Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 19

Japonų menininkas Makino Takashi: idėja kinui nebūtina

Liepos 26–29 dienomis Nidoje vyksiančiame kinematografijos ir alternatyvaus meno festivalyje „Suspaustas laikas“ lankysis ir savo kūrybą pristatys eksperimentinio kino kūrėjas iš Japonijos Makino Takashi, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Takashi Makino
Takashi Makino / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Menas Kinas

Sąmonės archeologas

Makino Takashi kinas – tai nuolatinė kūrimo metodo paieška. Menininkas eksperimentuoja naujausių technologijų, kino meno tradicijos ir žmogaus vizualaus juslumo akistatoje. Kadre sluoksniuodamas kino kamera pagautus vaizdus ir skaitmeninę abstrakciją, Makino Takashi nukeliauja į prasmės dykumą, kurioje pradingsta ir erdvė, ir laikas. Taip kūrėjas žiūrovą palieka stebėti savo paties patirties ir to, kas joje randasi. „Labiausiai kino mene įkvepia tai, kas gimsta žiūrovo sąmonėje, kai susiduria ekrano turinys ir žiūrovo emocinis būvis“, – apie savo kūrybą pasakoja Makino Takashi.

Takashi Makino „Space Noise“
Takashi Makino „Space Noise“

„Cinema conrete“ – atsakas Pierre'ui Schaefferui

Makino Takashi kūryba atmeta tradicinę kino meno sampratą. Jo darbuose nėra siužeto ar išankstinės idėjos – menininko teigimu, idėjos kiną paverčia ideologiniu įrankiu, ko jis savo darbais visai nesiekia. Dėl šios priežasties menininkas su japonų kultūrai būdingu jautrumu atsisuka į jį supančią aplinką ir joje stebi judesio fenomeną. Šį savo kūrybos principą Makino Takashi sieja su prancūzų kompozitoriaus Pierre'ui Schaefferui „Musique concrete“ koncepcija ir kaip atsaką sukuria „Cinéma concrete“. „Kinas, kaip ir muzika, kuriamas ne artikuliuojant patirtyje glūdinčius vaizdinius, o regint tai, kas vyksta dabar“, – sako menininkas.

Įvertintas pasaulyje

Makino Takashi yra gerai žinomas ir įvertintas pasaulyje kino menininkas. Jo filmai „Still in cosmos“ (2009), „Cinema concret“ (2015), „On Generation and Corruption“ (2017) buvo rodomi garsiausiose pasaulio modernaus meno galerijose, o filmas „Generator“ (2012) pelnė „Tigro“ apdovanojimą Tarptautiniame Roterdamo kino festivalyje. Nors menininkas ir pats kuria muziką, tačiau jo filmams garso takelius rašė tokie kompozitoriai kaip Ryuichi Sakamoto, Jimas O'Rourke'as bei Yoshihide Otomo. Festivalio „Suspaustas laikas“ lankytojai turės progą susipažinti tiek su pačiu menininku, tiek su jo kūryba. Siekdamas sustiprinti žiūrovų patirtį, M.Takashi sukūrė specialius 3D akinius, kuriuos pasiūlys išbandyti.

„Suspaustas laikas“ – nuo 2016 m. kasmet organizuojamas nemokamas kinematografijos ir alternatyvaus meno festivalis, skirtas apžvelgti nepriklausomo meno formų evoliuciją, šių dienų tendencijas ir ateities perspektyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius