Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 26

Kinijos filmo apie karą premjera atšaukta dėl numanomos cenzūros

Kinijoje filmo apie karą „Aštuoni šimtai“ (The Eight Hundred) premjera buvo atšaukta, veikiausiai cenzūros nurodymu, galimai susijusiu su buvusių partinių kadrų įvertinimu, kad šis filmas yra „netinkamas“ rodyti minint komunistinės Kinijos įkūrimo 70-ąsias metines.
Kinija
Kinija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Filmas, lyginamas su britų režisieriaus Christopherio Nolano juosta „Diunkerkas“ (Dunkirk), vaizduoja vieno Kinijos armijos dalinio kovą su įsiveržusiomis japonų pajėgomis per 1937 metų Šanchajaus mūšį, prasidėjus Antrajam Kinijos ir Japonijos karui.

Po prodiuserių konsultacijų su kitomis suinteresuotomis šalimis liepos 5-ąją turėjusi įvykti premjera buvo atšaukta, ir filmas šią vasarą nebus išleistas, sakoma antradienį socialiniame tinkle „Weibo“ paskelbtame pranešime.

„Nauja išleidimo data bus paskelbta vėliau“, – sakoma žinutėje, bet nepaaiškinama, kodėl šis sprendimas buvo priimtas.

Naujoji juosta anksčiau šį mėnesį buvo netikėtai pašalinta iš Šanchajaus tarptautinio kino festivalio dėl „techninių priežasčių“. Šis terminas dažnai naudojamas kaip cenzūros eufemizmas.

Sprendimas atšaukti „Aštuonių šimtų“ premjerą išprovokavo diskusijas socialiniuose tinkluose, kokie galėjo būti šio žingsnio motyvai.

„Kino pramonė negali taip dirbti“, – per „Weibo“ parašė Kinijos kino režisierius Jia Zhangke.

Likus penkioms dienoms iki filmo pašalinimo iš festivalio Kinijos raudonosios kultūros tyrimų asociacija surengė akademinį seminarą apie kinematografiją. Per šį renginį „Aštuonių šimtų“ siužetas buvo sukritikuotas, nes jis šlovina Kinijos nacionalistų partijos didvyrišką vaidmenį kovoje su okupantais.

Gomindanas galiausiai pralaimėjo pilietinį karą, per kurį triumfavo Komunistų partija, 1949 metų spalio 1-ąją įkūrusi Kinijos Liaudies Respubliką [KLR].

Būtų labai „netinkama“ filmą „Aštuoni šimtai“ laikyti KLR įkūrimo 70-ųjų metinių pagerbimu, sakoma kinų žiniasklaidos cituotame pranešime, paskelbtame tinklalapyje, siejamame su minėta akademine asociacija.

Kinijos raudonosios kultūros tyrimų asociacija, pavaldi Kinijos socialinių mokslų akademijai, vadina save savanoriškai organizacijai, propaguojančiai Komunistų partijos istoriją. Dauguma jos narių yra buvę partijos veikėjai ir rašytojai.

„Jame naudojasi istorijos ištraukomis, kad nuslėptų istorijos esmę. Tai rimtai kertasi su istoriniais faktais apie Gomindano pasipriešinimą, – sakoma pranešime. – Tai neturėtų būti skatinama.“

Tačiau šio pranešimo originalas dėl nežinomų priežasčių buvo pašalintas iš asociacijos svetainės.

„Aštuonis šimtus“ prodiusavo broliai Huayi, o juostos režisieriumi tapo Guan Hu, kūręs ją 10 metų.

Šis filmas yra pirmoji Kinijos kino juosta, nufilmuota IMAX formato skaitmeninėmis kameromis. Kaip pranešama, jį sukurti kainavo daugiau kaip 80 mln. JAV dolerių (70,4 mln. eurų).

Cenzūra Kinijoje suintensyvėjo nuo 2012 metų, kai į valdžią atėjo prezidentas Xi Jinpingas. Galingiausias šalies lyderis nuo Mao Zedongo siekė skatinti kinų patriotines nuotaikas.

Kitiems filmams Kinijoje pastaruoju metu taip pat buvo iškilę kliūčių.

Režisieriaus Zhang Yimou juosta „Viena sekundė“ (One Second), kurios siužetas klostosi politiškai opiu Kinijos kultūrinės revoliucijos laikotarpiu, vasarį buvo pašalintas iš Berlyno kino festivalio.

Kinų jaunimo gyvenimą vaizduojančios juostos „Geresni laikai“ (Better Days), kurioje vaizduojama smurtinių patyčių scenų, kūrėjai pirmadienį paskelbė atšaukiantys jo išleidimą Kinijoje, likus trims dienoms iki planuoto jos rodymo kino teatruose.

Šis filmas taip pat paskutinę minutę buvo pašalintas iš Berlyno kino festivalio programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius