiais įvykiais – taip pat ir „Paskutinis aukštas“. Lenkų režisieriai mėgsta iš laikraštyje perskaitytos naujienos sukurti filmą, kuriame pateikia savo psichologiškai motyvuotą versiją.“

VIDEO: Filmo "Paskutinis aukštas" anonsas

Labai keistas ir neįprastas, anot kino kritikės, yra filmas „Užmušti bebrą“ („Zabić bobra“, rež. Jan Jakub Kolski, 2012). Jame kalbama apie tai, kaip smurtas ir žudymas veikia tapatybę.

Režisieriaus Wojciecho Smarzowskio gerbėjai festivalyje sulauks jau ketvirto jo filmo „Kelių policija“.

„Ši kino juosta labiausiai puošia Lenkų kino savaitę. Tokių spermos, alkoholio ir keiksmažodžių fontanų jūs dar tikrai nematėte šiuolaikiniame kine! Bet kita vertus, tai labai gilus filmas apie absurdą, vykstantį ne tik Lenkijoje, bet ir Lietuvoje, – atskleidė kino kritikė. – Režisierius pirmiausia tvoja žiūrovui per galvą, o tada dar kartą bando suvokti žmogaus prigimtį.“

VIDEO: Filmo "Kelių policija" anonsas

Kitas filmas, dėl kurio, kino kritikų teigimu, verta paaukoti kelias savo gyvenimo valandas yra „Žmonių medžioklė“ („Obława“, rež. Marcin Krzyształowicz, 2012)

„Lenkijoje ši kino juosta surinko visus apdovanojimus. Tai filmas, kuris savotiškai diskutuoja apie lenkų patriotizmo, romantizmo, aukojimosi tėvynei tradiciją, – pasakojo kino kritikė Živilė Pipinytė. – Pirmoje filmo dalyje papasakotas mirties bausmės vykdytojo gyvenimas, o vėliau režisierius parodo, kad viena tiesa neegzistuoja. Tai – viena originaliausių paskutinių dešimtmečių gyvenimo mozaikų.“

VIDEO: Filmo "Žmonių medžioklė" anonsas

Organizatoriai spėja, kad didžiausio žiūrovų susidomėjimo gali sulaukti daug metų kurtas filmas „Lenkų siberiada“ („Syberiada polska“, rež. Janusz Zaorski, 2012), kuriame atskleidžiama į Sibirą ištremtos šeimos istorija.

„Rugsėjo pabaigoje pagaliau sulauksime Audriaus Juzėno filmo „Ekskursantė“, kuriame taip pat tiesiogiai kalbama apie tremtį. Todėl bus galima palyginti, kaip ta pati tema analizuojama skirtingų šalių kine“, – pabrėžė Ž.Pipinytė.

VIDEO: Filmo "Lenkų siberiada" anonsas

Unikaliu, socialiai angažuotu filmu, kokio Lietuvoje dar nėra, kino kritikės įvardijo kino juostą „Moters diena“ („Dzień kobiet“, rež. Maria Sadowska, 2012).

„Šiame filme kalbama apie visuomenės kairėjimą, kairiųjų pažiūrų sugrįžimą. Bandoma apibrėžti, kas šiais laikais yra labiausiai išnaudojama klasė. Moteris, sėdinti kasoje, tikriausiai yra didžiausia šių laikų proletarė. Taigi ji pradeda siekti karjeros ir kovoti su baisiu išnaudojimu“, – filmą, sukurtą, remiantis tikra Lenkijoje įvykusia istorija, pristatė kino kritikė.

VIDEO: Filmo "Moters diena" anonsas

Jaunimui, anot kritikių, turėtų patikti režisieriaus Andrzejaus Jakimowskio filmas „Įsivaizduok“ („Imagine“, 2012).

„A.Jakimowskis – ypatinga Lenkijos asmenybė. Filmas pasakoja apie neregį, kuris bando įrodyti, kad gali vaikščioti be lazdos, vien klausydamas garso aidų. Kita vertus, filmas yra filosofinis, priverčiantis susimąstyti, ką žmogus sugeba matyti ir suvokti. Tai – gero arthauzinio kino pavyzdys“, – patikino I.Keidošiūtė.

Lenkų kino savaitę rugsėjo 6 dieną „Multikino“ kino teatre atidarys arti 20 tarptautinių apdovanojimų pelnęs režisieriaus Kamilio Polako animacinis filmas ne vaikams – „Paskendęs Svitezio miestas“.

„Nuostabaus grožio animacinis filmas pagal Adomo Mickevičiaus baladę „Svitezis“ sukurtas šiuolaikiškomis priemonėmis, sujungiant naujausią animacijos kūrimo techniką su aliejine tapyba. Specialiai šiam filmui rusų kompozitorė Irina Bogdanovič sukūrė emocingą muziką, kuri įkvėpė mus į atidarymą pasikviesti šokio teatrą „Aurą“, – intrigavo Lenkijos instituto kino projektų koordinatorė Odeta Venckavičienė.

VIDEO: Filmo „Paskendęs Svitezio miestas“ anonsas

Lenkų kino savaitės filmai rugsėjo 6–12 dienomis kino teatruose „Multikino“, „Skalvija“ ir „Pasaka“ bus rodomi su lietuviškais titrais. Bilietų kaina visuose kino teatruose – 8 Lt. Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius