Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 28

Kauno kino festivalį atidarys „Žalieji muškietininkai“

Rugsėjo 30 d. Kauno kino centro „Romuva“ duris atvers 9-asis Tarptautinis Kauno kino festivalis. Beveik dvi savaites žiūrovai bus kviečiami į kino šventę, kurioje galės ne tik pamatyti retrospektyvinę festivalio programą, bet ir susitikti su žymiais kultūros ir visuomenės veikėjais, pristatysiančiais filmus bei atversiančiais platesnius kino suvokimo kontekstus.
Atgaja
Atgaja / Organizatorių nuotr.

Kauno kino festivalį atidaro šias metais sukurtas švedų kilmės režisieriaus Jono Ohmano filmas „Žalieji muškietininkai“. Festivalio žiūrovams filmą pristatys pats režisierius Jonas Ohmanas bei „Atgajos“ judėjimo dalyvės, filmo idėjos autorė Giedrė Aleksandravičiūtė, filosofė Jurga Jonutytė bei prodiuserė Teresa Rožanovska.

Dokumentiniame filme pasakojama apie bene ryškiausią Lietuvos nepriklausomybės atgavimo laikų ekologinį ir etnologinį klubą „Atgaja“, įsikūrusį 1987 metais Kaune. Iš pradžių buvęs mažu ekologijos bei paminklosaugos klubu, netrukus „Atgaja“ išaugo į žymiai platesnį judėjimą, kuris savo radikaliais ir kūrybiškais protestais prieš tuometinę santvarką svariai prisidėjo prie valstybės nepriklausomybės atgavimo.

Filme atskleidžiama jautri bei jaudinanti „Atgajos“ lyderio Sauliaus Griciaus, praminto „Šernu“ istorija. Šis drąsus kovotojas, idealistas paliko ryškų pėdsaką mūsų dienų Lietuvos istorijoje.

„Būkime realistai, siekime neįmanomo“ – skamba šviesios atminties Sauliaus Griciaus žodžiai iš archyvinės medžiagos.

„Būkime realistai, siekime neįmanomo“ – skamba šviesios atminties Sauliaus Griciaus žodžiai iš archyvinės medžiagos.

Charizmatiškas, tūkstantines minias sukviesti sugebėdavęs lyderis organizavo protesto akcijas, žygius, kuriais ne tik siekė išsaugoti gamtą, puoselėti Lietuvos istoriją bet ir po truputį ardė sovietinę santvarką ir dar labiau kurstė į nepriklausomybę žengiančios Lietuvos dvasią.

„Saulius Gricius turėjo neeilinį gebėjimą suburti didžiules minias ir visa tai darė šmaikščiai, ironiškai, bet tuo pačiu labai intelektualiai, apgalvotai bei atsakingai. Filmu norėjosi parodyti, kad svarbius pokyčius įtakoja ne tik tie, kurie daro politinius sprendimus, bet pirmiausia pati visuomenė, net ir labai jauni žmonės, kurie veikia kartu vienyjami tikslo“ – mintimis apie „Žaliuosius mužkietininkus“ dalinosi „Atgajos“ žygių dalyvė, filosofė Jurga Jonutytė.

Supindamas unikalią dokumentinę medžiagą iš ryškiausių „Atgajos“ ekologinių, pacifistinių protesto akcijų su jautriais buvusių ir esamų „Atgajos“ klubo narių pasakojamais režisierius Jonas Ohmanas šiandienos žvilgsniui siūlo mažai žinomą moderniosios Lietuvos istorijos tarpsnį. Taip iš naujo paliečiamos svarbios, tačiau jau šiek tiek primirštos temos.

Lietuvoje gerai žinomo švedų vertėjo, žurnalisto, režisieriaus Jono Ohmano „Žalieji muškietininkai“ yra jau antras filmas Kauno kino festivalio programoje. 2008 metais festivalio žiūrovams buvo pristatytas J.Ohmano filmas „Smogikai“. Jau daug metų Lietuvoje gyvenantis režisierius filmuose tyrinėja svarbius Lietuvos istorijos reiškinius. Filmuose užimdamas stebėtojo poziciją J.Ohmanas leidžia kalbinamiems veikėjams patiems vystyti gyvą pasakojimą, sukurti savitą istorijos liudijimą.

Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks rugsėjo 30 – spalio 11 d. Kauno kino centre „Romuva“, Laisvės al. 54, Kaunas. Bilietus galima įsigyti  Kauno kino centre „Romuva“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius