-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 03

Karlovi Varuose – „Sangailės vasara“, Rimvydas Leipus, Harvey Keitelis, Kim Ki-dukas ir Richardas Gere'as

Penktadienį Čekijos mineralinio vandens versmių mieste Karlovi Varuose prasideda pats svarbiausias, didžiausias ir įtakingiausias tarptautinis kino festivalis Rytų ir Centrinėje Europoje. 50-asis jubiliejus bus triukšmingai ir stilingai švenčiamas viso SPA kurorto teritorijoje.
Filmo „Sangailės vasara“ kadras
Filmo „Sangailės vasara“ kadras

Raudonais lūpdažiais pasidažiusios viešnios ir peteliškėmis pasipuošę ponai kolekcionuos įvairiausias privilegijas, vaišes ir dovanas. Nakties ritmą palaikys nemokami gyvo garso koncertai ir pasirodymai, lauke įrengtuose ekranuose suksis proginiai filmai apie įkvepiančią festivalio istoriją ir kultiniai reklaminiai klipai su pasaulinio kino žvaigždėmis.

Į keturias konkursines programas ir industrijos renginį lietuviškiems filmams nepavyko patekti, nors bent keli režisieriai puoselėjo svajones sulaukti Karlovi Varų malonės.

Į keturias konkursines programas ir industrijos renginį lietuviškiems filmams nepavyko patekti, nors bent keli režisieriai puoselėjo svajones sulaukti Karlovi Varų malonės. Lietuvą garbingai atstovaus Alantės Kavaitės sensacingoji meilės drama „Sangailės vasara“ (Summer of Sangaile), kurią į prestižinį perspektyviausių autorių dešimtuką kartu su Bulgarijos drama „Pamoka“ (The Lesson) atrinko įtakingojo leidinio „Variety“ kino kritikai ir operatorius Rimvydas Leipus, nufilmavęs magiškų vaizdų pagrindiniam konkursui pakviestos ukrainiečių režisierės Evos Neymann poetinei dramai „Giesmių giesmė“ (Song of Songs).

Lietuviški reikalai

Po geriausios režisierės titulu įvertintos pasaulinės premjeros Sandanso kino festivalyje sėkmingiausias ir pastebimiausias šiemet lietuviškas filmas „Sangailės vasara“ atskrido į Čekiją, aplankęs bent 20 tarptautinių kino festivalių (įsimintiniausios stotelės – Berlynas, Sidnėjus, Edinburgas, Klužas, Filadelfija, Tel Avivas, Bostonas).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Alantė Kavaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Alantė Kavaitė

Pirmasis lietuviškas seansas Karlovi Varuose įvyko atidarymo dienos popietę, o festivalio pabaigoje pabendrauti su žiūrovais ir atsiimti specialaus „Variety“ diplomo atvyks Paryžiuje gyvenanti lietuvaitė Alantė Kavaitė. Tolesniame skrydyje trejomis „Sidabrinėmis gervėmis“ apdovanoto kūrinio laukia kol kas viešai neskelbiami pakvietimai į daugiau nei 12 kino festivalių, o Puloje (Kroatijoje) „Sangailės vasara“ stiprioje tarptautinėje konkursinėje programoje turės progą susirungti su „Auksinę palmės šakelę“ gavusio Jacques'o Audiard'o socialiniu trileriu „Dypanas“ (Dheepan).

Šiemet Eva Neymann ir Rimvydas Leipus grįžta į Karlovi Varus su poetine drama „Giesmių giesmė“ (Song of Songs), vizualizuojančia dingusį XX amžiaus pradžios žydų miestelį.

Kino operatorius Rimvydas Leipus (jis nufilmavo Šarūno Barto „Koridorių“, „Namus“, „Kiemą“, „Laisvę“, Audriaus Stonio „Neregių žemę“, Tomo Donelos „Atsisveikinimą“, Jessicos Woodworth ir Peterio Brossenso „Kadaką“, daug kitų kūrinių) antrą kartą dirbo su ukrainiečių režisiere Eva Neymann. Judviejų ankstesnis filmas „Namelis su bokšteliu“ dalyvavo Karlovi Varų antroje pagal svarbą konkursinėje programoje „East of the West” ir 2012 metus užbaigė pergale Talino tarptautiniame kino festivalyje.

Šiemet Eva Neymann ir Rimvydas Leipus grįžta į Karlovi Varus su poetine drama „Giesmių giesmė“ (Song of Songs), vizualizuojančia dingusį XX amžiaus pradžios žydų miestelį (jidiš kalboje vadintą štetlu) ir dešimtmečių vaikų širdis supynusią pirmąją meilę. Filmas yra nominuotas prestižiniam „Krištoliniam gaubliui“ ir kitiems pagrindinio konkurso prizams.

Artimiausių metų perspektyvos

Svarbiame industrijos renginyje „Works in Progress“ taip pat nerasime premjeroms Lietuvoje pasiruošusių ir montažinėse užbaiginėjamų mūsų režisierių filmų. Teoriškai čia galėjo išbandyti laimę Algimanto Puipos „Edeno sodas“, Kristijono Vildžiūno „Senekos diena“, Justino Krisiūno „Dėdė, Rokas ir Nida“, galbūt net 50 tūkst. eurų finansine parama iš Europos Sąjungos fondo „Eurimages“ paskatintas Igno Miškinio „Dedveitas“. Geriausiai ir įtikinamiausiai prisistačiusio kūrinio autoriai Karlovi Varuose bus apdovanoti 10 tūkst. eurų premija baigiamiesiems darbams.

Karlovi Varų sumontuotas tramplynas dažniausiais atvejais padeda jau užbaigtiems, intensyviai montuojamiems ir dar filmuojamiems kūriniams patekti į prestižinių festivalių ar didžiųjų pardavimo kompanijų taikiklius.

Festivalių programų sudarytojus, platintojus, pardavimo agentus, prodiuserius ir rodytojus sutraukianti pristatymų sesija šiemet išsirinko garsių ir pripažintų režisierių pasiūlymus (latvės Lailos Pakalninos „Aušra“, rumuno Mariano Crisano „Horizontas“), žinomų prodiuserių šviežiausius projektus (ukrainietės Olenos Jeršovos „Tėvynė“ iš Turkijos laukia atsakymo iš Venecijos), perspektyvius debiutantus iš Lenkijos, Slovakijos, Čekijos, Juodkalnijos, Graikijos, Kroatijos ir Baltarusijos. Karlovi Varų sumontuotas tramplynas dažniausiais atvejais padeda jau užbaigtiems, intensyviai montuojamiems ir dar filmuojamiems kūriniams patekti į prestižinių festivalių ar didžiųjų pardavimo kompanijų taikiklius.

Jauniausas konkursas

Karlovi Varų kino festivalio meno vadovas Karelis Ochas pabrėžia, kad 50-asis jubiliejinis festivalis išsiskiria jaunatviškumu. Dėl vertingų apdovanojimų konkuruojančių režisierių amžiaus vidurkis tik 39 metai. Festivalio pradžioje komunistų partijos griežtai kontroliuota ir po aksominės revoliucijos išsilaisvinusi pagrindinė konkursinė programa iki šiol retai pasitikėdavo debiutantais ar antrus filmus atsiuntusiais naujais režisieriais, bet dabar staiga pakeitė kryptį ir apsisprendė nustebinti netikėtais atradimais.

Karlovi Varams pasisekė prisivilioti Berlyno prizininkais su ankstesniais filmais tapusius rumuną Florianą Serbaną (jausmų drama „Dėžė“; „Box“) ir vokietį Dietrichą Brueggemanną (prieš nacius nusiteikusi satyrinė komedija „Heil“) ir Lokarne premijuotą rumunų animatorę Ancą Damian (neapsakomai gražiai nupiešta animacinė biografinė dokumentika „Magiškas kalnas“ pasakoja apie lenkų kilmės alpinistą ir fotografą Adamą Jaceką).

Optimistiškai intriguoja lenkų operatoriaus ir dokumentalisto Marcino Koszalkos tikrais šiurpiais įvykiais pagrįstas kriminalinis trileris „Raudonasis voras“ (The Red Spider) apie bebaimį serijinį žudiką, daug žadantis italų debiutantas Ferdinando Cito Filomarino („Antonija“) ir danų dokumentalisto Danielio Denciko komiška istorinė kostiuminė romantinė drama apie kolonializmą „Auksinis krantas“ (Gold Coast).

2014 m. „Krištolinio gaublio“ nusipelniusio gruzinų režisieriaus Georgo Ovašvilio nebyli drama „Kukurūzų sala“ (Corn Island) prasiskverbė į „Oskaro“ nominacijos už geriausią užsienio šalies filmą pusfinalininkų devintuką ir tik paskutiniame balsavime liko už borto, bet ši sėkmės istorija pridėjo pasitikėjimo dividentų Karlovi Varų prestižui.

Žvaigždžių apsuptyje

Gaiviu, švariu oru, žaliais miškais, mineralinėms versmėmis, vandens gydyklomis ir spalvotų namų architektūra garsėjantis jaukus Karlovi Varų miestas per 50-ies metų istoriją yra priėmęs į svečius Holivudo garsenybes Robertą de Niro, Sharon Stone, Helen Mirren, Johną Malkovichių, Jude’ą Law, Harvey Keitelį, Johną Travoltą, Danny de Vito ir daugelį kitų.

„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Gere'as
„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Gere'as

Beveik visi atsidėkojo festivaliui nusifilmuodami originaliuose ir žaisminguose anonsuose, kuriuose kurioziškai būdais panaudoja „Krištolinio gaublio“ statulėlę. Šiemet festivalio žiūrovų laukia nauja premjera, nes asmeninį siurprizą paruošė pernai už karjeros ir gyvenimo nuopelnus apdovanotas skandalingasis Melas Gibsonas.

Garbingiausias 50-ojo jubiliejaus svečias Richardas Gere’as („Graži moteris“, „Amerikietiškas žigolo“) festivalio išvakarėse atskrido privačiu lėktuvu tiesiai į mažą Karlovi Varų oro uostą, kuriame negali leistis keleiviniai lėktuvai. 

Garbingiausias 50-ojo jubiliejaus svečias Richardas Gere’as („Graži moteris“, „Amerikietiškas žigolo“) festivalio išvakarėse atskrido privačiu lėktuvu tiesiai į mažą Karlovi Varų oro uostą, kuriame negali leistis keleiviniai lėktuvai. Moteris kerinčiai žavintis, budizmą išpažįstantis ir pastarosiomis savaitėmis į žiniasklaidos akiratį dėl tariamo meilės romano patekęs aktorius penktadienį vakare iškilmingai atsiims specialų „Krištolinį gaublį“ už gyvenimo ir karjeros nuopelnus, o festivalis parodys net du naujausius jo vaidmenis ir miško žalumynuose įrengtame kino teatre po žvaigždėmis primins legendinę „Gražią moterį“.

Atidarymo ceremonijai Karlovi Varai pasirinko nuo 2014 m. Toronto kino festivalio gyvuojančią Oreno Movermano dramą „Minutės pertraukėlė protui“ (Time Out of the Mind), o nekonkursinę programą papildė šiemet Niujorko „Tribeca“ kino festivalyje startavusia Andrew Renzi debiutine drama „Franis“ (Franny).

Sugrįžimą į Karlovi Varus patvirtino Harvey Keitelis (jis anonsuos italo Paolo Sorrentino „Jaunystę“), kultinis režisierius George’as A. Romero, australų aktorius Benas Mendelsohnas, o korėjietis režisierius Kim Ki-dukas patikėjo Japonijoje nufilmuotos naujausios provokuojančios dramos „Stop“ apie Fukušimos tragedijos paveiktus jaunus žmones pasaulinę premjerą, bet pats pasiprašė nekonkursinės programos privilegijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius