Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 08 16

Kino festivalio AXX prisikėlimas privers juoktis

Prieš trejus metus Lietuvos kino pasaulį sudrebinęs lietuviško komercinio kino festivalis-konkursas „AXX“ kurį laiką buvo apmiręs. Tačiau festivalio įkūrėjas ir prodiuseris Mindaugas Vosylius jaunus kino kūrėjus po pertraukos kviečia vėl ieškoti įkvėpimo ir ruoštis trečiąjai festivalio temai – „Juokas“.
Mindaugas Vosylius
Mindaugas Vosylius / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „AXX“

„Padarėme pertrauką, o dabar atėjo laikas pasijuokti. Akivaizdžiai matosi, kad jauni kūrėjai moka šaipytis, ironizuoti, kurti juoką, todėl, manau, atėjo laikas kurti filmus, pažadinančius juoką“, – tiki draugų Mindoza šaukiamas festivalio organizatorius.

Kodėl kino festivalis „AXX“ kurį laiką buvo apmiręs?

Festivalio „AXX“ pradinė idėja – per metus sukurti kuo daugiau filmų. Iš pradžių visi to buvo ištroškę, užsidegę dirbo, kūrė, darė. Todėl pirmaisiais metais kino gamybos maratonas pasiteisino. Tačiau po metų kino profesionalams, kurie jauniems kūrėjams padėjo montuoti, filmuoti, ėmė trūkti laiko. Susidūrėme su problema – tas intensyvus tempas atima labai daug laiko ir, maža to, žmonės išsikvepia. Pajutome ir pinigų, ir kūrėjų stygių. Juk mūsų tik trys marijonai! (Juokiasi).

Reikėjo padaryti pertrauką ir pagalvoti, ar iš viso šio festivalio reikia. Per tą laiką kūrėjai nuolat mums rašo, „AXX“ festivalio interneto puslapio lankomumas prieš tariamą festivalio pradžią labai padidėjo. Tai reiškia, kad žmonės domisi ir tarsi nori, kad tas festivalis vis dėlto būtų. Todėl dabar galvojame, kad reikia jį tęsti. Žinoma, viskas priklauso nuo rėmėjų. Jei viskas bus gerai, 2009 metų pradžioje ruošiamės startuoti su nauja tema – „Juokas“.

Kodėl juokas?

Manau, kad atėjo laikas pasijuokti. Akivaizdžiai matosi, kad jauni kūrėjai moka šaipytis, ironizuoti, kurti juoką, todėl, manau, jam atėjo laikas. Ši tema yra tik nuotaika. Kiekvienas kūrėjas galės interpretuoti ir matyti ją savaip.

Ar planuojate kokių nors pakeitimų prisikėlusiame festivalyje?

Festivalio principas ir struktūra liks tokie patys, tačiau jo laiką mes ištempsime iki dviejų metų. Pirmaisiais metais kūrėjai darys trumpus filmukus, rungsis, o antraisais – laimėtojas kurs pilno metro filmą.

Prisimenant „Grožio ir geismo“ bei „Gėrio“ festivalio etapus, kaip kito žiūrovų lankomumas?

„Grožio ir geismo“ programa buvo visiška naujiena, niekas netikėjo, kad toks formatas gali pasiteisinti ir kad kas nors ten dalyvaus ar eis žiūrėti. Tačiau projektas puikiai pasiteisino.

O antrame – „Gėrio“ – etape žmonės pavargo. Atsirado daug tų pačių kūrėjų komandų, dalyvavusių „Grožio ir geismo“ programoje, kurie nusprendė geriau eiti pinigų užsidirbti nei dalyvauti „AXX“ festivalyje. Nors „Gėrio“ programoje buvo ir stiprių filmų, tačiau visuma buvo mažiau provokuojanti. Didžiausia klaida, kad kūrėjai labai tiesmukai suvokė gėrio temą. Juk aklai ir tiesmukai prisirišti prie temos tikrai nereikia.

Kino piratai, kurie „AXX“ filmus tiesiog atsisiuntė iš interneto, taip pat nepadėjo gyvuoti jūsų festivaliui?

Jei kiekvienas „nekinoteatrinis“ žiūrovas būtų sumokėjęs bent vieną lituką, šiandien mes statytume didelio biudžeto filmą. Iš mūsų pavogtų žiūrėjimų priskaičiuota per 300 tūkstančių... Galbūt iš dalies tai yra didelis peilis, nupjaunantis bet kokią galimybę judėti į priekį.

Kiek, jūsų nuomone, pasikeitė Lietuvos kino situacija nuo to laiko, kai surengėte pirmąjį „AXX“ kino festivalį?

Pasikeitė... Atsirado serialai ir visi tie, kurie vaidino mūsų „AXX“ festivalio filmukuose, dabar vaidina serialuose... (Juokiasi) Kažką, vadinasi, išjudinome su tuo festivaliu...

Jei žinomi kūrėjai išėjo į serialus, ar bus kam vaidinti naujos temos „AXX“ festivalio filmuose?

Manau, kad atsiras nauja karta. Jeigu yra jaunų žmonių, kuriems kinas yra gyvenimo hobis, šis festivalis suteikia puikias sąlygas pasireikšti, parodyti save ir paeksperimentuoti. Juk festivalis-konkursas orientuotas į jaunus, progresyviai mąstančius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius