Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 19

Kanų kino festivalyje bręsta ginčas dėl „Netflix“ filmų

Kanų kino festivalyje penktadienį turi įvykti pirmojo iš dviejų JAV srautinio siuntimo milžinės „Netflix“ filmų, kurie supriešino festivalio vertinimo komisiją, premjera.
 70-ojo Kanų kino festivalio atidarymo svečiai
70-ojo Kanų kino festivalio atidarymo svečiai / Audriaus Solomino nuotr.

50 mln. dolerių (45 mln. eurų) atsiėjusi „Okja“ apie kaime gyvenančią mergaitę, bandančią išgelbėti neskrupulingos tarptautinės kompanijos sukurtą gyvūną, laikyta vienu iš favoritų pelnyti festivalio pagrindinį apdovanojimą – „Auksinę palmės šakelę“.

Tačiau dėl pikto „Netflix“ ginčo su Prancūzijos kino teatrų savininkais šis filmas, kaip ir „Netflix“ juosta „The Meyerowitz Stories“ su Adamu Sandleriu ir Benu Stilleriu, galbūt nebegalės pretenduoti į festivalio laurus.

„Netflix“ sukėlė triukšmą Prancūzijoje atsisakiusi išleisti minimus filmus šios šalies kino teatruose dėl čia galiojančių taisyklių, pagal kurias filmų negalima siųstis iš prenumeruojamų paslaugų tiekėjų, kol nepraeina treji metai nuo jų tradicinio išleidimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Netflix“ interneto televizija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Netflix“ interneto televizija

Vertinimo komisijos pirmininkas, ispanų režisierius Pedro Almodovaras trečiadienį pareiškė, kad kino teatruose nerodomi filmai neturėtų nieko laimėti.

P.Almodovaras žurnalistams pasakė, jog negali įsivaizduoti, kad „Auksinės palmės šakelė“ ar koks nors kitas apdovanojimas būtų „įteiktas filmui, kurio paskui negalima pamatyti didžiajame ekrane“.

Tačiau vertinimo komisijos narys, Holivudo žvaigždė Willas Smithas užėmė priešingą poziciją ir žurnalistams liaupsino „Netflix“.

Prieš pat P.Almodovaro pareiškimą W.Smithas Prancūzijos televizijai sakė, kad nebijo kovos ir „laukia progos trenkti ranka į stalą ir nesutikti su Pedro“. „Laukiu gero vertinimo komisijos skandalo“, – pridūrė jis.

„Netflix“ bosas Reedas Hastingsas praėjusią savaitę feisbuke gyrė „Okja“, kurią vadino „nuostabiu filmu“, ir kaltino prancūzų kino isteblišmentą „susivienijus“ prieš kompaniją.

Šis ginčas suskaldė kino pramonę ir kurstė debatus dėl jos ateities. Prancūzų režisieriai ir prodiuseriai kreipėsi į savo vyriausybę prašydami pakeisti srautinio siuntimo taisykles.

Aktorė Robin Wright, „Netflix“ pagrindinio televizijos serialo „Kortų namelis“ (House of Cards) žvaigždė, ketvirtadienį sakė, kad filmus geriausia žiūrėti kino teatruose.

„Dabar mes kritikuojami, nes anksčiau niekada neturėjome šios priemonės. Kino teatras visuomet bus pirmasis pasirinkimas filmams. Galvoju, kad iš tikrųjų blogai žmonėms žiūrėti filmus savo telefonuose. Tai neteisinga kino kūrėjų atžvilgiu“, – sakė ji.

„Okja“ režisierius Bong Joon-Ho, kurį Quentinas Tarantino palygino su „Stevenu Spielbergu pačiame klestėjime“, gerbėjų visame pasaulyje įsigijo su didelio populiarumo sulaukusiu 2006 metų filmu „The Host“.

Šio Pietų Korėjos režisieriaus pirmasis Holivude sukurtas filmas – „Snowpiercer“ su Tilda Swinton, vaidinančioje ir naujausioje juostoje „Okja“ – 2012 metais dar labiau padidino jo šlovę.

Naujienų agentūrai AFP Bong Joon-Ho sakė, kad „Okja“ yra „iš esmės istorija apie gyvūno ir mergaitės meilę“.

„Tačiau ji taip pat nagrinėja, kaip mūsų gyvenimai neišvengiamai formuojami pagal kapitalistinę sistemą – ar būtum žmogus, ar gyvūnas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius