Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas geriau – knyga ar filmas? 8 filmai, sukurti pagal žinomas knygas

Kas labiau patiko – knyga ar filmas? Tokį klausimą dažnai keliame pasižiūrėję garsių knygų inspiruotus filmus. Vieno atsakymo į šį klausimą greičiausiai nepavyktų rasti, rašoma pranešime spaudai. Kviečiame žiūrėti populiariausius namų kino platformos „ŽMONĖS Cinema“ filmus, kurių scenarijai sukurti pagal žinomas knygas, ir pabandyti atsakyti į amžiną klausimą, vis tik knyga ar filmas?
Kadrai iš filmų
Kadrai iš filmų

1

„Drive My Car“

Kadras iš filmo „Drive My Car“. „A-One Films Baltic“ nuotr.
Kadras iš filmo „Drive My Car“. „A-One Films Baltic“ nuotr.

2022 metais „Oskaru“ geriausio užsienio filmo kategorijoje apdovanotas filmas pasakoja apie teatro aktorių ir režisierių Jusukę, kuris bando atrasti atsakymą į skaudų gyvenimo klausimą - kodėl jį paliko žmona. „Drive My Car“ susijęs net su dviem literatūros kūriniais. Režisieriaus Ryûsuke Hamaguchi filmas yra sukurtas pagal to paties pavadinimo Haruki Murakami apsakymą iš rinkinio „Vyrai be moterų“. O pagrindinis filmo personažas pagal neįprastą metodą stato Antono Čechovo pjesę „Dėdė Vania“.

Žiūrėkite ŽMONĖS Cinema čia.

2

„Įvykis“

Kadras iš filmo/„Įvykis“
Kadras iš filmo/„Įvykis“

2021 m. Venecijos kino festivalyje prancūzų režisierė Audrey Diwan pristatė dramą „Įvykis“, sukurtą pagal to paties pavadinimo Nobelio literatūros premijos laureatės A. Ernaux romaną, kuriame ji aprašo nelegalaus aborto patirtį 1963-iųjų Prancūzijoje. Režisierė A. Diwan teigia, kad ją taip sukrėtė skirtumas tarp jos pačios įsivaizdavimo apie nelegalius abortus ir realybės, kuri aprašoma romane, kad ji išsikėlė tikslą tokį pat stiprų įspūdį perteikti ir filmo žiūrovams.

Žiūrėkite ŽMONĖS Cinema čia.

3

„Tarp pilkų debesų“

Kadras iš filmo „Tarp pilkų debesų“
Kadras iš filmo „Tarp pilkų debesų“

Kaunas, 1941-ieji. Penkiolikmetė Lina Vilkaitė svajoja studijuoti dailę, atostogauti prie jūros ir nueiti į pasimatymą su patinkančiu vaikinu. Tačiau birželio 14-osios naktį visas svajones nubraukia stiprūs sovietų kariškių smūgiai į duris. Lina kartu su jaunesniu broliu ir mama įgrūdami į gyvulinį traukinio vagoną ir ištremiami į Sibirą, kaip ir tūkstančiai kitų lietuvių. Filmas sukurtas pagal lietuvių kilmės amerikiečių rašytojos Rūtos Šepetys romaną „Tarp pilkų debesų“.

Žiūrėkite ŽMONĖS Cinema čia.

4

„Izaokas“

/„Izaokas“
/„Izaokas“

Filmas pasakoja apie pagrindinį herojų Andrių Gluosnį, kuris nužudo žydą Izaoką per kraupias „Lietūkio“ garažo žudynes, įvykusias 1941 m. Kaune. Kaltės jausmas Gluosnio neapleidžia ir dar labiau paaštrėja jo draugui Gutauskui sovietmečiu grįžus iš JAV kurti filmo apie „Lietūkio“ garažo žudynes. Filme pateikiama daug faktų ir įrodymų, dėl kurių NKVD pradeda tyrimus. Kaltė sugriauna Gluosnio santykius šeimoje ir sužlugdo jį kaip asmenybę. Filmas paremtas Antano Škėmos to paties pavadinimo apysaka.

Žiūrėkite ŽMONĖS Cinema čia.

5

„Mergina traukiny“

Kadras iš filmo/Emily Blunt filme „Mergina traukiny“
Kadras iš filmo/Emily Blunt filme „Mergina traukiny“

Prikaustantis trileris, sukurtas pagal visą pasaulį sukrėtusį, to paties pavadinimo britų rašytojos P.Hawkins bestselerį. Kasdien į darbą važinėdama traukiniu, Reičel pro langą stebi nepažįstamos jaunos šeimos gyvenimą. Tos kelios kasdien pavagiamos akimirkos moteriai skaudžiai primena neseną jos pačios istoriją. Reičel turėjo mylimą vyrą, planavo šeimos pagausėjimą, tačiau netikėtai viskas baigėsi.

Žiūrėkite ŽMONĖS Cinema čia.

6

„Kol laukiau tavęs“

Kadras iš filmo/„Kol laukiau tavęs“
Kadras iš filmo/„Kol laukiau tavęs“

Hilda Gud sėkminga nekilnojamojo turto agentė, laimingoje santuokoje išauginusi tris dukras. Vienas darbo užsakymas ją suveda su mokyklos laikų simpatija Frenku ir moters širdyje pamažu atgimsta seni jausmai. Bėda tik, kad su meile iš praeities į paviršių ima kilti ir kitos seniai užmirštos bei palaidotos paslaptys. Dalykai, kurie priverčia Hildą iš naujo pergalvoti savo sprendimus, atsakyti į svarbius klausimus ir stoti į akistatą su pačia savimi. Romantinė drama sukurta pagal rašytojos Ann Leary bestselerį.

Žiūrėkite ŽMONĖS Cinema čia.

7

„Zoologijos sodo prižiūrėtojo žmona“

Kadras iš filmo/Jessica Chastain filme „Zoologijos sodo prižiūrėtojo žmona“
Kadras iš filmo/Jessica Chastain filme „Zoologijos sodo prižiūrėtojo žmona“

Tikrais įvykiais paremtas D. Ackerman romanas, vėliau tapęs populiariu filmu, pasakoja Varšuvos zoologijos sodo prižiūrėtojų, išgelbėjusių šimtus žmonių nuo nacių žiaurumo, istoriją. Oficialiai zoologijos sodas Lenkijos sostinėje buvo atidarytas 1928 m. kovo 11 dieną ir tų pačių metų pabaigoje jo direktoriumi tapo Janas Žabinskis. Tačiau tikrąja sodo siela, gyvūnus mylėjusia kaip savo pačios vaikus, buvo jo žmona Antonina. Visą ketvirtąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį Antonina ir Janas puoselėjo zoologijos sodą, augino savo pačių sūnų ir mėgavosi gyvenimu. Svajonė į šipulius sudužo 1939-ųjų rugsėjo 1-ąją, Vokietijai įsiveržus į Lenkiją ir pradėjus Antrąjį pasaulinį karą. Netrukus prasidėjus žydų areštams, geraširdė Antonina daugybę savo namų užkaborių pavertė patikima slėptuve areštuotųjų vaikams.

Žiūrėkite ŽMONĖS Cinema čia.

8

„Gerumo stebuklas“

Kadras iš filmo/Jacobas Tremblay ir Julia Roberts filme „Gerumo stebuklas“
Kadras iš filmo/Jacobas Tremblay ir Julia Roberts filme „Gerumo stebuklas“

Augustas „Ogis“ Pulmanas gimė deformuotu veidu ir didžiąją pirmųjų dešimties gyvenimo metų dalį praleido ligoninėse ir namuose. Berniuko sveikatai pagerėjus, jo tėvai nutaria leisti sūnų į mokyklą. Būsimasis penktokas labiausiai norėtų tapti nematomas, deja, išskirtinis jo veidas aplinkiniams yra tarsi žvilgsnių magnetas. Su Ogio išskirtinumu turi susigyventi ne tik mokiniai, bet ir jo tėvai, mokytojai ir visi likusieji miestelio gyventojai. Gera, užjaučianti ir nuolat kitiems pasiruošusi padėti išskirtinio berniuko širdis galų gale nugali išankstinius nusistatymus ir parodo, kad tikrasis grožis visuomet slypi viduje. Filmas sukurtas pagal 2012 metais išleistą R.J.Palacio romaną „Stebuklas“

Žiūrėkite ŽMONĖS Cinema čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius