Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 04

Kanų kino festivalyje pirmą kartą bus iškelta palestiniečių vėliava

Kanų kino festivalyje kitą savaitę bus iškelta palestiniečių vėliava ir veiks pirmasis jų nacionalinis paviljonas. Kino kūrėjai sakė, kad naujas atstovavimo lygis tarptautiniame prestižinio festivalio miestelyje yra svarbus žingsnis besikuriančiai palestiniečių kino industrijai.
Palestinos vėliavos pakėlimo ceremonija
Palestinos vėliavos pakėlimo ceremonija / „Scanpix“/AP nuotr.

Paviljonas, vienas iš maždaug 70, kuriuose bus atstovaujama įvairioms pasaulio šalims, suteiks palestiniečių kino kūrėjams galimybę pristatyti savo darbus tarptautinės industrijos vadovams.

Mohanadas Yaqubi, vienas Palestinos kino instituto steigėjų, sakė, kad tai reikšmingas momentas.

„Beveik kiekvienais metais koks nors Palestinos filmas atrenkamas Kanuose, bet iki šiol neturėjome oficialaus atstovavimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė M.Yaqubi, kuris ir pats yra kino kūrėjas.

„Atstovavimas labai svarbus ... kontaktams industrijos lygiu megzti“, – angliškai sakė jis.

Paviljoną daugiausia finansuos palestiniečių Kultūros ministerija, kuri atsisakė nurodyti, kiek tiksliai investavo.

Ministerijos kino departamentui vadovaujanti Lina Bokhary sakė, kad toks sprendimas yra dalis platesnio masto pastangų propaguoti palestiniečių kiną.

„Kad atsirastų nacionalinė kino industrija, reikia stabilumo ir valstybės investicijų, o to mes niekada neturėjome, – sakė ji. – Kanai yra svarbūs, nes tai centras, durys į visą Europą, o ji yra didelė rinka palestiniečių filmams.“

Saudo Arabija, kuri neseniai panaikino kino draudimą savo teritorijoje, taip pat turėtų turėti savo pirmąjį paviljoną gegužės 8 dieną prasidėsiančiame Kanų festivalyje.

Palestiniečių kino industrija yra maža, bet gerbiama; virtinė filmų pastaraisiais metais pelnė kritikų pripažinimą, sakė L.Bokhary.

„Jei per vienus metus turime keturis ar penkis vaidybinius filmus, tai labai geri metai“, – sakė ji.

2017-aisiais palestiniečių filmas „Istiyad ashbah“ apie Izraelio kalėjimus pelnė geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą Berlyno kino festivalyje.

M.Yaqubi sakė, kad palestiniečių kino industrija daugiausia siekia atskleisti Palestinos gyventojų žmogiškąjį aspektą, nes ši etninė grupė dažnai vertinama tik per konflikto su Izraeliu, besitęsiančio jau 70 metų, prizmę.

Pasak jo, palestiniečių kino kūrėjai nuolat stengiasi pakeisti Vakarų požiūrį į palestiniečius kaip žmones ir užtikrinti, kad jie nebebūtų stigmatizuojami.

„Keisti nuomonę Vakaruose mums yra svarbiau nei kurti filmus pramogai ar dėl pelno, – sakė jis. – (Izraeliečiai) laimi teritorijoje – tai akivaizdu, bet vaizdinių kova tebevyksta, ir tai mūšis, prie kurio galime prisidėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius