Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 05

Kai norisi ko nors skanaus: 10 filmų apie maistą

Maistas yra neatsiejama kiekvieno iš mūsų kasdienybės dalis. Žinoma, visi mėgstame skirtingus patiekalus, tačiau gerai paruoštas maistas turbūt nė vieno nepaliks abejingu. Be to, ne vieną žiūrėjimas į įgudusia ranka gaminamą patiekalą veikia kaip tam tikra meditacijos forma. Todėl siūlome dešimt itin skanių filmų, kurių alkaniems žiūrėti nepatariame.
Maryl Streep / Kadras iš filmo „Džiulė ir Džiulija“
Maryl Streep / Kadras iš filmo „Džiulė ir Džiulija“

1. „Šefas ant ratų“ / Chef (2014)

Carlas (akt. Jonas Favreau) dirba gana prabangaus restorano šefu, tačiau jį slegia nuobodus, jo viršininko primestas meniu. Kai galiausiai visko pasidaro per akis, jis meta darbą ir nusprendžia grįžti prie savo šaknų – kubietiškų sumuštinių gamybos maisto furgonėlyje. Tuo pačiu jis bando sulipdyti iširusią šeimą. Šiame filme puikus yra ne tik scenarijus, bet ir kameros darbas – vietomis ranka kone nevalingai tiesiasi į tobulai atrodančius sumuštinius.

VIDEO: Chef Official Trailer #1 (2014) - Scarlett Johansson, Robert Downey Jr. Movie HD

2. „Jiro sapnai apie suši“ / Jiro Dreams of Sushi (2011)

Jiro Ono buvo pirmasis suši šefas Japonijoje, gavęs tris „Michelin“ žvaigždes. Filmuojant šią dokumentiką, jam buvo 85-eri metai, tačiau suši jis ir būdamas tokio amžiaus gamino su tokiu užsidegimu ir kruopštumu, kokiu ne visada pasižymi triskart jaunesni šefai. Be to, Jiro kuo puikiausiai jaučiasi gamindamas vos dešimt sėdimų vietų turinčiame Tokijo metro restoranėlyje. Tai nėra tik filmas apie ryžius ir žuvį – tai filmas apie meilę darbui, lūkesčius ir tobulumo siekį.

VIDEO: Jiro Dreams of Sushi - Trailer

3. „Padavėja“ / Waitress (2007)

Jenna (akt. Keri Russel) yra nėščia ir melancholiška padavėja, užkandinėje, kurioje dirba, besimokanti pyragų kepimo meno. Ji siekia laimėti vietinį pyragų kepimo konkursą ir užsidirbti pakankamai pinigų, kad galėtų palikti vyrą. Žinoma, viskas pasikeičia į miestelį atvykus mielam gydytojui, todėl pyragų kalnai Jennai tampa nebe tiek darbu, kiek tam tikra terapijos forma. Gal tai skamba kaip eilinė romantinė komedija, tačiau tai be galo nuoširdus ir šiltas filmas. Patartina žiūrėti su gabalėliu skanaus pyrago.

VIDEO: Waitress | Trailer | 20th Century Fox NL

4. Džiulė ir Džiulija / Julie & Julia (2009)

1961-aisiais pasirodžiusi Julios Child knyga „Įvaldant prancūziškos virtuvės meną“ pakeitė milijonų amerikiečių požiūrį į maisto gaminimą ir vos pasirodžiusi tapo bestseleriu. Tuo tarpu šiame filme niujorkietė Julie Powell meta sau iššūkį pagaminti visus 524 šioje knygoje aprašytus patiekalus. Tai filmas, kurį tikrai nesunku pamėgti, kaip ir džiaugtis patiekalui pavykus bei kiek nuliūsti ištikus nesėkmei. Meryl Streep vaidyba šioje juostoje tikrai nepaliks abejingų.

VIDEO: Julie & Julia - trailer

5. „Turkiškai“ / The Turkish Way (2016)

Ši dokumentinė juosta lydi tris brolius Roca – tris „Michelin“ žvaigždes pelniusio Ispanijos restorano „El Celler de Can Roca“ savininkus ir šefus – jų kelionėje į Turkiją. Čia jie gilinasi į vienos seniausių ir įvairiapusiškiausių virtuvių pasaulyje paslaptis, o pasisėmę įkvėpimo pritaiko juos ir naujų patiekalų kūrybai. Šiame filme ne tik susipažinsite su žymiausiais Turkijos šefais ir vyndariais, bet ir sužinosite kaip šios šalies virtuvę jie stengiasi modernizuoti nepasiduodami Europos įtakai.

VIDEO: The Turkish Way (Trailer)

6. „Dėžutė pietums“ / Dabba (2013)

Turbūt šis sąrašas nebūtų išbaigtas be bent vieno indiško filmo – ne veltui sakoma, kad prieskonių aromatas atvykus į šią šalį lydės kone kiekviename žingsnyje. Ši istorija pasakoja apie vyro apleistą žmoną, kuri tikėdamasi iš naujo įžiebti jų santuokoje kibirkštį, išsiunčia jam ypatingą pietų dėžutę. Deja, kurjeris pristato ją ne tuo adresu, ir ji nukeliauja pas vienišą našlį. Turbūt nereikia sakyti, kad po šio nutikimo tarp jų užsimezga išties įdomus ryšys.

VIDEO: Filmo „Dėžutės pietums“ anonsas

7. „Korporacija Maistas“ / Food, Inc. (2008)

Tai kiek kitoks filmas, kuris patis ne visiems – jis parodo maistą tikrai ne iš gražiosios pusės. Vis dėlto, daugelis nesame linkę susimąstyti apie karves, iki kulkšnių stovinčias mėšle, kai valgome sultingą didkepsnį. Arba – viščiukus, laikomus mažuose narvuose, kurių gyvenimas trunka maždaug šešias savaites. Galbūt šį filmą žiūrėti kiek ramiau dėl to, kad jis pasakoja apie milžiniškas Jungtinių Valstijų maisto korporacijas, tačiau verta atsiminti, kad europietiškoji maisto pramonės realybė ne tokia jau skirtinga.

VIDEO: Food, inc. (2008) Official Trailer #1 - Documentary HD

8. „La troškinys“ / Ratatouille (2007)

Žiurkių skonio receptoriai nėra itin gerai išsivystę, tačiau Remio atveju – viskas kitaip. Jo skonis ne tik puikiai išlavintas, bet jis ir instinktyviai jaučia sudėtinių dalių proporcijas ir derinimo ypatumus. Todėl užklydęs į fantastišką prancūzų virtuvės restoraną, jis susivienija su pagalbiniu darbuotoju Alfredo, ir kartu jie imasi įgyvendinti bendrą svajonę – gaminti. Tai vienas geriausiai vertinamų studijos „Pixar“ darbų.

VIDEO: „La troškinys“ (angl. Ratatouille​, 2007)

9. „Aš esu meilė“ / Io sono l'amore (2009)

Šis filmas pasakoja rusės Emmos istoriją, kuri išteka už milaniečio iš turtingos ir įtakingos šeimos. Vis dėlto, ji nejaučia, jog jos gyvenimas būtų pilnavertis, kol į jį neateina Antonio – talentingas šefas, kuris geba sužadinti jos aistrą gyvenimui – kuo gi dar? – maistu. Šis filmas gana aiškiai parodo skirtį tarp galios ir pinigų troškimo bei kažko, kam pirmiausia reikia aistros. Jį žiūrėti verta ne tik dėl puikiai nufilmuotos patiekalų gamybos, bet ir jei abejojate, ar teisingai pasirinkote prioritetus gyvenime.

VIDEO: I Am Love (2009) Official Trailer #1 - Tilda Swinton Movie HD

10. „Kelionė“ / The Trip (2010)

Aktoriai Steve‘as Cooganas ir Robas Brydonas vaidina save pačius filme, kuriame jie vertina tikrus „Michelin“ žvaigždes gavusius Šiaurės Anglijos restoranus. Skamba kiek keistokai, tačiau šis filmas tikrai užburia nepaprasto grožio vaizdais ir įspūdingais patiekalais. Be to, kai vertintojai yra du kandų liežuvį turintys komikai, galite būti tikri, kad juoko tikrai netrūks.

VIDEO: The Trip (2011) - Official Trailer HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius