Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 14

Jubiliejinį „Nepatogaus kino“ festivalį atvėrė „Auksinį lokį“ pelnęs filmas

10-ąjį kartą vykstantis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ šiemet kviečia pamatyti daugiau nei 50 filmų. 8 programos, daugiau nei 20 užsienio svečių ir kelios dešimtys renginių – visa tai žiūrovų laukia jubiliejiniame festivalyje, kurio atidarymas „Multikino“ kino teatre Vilniuje įvyko ketvirtadienio vakarą.
Festivalio „Nepatogus kinas“ atidarymas
Festivalio „Nepatogus kinas“ atidarymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis, tardamas sveikinimo žodį, rankose laikė du festivalio katalogus – patį pirmąjį ir šiųmetinį. „Šie leidiniai puikiai atspindi tą transformaciją, kurią „Nepatogus kinas“ patyrė per dešimt metų. <...> Nors pirmasis ir dešimtasis festivaliai skiriasi dydžiu, profesionalumu, ambicijomis, vienas dalykas liko nepakitęs – mūsų nuoširdus tikėjimas dokumentinio kino galia ir mūsų pasiryžimas kalbėti visais žmonių teisių klausimais, net ir pačiais nepatogiausias“, – sakė G.Andriukaitis.

„Nepatogus kinas“ per dešimtmetį subūrė ištikimų partnerių ir draugų ratą. Deja, šiemet su vienu ištikimu festivalio bičiuliu, Leonidu Donskiu, teko atsisveikinti. „Netekome žmogaus, kuris visapusiškai prisidėjo prie festivalio, kuris mus įkvėpė. Nuoširdžiai dėkojame jam ir esame labai dėkingi už jo indėlį tiek į festivalį, tiek į žmogaus teisių kultūros plėtrą Lietuvoje. Pasižadame tęsti jo įkvėptus darbus“, – teigė festivalio direktorius.

Susirinkusieji buvo pakviesti prisiminti Leonidą Donskį skambant The Beatles dainos „Here Comes the Sun“ interpretacijai.

Jubiliejinį festivalį atvėrė Berlynalėje „Auksiniu lokiu“ apdovanotas italų režisieriaus Gianfranco Rosi filmas „Liepsnojanti jūra“. Filmą pristačiusi „Nepatogaus kino“ konkursinės programos žiuri narė, literatūros, kino ir vizualumo tyrinėtoja Natalija Arlauskaitė teigė, jog „Liepsnojanti jūra“ turi daug bendro su ankstesniais režisieriaus filmais „Sicario: 164 kambarys“ ir „Šventasis greitkelis“.

„G.Rosi filmai yra apie matomas ir nematomas ribas. <...> „Liepsnojančioje jūroje“ susidursime su įvairiomis ribomis ir tiesioginėmis sinenomis. Šis filmas yra apie Lampedūzos salą ir pabėgėlius iš Afrikos, kurie kerta jūrą plaukdami laivais. Kartu ši siena, riba tarp pasaulių, yra apgyvendinta daugybe žmonių, todėl šis filmas viena vertus yra apie politinę krizę, kita vertus – apie kasdienį gyvenimą, nes žmonėms, gyvenantiems ant šios ribos, toji krizė ir yra kasdienis gyvenimas“, – sakė N.Arlauskaitė.

Dešimtasis „Nepatogus kinas“ ­­­vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Anykščiuose, Rokiškyje ir Tauragėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius