Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 08

Kanų kino festivalis: geriausių filmų topas (video)

Kino kritikas Edvinas Pukšta, dalydamasis nepamirštamais ir labai gerais įspūdžiais iš Kanų kino festivalio, nusprendė sudėlioti asmeninį geriausių matytų filmų topą. „Per 11 dienų spėjau pažiūrėti 59 filmus, bet į savo sąrašą įtraukiau labiausiai įsimintinus kūrinius“, – aiškino užkietėjęs kino mėgėjas.
Filmas „Aukštyn“
Filmas „Aukštyn“ / Kadras iš filmo

1. Pranašas / A Prophet / Un prophete / Jacques Audiard

Žiaurus ir teisingas prancūziškas „Krikštatėvis“ kalėjimo teritorijoje.

VIDEO: Un prophete (A Prophet) Trailer

2. Užeikite į tuštumą / Enter the Void / Gaspar Noe

Unikalus, išradingas, užburiantis, prasmingas ir nerealų poveikį darantis reginys apie gyvenimą, seksą ir mirtį. Po seanso galva sukasi, kad kokias porą valandų neįmanoma žiūrėti kito filmo.

3. Vėjo klajonės / The Wind Journeys / Los Viajes del Viento / Ciro Guerra

Šis Kolumbijos filmas man yra pats netikėčiausias ir maloniausias atradimas. Linkiu visiems kurs nors pamatyti filosofinį ir muzikalų Kanų perlą apie senuką, akordeoną ir prasmingiausią kelionę. Pažiūrėkite reklaminį klipą oficialiame tinklalapyje ir, tikiuosi, kad pagausite filmo užtaisą.

4. Baltas kaspinas / The White Ribbon / Die Weise Band / Michael Haneke

Meistriškas darbas, kuriame lieka daugiau klausimų, nei pateikiama atsakymų. Vienas iš retų atvejų, kai 2 val. 30 min. trukmė nesijaučia. Vis dėlto ankstesnieji Michaelio Haneke filmai „Paslėpta“, „Smagūs žaidimėliai“ ir „Pianistė“ man paliko gilesnį įspūdį.

5. Mama / Mother / Bong Joon-Ho

Žiauriai išradingas ir nenuspėjamas detektyvas su siurealiais nukrypimais ir juodo humoro doze. Pietų Korėjos režisierius jau sukūrė 3 filmą, bet Lietuvoje dar nebuvo rodytas. Galbūt šį kartą pavyks prasimušti. Verta panarplioti galvosūkį.

6. Pripučiama lėlė / Air Doll / Kuki ningyo / Hirokazu Kore-eda

Žiūrėjau ir stebėjausi, kad Holivudo amerikietiškų pyragų kepėjai dar nepanaudojo šios idėjos nešvankiems pokštams. Japonų maestro atgaivina pripučiamą sekso lėlę, kuri suvokia, kad turi širdį ir gali mylėti. Filmas metaforomis prabyla apie sielos tuštybę. Įsimintiniausioje scenoje mergina užsikabina už vaizdajuosčių stendo, nukrenta ant žemės, iš kūno leidžiasi oras, kamera fiksuoja galvą su didingomis emocijomis veide, prie jos pribėga vaikinas, pradeda pūsti orą per pilvą ir plastmasinės detalės vėl atgyja.

7. Aukštyn / Up / Pete Docter, Bob Peterson

Pats geriausias ir sentimentaliausias kada nors matytas animacinis filmas. Žiūrėjau jau du kartus ir dar eisiu. Visai nesistebiu, kad JAV finansiniai rezultatai tokie geri ir stabilūs. Senukas nusipelno milijono ir net daugiau. Pagaliau norėtųsi, kad mūsų tauta išbristų iš stereotipų ir suprastų, kad animacinis kinas yra skirtas ne vien tik vaikams.

8. Akvariumas / Fish Tank / Andrea Arnold / UK

Jaudinantis kinas apie susvetimėjimą ir vienišumą šiek tiek nukenčia dėl nuspėjamo siužeto, bet fenomenalioji mergina su nuline aktorės patirtimi Katie Jarvis ištempia filmą iki šedevro. Finalinis mamos ir dukters šokis pagal hiphopo melodiją yra tiesiog genialus.

9. Antikristas / Antichrist / Lars von Trier

Atrodo, kad apie šį filmą daugiau nieko nereikia rašyti. Visi jau viską žino. Manau, kad tai bus pelningiausias Larso filmas Lietuvoje, nors daug kas spjaudysis.

10. Samsonas ir Dalila / Samson and Delilah / Warwick Thornton / Australia

Labai nuoširdi, egzotiška, aborigeniška, graži ir sukrečianti istorija apie tikrą ir tyrą meilę.

11. Policija, būdvardis / Police, Adjective / Intermediar / Corneliu Porumboiu

Jei matėte „12:08 į Rytus nuo Bukarešto“ ir jums patiko, tai tikrai nenusivilsite. Žodžiais ir šmaikščiomis sąvokomis žongliruojantis rumunas prajuokina netikėčiausiose vietose.

12. Paprasti žmonės / Ordinary People / Vladimir Perisic

Stiprus, supurtantis ir šokoterapinis serbų režisieriaus debiutas, kurį nelengva ištrinti iš atminties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius